Frumosul din om

Nu există nimic urât la om …

Trebuie privit cu multă atenţie; mai ales expresia; ea spune totul, ea deschide calea către sufletul pitit în ungherele cele mai tainice ale fiinţei.Ceea ce pare urât, este de fapt frumos, retras la pavăza protectoare a aparenţelor. Un surâs, o mirare, un suspin, o clipire furişă, o uşoară încruntare, o privire concentrată pot dezvălui tot atâtea universuri sufleteşti, cât nu ai putea cuprinde cu mintea. De aceea am hotărât, să nu trec niciodată, indiferent, pe lângă splendorile ascunse de cei alături de care,  soarta, îmi poartă paşii.

Fiecare din această descoperire este o poartă sigură, spre bucurie, spre destindere reciprocă. Următoarea întâmplare, sper să releve părerea de mai sus. Eram într-o delegaţie, unde, întâmplător, am cunoscut printre altele o persoană, despre care nu puteai spune că este frumoasă. După  aceeaşi convingere de mai sus, că fiecare are, avem ceva frumos, mi-am zis că trebuie neapărat să găsesc acel frumos. Privindu-i ochii, am văzut în ei o tristeţe fără cuvinte; era tristeţea izolării din cauza complexului de urâţenie. Spontan, m-am apropiat de ea, şi zâmbind, i-am întins mâna, întrebând-o scurt: Cine te-a supărat, te văd necăjită? Mă doare o măsea, mi-a raspuns.

A urmat un schimb formal de cuvinte, şi fiecare ne-am văzut de treaba noastră. Seara,  s-a organizat o mică distracţie: gustări, băutură şi dans. Eu nu prea le am cu dansul, dintr-un complex de timiditate. Am refuzat câteva persoane, şi-mi făceam de vorbă cu gazda, care era şi şeful fetei cu ochii trişti…. Dansaţi ?  mă întreabă cineva,  şi, fără să aştepte un răspuns,  cu o mână fermă mă trage spre ringul de dans. Era tristuţa noastră. Şi, în unduirea languroasă a unui tangou, mi-a şoptit însufleţită: ştiţi, v-am minţit dimineaţă, nu mă durea măseaua; mă gândeam că iar nu mă va vedea nimeni; şi nu ştiu cum să vă mulţumesc, decât fiind sinceră! Bucuria perechii învăluite de tandreţea ritmului, era exprimată  doar de strălucirea caldă a ochilor.

33 comentarii

Din categoria De pe bloguri ..., Univers feminin

33 de răspunsuri la „Frumosul din om

 1. Buna dimineata, bun gasit de casa noua! Frumoasa intampinare.

 2. Buna dimineata, bun venit in vizita; imi doream, aceasta calda intampinare,si, iti multumesc la fel ! Onu

 3. citit, acum pe seara, abia revenita acasa.
  mi-a mers la inima. la inima mea care si ea crede ca exista frumos in om. ca nu poti trai cu usile sufletului zavorate, pentru ca altfel te lipsesti singur de marile intalniri ale vietii, cele din care iesi ca dupa noaptea de sanziene: altfel.
  de unde stii tu ca jocul meu preferat este sa privesc oamenii?

  • Pisica,

   O tasta gresit atinsa, mi-a sters un comentariu adresat din toata incantarea vizitei tale. Cat priveste, faptul de a sti cate ceva unii despre altii, nu este decat o problema de natura vibratila/ de suflet, cand reverberatia bucuriei, devine un adevarat ambient.

   Noapte in Pace, obisnuieste Madi sa ureze; si-mi place nespus; ma transporta in ambianta Cantarii Cantarilor, pe care cred ca tu o meriti.

   • noapte in pace si voua, oameni cu suflete calde!
    multumesc de primire, de gasire.
    daruiesc prin taste si gand un zambet.

 4. Iti multumesc pentru ca ai facut trimitere spre acest articol.
  Este adevarat.
  Toti avem ceva frumos in noi. Chiar si acolo unde uratul a cucerit totul pas cu pas, tot mai ramane undeva o reduta a frumosului.
  Si ce bine ne simtim cand o descoperim, cand poate salvam printr-o vorba buna, un gest, o cetate sortita tristetii…
  Felicitari finului observator! 🙂

 5. Trist acest complex, dar e destul de delicată situaţia, uneori sunt atât de introvertiţi şi suspicioşi încât cred că doar mila te motivează să-i abordezi.
  Defapt orice om de bun simţ realizează că după ce te-ai obişnuit cu astfel de persoane nici nu observi acel mic amănunt. Mult mai tare şochează urâţenia interioară şi peste asta nu se poate trece aşa uşor, poate tocmai pentru că schimbarea depinde în mai mare măsură de ei decât de noi.
  O seară cu pace.

  • cammely,

   Talcul este frumusetea sinceritatii recunostintei, virtute pe care, complexati de vicisitudini, ezitam sa o exprimam, sa nu fim luati de prosti.
   Bobocul acestei corole de minuni a sufletului uman, deseori, se ofileste, fara caldura unei alte raze de lumina sufleteasca, pe care am incercat sa o sugerez.
   O noapte cu Pace !

   Madi si Onu

 6. Imi place articolul. Sunt de acord, cu faptul ca fiecare om are ceva frumos. trebuie doar sa observi. Niciodata nu stii ce valoare are un simplu compliment.
  Madi si Onu, o zi excelenta!

  • Într-adevăr, nu poţi şti ce vibraţii, ai desătuşat în sensibilitatea cuiva. De aceea, rămâne valoarea implicită, ce nu poate fi cântărită.
   Iar valoric, nu poate fi evaluată, decât prin fenomenul de rezonanţă, ce nu poate fi decât o stare de bucurie. O simţi, şi este bine! 🙂
   O săptămână, pe gustul tău!
   Madi şi Onu

 7. Mare dreptate ai când spui că fiecare om are ceva frumos. Dacă am trece peste aparențe și am privi direct în sufletul omului , mare ne-ar fi mirarea când am descoperi ce comori ascunde. Citisem undeva că nu avem un suflet, suntem un suflet , avem un corp. Trecând peste asta, e datoria noastră să ne valorificăm talentele , să scoatem ce e mai frumos din noi. Suntem singurii care ne putem alege modul în care privim viața și dacă vrem o viață frumoasă , trebuie să privim mereu partea plină a paharului. Te salut cu drag și îți doresc multă inspirație în continuare . Să privești mereu frumosul din jurul tău dar și din interiorul tău.

  • Buna, Promptitudinea ta are autenticitatea despre care vorbesti, si in care am crezut citindu-ti postul.Indraznesc, a-ti adresa o intrebare. Ce crezi, ce este sufletul?Sunt identice, suflet, spirit si energie? Am vazut ca vorbeai de Yin si Yang.Ai un gen de perceptie asupra lor?Te intreb in intentia unor autodefiniri, catre care am senzatia ca tinzi, efectiv/autentic!Mi-a mers la suflet, acel involuntar:”Te salut cu drag…” O fac si eu, multumindu-ti!
   Madi si Onu

   • Sufletul , cred că partea nevăzută a noastră , pe care toți o conținem chiar dacă uităm de ea. Cred că între suflet , spirit și energie este o legătură puternică , dar nu sunt identice. Despre Yin și Yang , nu-ți pot spune multe, am scris doar despre felul în care înțeleg eu această credință.
    Cum bine ai sesizat , încerc să ma autodefinesc , o plăcută luptă care sper să nu se termine niciodată. Ar fi nenatural să mă opun schimbării , până la urmă e singura constantă din viața noastră.

 8. Ai un fel convins de a raspunde, incat ma intreb.:sa incetez sa continui? Nu insist intr-o eroare?
  Iti privesc zambetul de pe avatar si n-as vrea sa-l tulbur cu incertitudinile mele.
  Multumesc pentru raspuns, Puritate!
  Madi si Onu.

 9. Foarte frumoasa postarea, din pacate am fost „invatati” inca din copilarie , de generatii ,din povestile cu printi si zane ca frumusetea trebuie sa fie de ordin fizic si ca tot ce nu este complet armonic este..urat.Astfel incat avem tendinta instinctiva sa respingem la prima vedere un fizic mai putin armonic si sa acordam tot instinctiv „credit” unei persoane „frumoase” ceea ce este total eronat, superficial daca vreti….
  omul frumos este omul cu suflet frumos si cum imi place sa spun „nu suntem trupuri insufletite ci suntem suflete intrupate”,
  mi-a facut mare placere lecturarea articolului si ma bucur mult ca exista articole de acest gen, cu respect!

 10. Exact! Asta tot caut eu! Și până acuma îmi reușea.. Mulțumesc!

  • Eu iti multumesc, pentru rabdarea cu care incerci sa descoperi un eventual frumos, in cugetarile mele.
   De fapt, gasirea frumosului este un exercitiu de bucurie traita la aflarea lui.
   O stare speciala, un soi de Nirvana, de care nu poti avea parte oricand. Si, o noapte deosebita!
   Onu

 11. De acord!Eu nu cred in oameni urati.Sunt oameni care pur si simplu nu se potrivesc cerintelor noastre.Insa,frumusetea vine intr-adevar din interior spre exterior.Pentru ca un suflet frumos nu moare niciodata.
  Iti doresc sa ramai frumos!
  Si vis-a-vis de dans,ai mai repetat de-atunci?
  Ma ofer sa-ti arat cativa pasi!:)

  • Mădălina, mulţumesc. Ştii, comentariul tău este de-a dreptul răvăşitor pentru mine. Vei înţelege din postul de azi. Aşa este, sufletul frumos, nu moare niciodată!De multe ori, mă gândesc la faptul că nu se îndrăgostesc decât sufletele frumoase.
   Mulţumesc pentru „câţiva paşi!”Cu ei, se poate face înconjurul lumii, în seninătate.Ai citit Medicul de familie? Este un caz absolut incredibil de reacţie psihologică.
   Pregăteşte-te, Gheorgică, ne-a invitat la o blogkafee.
   O zi minunată, ţie şi celor dragi! 🙂

   Onu

 12. Am avut un inceput de zi minunata:)Astazi am inlocuit cafeaua de dimineata in favoarea unei ciocolate calde,care sa-mi indulceasca sufletul si sa ma binedispuna.Trebuie sa recunosc,dupa comentariile de ieri,imi cam lipsea dulcegaraia din voce.Avem nevoie de cateva lingurite de zahar:)
  Cu mare placere,pentru „cativa pasi”.Nu sunt maestra,insa am in familie un coregraf si a trebuit vrand-nevrand sa invat cate ceva:)
  Vis-a-vis de indragosteala de care vorbeai,eu cred ca ea este doar temporara.Adica in prima faza a relatiei,partea in care de-abia cunosti,te familiarizezi,treci peste emotie…
  Eu cred in iubire!Iubire ce se instaleaza dupa ce indragosteala trece!Iubire ce inseamna sa fii de 100 de ori indragostit in acelasi timp,dar pentru mult timp.
  Pentru mine,sunt doua stari diferite.Le recunosc dupa miros:)
  Si fac diferentele acestea deoarece iubirii trebuie sa-i scriem cuvinte frumoase.Si sa ii multumim.Pentru ca ea este stabila,ea ne face frumosi,ne face sa scriem,sa cantam,sa compunem.,sa descoperim,sa zburam.

  Indragosteala te face sa visezi,iubirea iti indeplineste visul:)

  Gata!Trec sa citesc acum!

  O zi nemaipomenita iti doresc!Cu muuult soare!

  • Tare aş fi curios, să ştiu cât la sută cacao, conţine ciocolata ta caldă, pentrucă a declanşat un jet puternic de serotonină.Dovada? Comentariul tău! Apropo de îndrăgosteală, am simţit din blogul tău, că eşti o fire lucidă, şi te-am admirat. Pentru mine, cuvântul, exprimă chintesenţa stării de bucurie. Şi ca orice trăire, este exclusiv interioară, psiho-mentală, permanentă. Nu are nevoie de verificări, din moment ce există. E un dat natural frumos, al celor care nu cunosc răutatea invidiei, şi cunosc farmecul Nimicului, care este clipa!
   Am publicat, să ştii!
   Mulţumesc asemenea, pentru urare!
   Onu

 13. Mitzaa Biciclista

  pe tine toată lumea te iubește

  • Interesantă concluzie.
   Mulţumesc, e poate prea puţin, şi lipsit de realism.
   Onu

   • Mitzaa Biciclista

    hmmm, nu chiar.
    chiar și eu simt că te plac, deși sunt străina perfectă.
    într-o zi însă, atunci când voi considera că ești pregătit să vezi dincolo de culorile cenușii, am să-ți dau să citești altceva.
    până atunci însă, am să trec constant pe la tine, ca pe la un prieten drag, ca și cum aș trece pe acasă, ca și cum aș căuta colțul preferat al grădinii, ori copacul în care încă mai știu să mă cațăr sau ca și cum aș căuta în scrinul vechi mirosurile copilăriei de odinioară.

   • Eşti o excelentă mânuitoare a slovelor, iar eu sunt un aşijderea cunoscător al caracterului uman.
    Cât priveşte pregătirea de a vedea dincolo de culorile cenuşii, mărturisesc,nu cred să fac faţă, aşa că, probabil n-o să am onoarea să-mi dai să citesc altceva.
    Voi suferi cumplit, să te fi pierdut în tabăra adepţilor literaturii de „15 bani!”
    Chiar în clipa bucuriei de a te fi descoperit.
    Nu vreau să-mi poluez blogul pentru gusturi îndoielnice şi pentru preţăluitorii lor.
    În concluzie, prefer zonele imaculate, ale expresiei, de un alb angelic.
    Cu toată preţuirea albă, fără nuanţe cenuşii!
    Onu

 14. Sper ca barbati asemeni tie sa se nasca din ce in ce mai des.
  iar eu ca femeie si viitoare mama, ma voi stradui daca voi avea baiat, sa aduc pe lume si mai mult decat atat , sa transmit acestui suflet o parte din fereastra prin care eu vad lumea..sa vada frumusetea chiar si dintr un chip nesimetric. Sa vada frumusetea chiar si intr-un corp cu forme rubensiene..sa vada frumusetea peste tot. caci ea, frumusetea se afla doar in privirea…privitorului si mai putin a celui…”judecat”…

 15. Minunată postare, aș spune doar că orice floare se deschide la o rază de soare. Mulțumesc, o zi de vară însorită și răcoroasă, cât mai plăcută !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s