Congresul PNL şi Râsomanipularea

Se ştie …râsul este sănătos, râsul vindecă, râsul bine dispune, râsul înseninează ! De aci … Râsoterapia ! Dar ce nu s-a observat, este că prin aceste calităţi, râsul …şi manipulează ! De aci … Râsomanipularea !


Procesul este simplu … Printr-o lege a firii, când, în acelaşi spaţiu, nu pot încăpea două lucruri, nici mintea umană, nu se poate ocupa simultan  decât de un singur gând. Impresia trăită de a avea însuşirea gândirii simultane, asupra a două lucruri, este o dulce autoînşelare. Aspectul, este intens exploatat, in lumea politicii, unde în lipsa unor capabilităţi, este folosit de ariviştii, mai mult, sau mai puţin pricepuţi,  în scopul de a parveni în atenţia şi graţia electoratului. Una din ocaziile  inerente, în care se materializează acest fals deziderat se poate produce atunci, când electoratul are înclinare evidentă către astfel de prestaţii diletant-amuzante: devine foarte  uşor, ca împricinatul, să uzeze  de glume, şi de alte manifestări pseudo-artistice (cânt, dans, limbaj colorat …eufemistic spus, spre a-şi acoperi mediocritatea, cu o poleială aurie …aurea mediocritas) … întru deruta alegătorului.

Ingredientul de bază este mass-amuzamentul; acceptarea mediocritătţii, şi a non valorii politico-sociale, se produce prin mecanismul acceptării, la nivelul expresiei tolerant-verbale, de forma: “ei, nu-i cine stie ce, dar e simpatic, în preajma lui, te simţi bine; nu este un încuiat, un morocănos” ! …este acel “treacă- meargă”, (merge şi-aşa) cu care ne-am obişnuit naţia, indiferent, de imperativitatea momentului. Şi astfel, ne trezim cu clasa politică, pe care o merităm, conform proverbului …“cum e sacul şi peticul” !

Ideea acestor consideraţii, mi-a furnizat-o recent Congresul PNL, pentru alegerea noului Preşedinte, şi pentru unele modificări la Statutul Partidului. Lucrările acestuia, au început, după părerea mea, sub auspicii simple dar prevestitoare de bine: mai întâi, ţinuta vestimentară a doamnelor participante, ca delegaţi sau invitate, ca şi prestanţa în timpul  filmărilor: retragere discretă, decentă, din vizorul obiectivului de filmat, semn al nedorinţei de epatare, prin aspectul exterior, de multe ori neconcludent asupra însuşirilor politice ; apoi, atmosfera degajată, aureolată parcă de o stare de conştiinţă a valorii de sine, fără a uza de artificiul facil al ocaziilor audio-video-mediatice … şi desigur, aceeaşi atitudine demnă, degajată a bărbaţilor, în timpul şedinţei, ca şi în pauzele acesteia, aş mai evidenţia fermitatea personalităţii tuturor delegaţilor, în faţa încercărilor de manipulare mass-media  (care,  poate nici n-au existat dar, sub obsesia emoţiei culorii violet, acuzată furibund de vrajă, după alegerile prezidenţiale, încerc şi eu tot soiul de fantasmagorii!).

În sfârşit, ipoteza mea, asupra …inexistenţei şansei Râsomanipulării în PNL, a fost confirmată de rezultatele votării: Crin Antonescu, exponentul spiritului politic civilizat, sobru, fără artificiul aurea mediocritas, a fost ales Preşedintele PNL,  cu 986 voturi la 357, faţă de contracandidatul său, personalitate marcantă, în show-ul politic. Argument zdrobitor, al redevenirii de facto a PNL la principiul ”prin noi înşine”, lansat la Congresul PNL din 21 noiembrie 1921, în intenţia valorificării bogăţiilor ţării, prin muncă, iniţiativă şi capitalurile româneşti.

7 comentarii

Din categoria Politică

7 răspunsuri la „Congresul PNL şi Râsomanipularea

 1. Pingback: Patruzeci de mucenici « Gabriela Savitsky

 2. Analiza e una motivată și profundă.
  Constat că impresiile coincid.
  Din păcate, societatea românească e bolnavă de superficialitate.

 3. World of solitaire,

  Avatarul meu chiar arată cam ca-n realitate. Cu mai puţină „coloare”, desigur.
  Iar numele e cel real. 🙂
  Sur-pri-ză!!!
  Da, îmi doresc o lume dreaptă, sigură, educată, informată îb care omul să aibă o şansă să fie fericit fără să recurgă la budhism, hinduism, tao etc.

  • Onu Ionescu

   Gabriela Savitsky,

   De-ai sti ce rau imi pare! Expresia „avatar cu aer de basm”, s-a dorit un subtil compliment, unei minti asemenea; pentru ca aerul aristocratic al chipului tau, doar in basme, se mai poate regasi! cat priveste budism, hinduism, tao si intelepciunea lor, nu m-au facut sa-mi pierd credinta, dar constituie, o cale profilactica, neinvaziva, pentru protejarea impotriva stresului, si a agitatiei nebunesti, la care ma aduc, excesele mintii ! Am raspuns aseara, dar ecranul tremura ca la cutremur, si n-am reusit. Primeste , te rog, prin acest comment, expresia pretuirii si bucuriei, de a te fi descoperit ! Ozi buna !
   Onu Solitarul !

  • Onu Ionescu

   Gabriela Savitsky,

   Mea culpa pt neintelegere; expresia, s-a dorit, un compliment subtil, pe masura aleasa a chipului tau. Imi pare tare rau! Am mai incercat doua raspunsuri; nu stiu ce se intampla! Cu bine!

 4. Pingback: Mirozna văduvei vopsite – 7 « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s