Preinfarctul …

O după amiază liniştită, dacă se poate numi astfel momentul între două urgenţe medicale …

 Brusc, liniştea este tulburată de vaietul unei doamne pentru soţul său, lovit de un atac de inimă. Medicul de pe Salvare, a stabilit un preinfarct,  in situaţie de  internare urgentă !  În urma discutării unor probleme financiare neplăcute, povesteşte însotitoarea pacientului, soţul, a simţit subit cum ghiara necruţătoare a bolii, i-a înşfăcat irezistibil inima. Soţia, vizibil afectată, îl mângîie, duios. Transportat în salon, domnişoara asistentă de tură, o blondă cu ochi blânzi de culoarea cafelei cu lapte, şi chipul zâmbind la fel de liniştitor, ca un îndemn la o alinare confesivă, îl ia în primire cu o atenţie care-l face să uite parcă amărăciunea bolii. Nu pregetă să-şi încredinţeze oful acestui chip de înger  în halat alb.

Căpitan de vas de cursă lungă … lipseşte mult de acasă. Într-o zi, îşi găseşte soţia uşor schimbată. Află că între timp, ea a cunoscut un alt bărbat, de care s-a ataşat nefiresc de puternic. Nu mai poate trăi fără el … Soţul îi cere să se hotărască: ori.., ori … ! Afectată de fermitatea tonului acestuia, soţia decide: nu pot, mai bine, divorţăm ! Neaşteptându-se la o asemenea reacţie, lui,  i se face rău; gheara, i se înfige în inimă, cade …

A fost momentul chemării salvării. Într-un gest de compasiune, tânăra asistentă, îi mângâie  involuntar mâna. Un val de căldură i se revarsă în corp, ca în momentele de tandreţe, ale soţiei. Surprins, simte cum şocul  ameninţării despărţirii, nu-l mai traumatizează; soţia lui, mai există, şi în altă formă, poate la fel de aparte, cum a  cunoscut-o, până în momentul rătăcirii. Se linişteşte, şi o pace, netrăită până atunci, îi învăluie fiinţa, alături de blânda asistentă. Viaţa îi apare într-o lumină nouă. Aşteaptă cu nerăbdare, vizita soţiei, să-i vorbească despre îngerul de asistentă. Dar mai însufleţit,  se trezeşte, la gândul revederii matinale a acesteia, să-i surprindă privirea discret cercetătoare, gest pentru el, de o semnificaţie vitală.

La vizita intens aşteptată, soţia, apare cu faţa uşor preocupată, fără a prevesti ceva bun. Îi spune, că s-a gândit mult, la viaţa lor minunată, dar nu poate rezista noii pasiuni. Calm, cu gândul la noul său ocrotitor, soţul îi răspunde degajat: bine, dupa externare, discutăm cum procedăm; să ştii că încep să te înţeleg; priveşte chipul minunat al asistentei; m-am îndrăgostit iremediabil de făptura ei, şi chiar dacă revii, eu tot îi voi aparţine … Cu ochii umezi, înţelegându-l, dar şi simţindu-se atât de repede înlocuită, soţia a plecat … şi,  pentru prima oară, îmbrăţişarea iubitului care o aştepta pe holul spitalului, nu i s-a  mai părut de nelipsit …

24 comentarii

Din categoria De pe bloguri ..., De sănătate ..., Univers feminin

24 de răspunsuri la „Preinfarctul …

 1. Stranie asistentă, cele pe care le ştiu eu provoacă infarcturi, nu le atenuează…

 2. Intelept mod de a trece peste o situatie „de infarct”! Aceasta este autoconservarea…

  • @Cati,Da, si face parte din terapiile naturii!
   Drama iubirii pierdute, se petrece in suflet,iar campul de suferinta este inima. Acesti ingeri albi, sunt sansa divina, oferita muribundului respectiv. Am cunoscut personajul, care mi-a spus: nu-ti doresc, incercarea; nici fuga de viata, nu este solutia!

 3. matilda

  Foarte frumos ! Dacă ar fi astfel în toate cazurile nefericite cînd inima nu mai poate….

  • Matilda,

   Eu i-as spune „minunat”; vezi frumosul din om, il cultivi, si concomitent, depasesti impasul. Minunile, sunt in noi si Dumnezeu, in nemarginita sa bunatate, ne-a lasat iubirea/aprecierea sincera, a tot ceeace este de admirat in om; iar reciprocitatea bucuriei se manifesta spontan ; efectele, prin relaxarea produsa, care parca destreseaza celulele, si viata acestora, isi reia optimist, activitatea. Aproape incredibil, dar de o frumusete simpla, ce prin sine, ofera remediul. Multumesc, pentru apreciere! Iti pot sugera: Incearca, si vei fi rasplatita?

 4. Pingback: Principii… « Michaelas Blog

 5. E ceea ce am observat odata a fi… „legea distantei constante” in cupluri… Daca te indepartezi, celalalt se apropie, daca te apropii, celalalt se indeparteaza… Infarctul in acest caz e probabil o… imaginare a vietii in regim „solitude”, evident mult exagerata, datorita fascinatiei… Caci urmatoarea replica ar fi putut fi: ” … acum vezi, cat de mult insemni penru mine ? Celalalt ar face asta pentru tine..?” Tipul era deja pe tobogan, din momentul in care sotia i-a comunicat „surpriza”, iar el i-a propus …”sa aleaga” ! Pai alegerea era a lui, nu a ei !

  • George,

   Bine ai venit ! Mai ales cu o idee, a carei comentare necesita o minima documentare adecvata, spre a evita hazardul/penibilul. Sunt insa convins de faptul ca inclinarea balantei, in favoarea unei decizii, depinde de convingerea ca, undeva,la o distanta, variabila intre L si zero, intr-un timp, T sau zero, poate exista o actiune fantomatica oferind sansa binelui/deceptiei nesperat/neasteptate.Totul, insailandu-se/destramandu-se la nivel cerebral, computerul microcosmosului. Ingerul alb este un simbol; poate fi spontan conceput/ intrevazut, in tot ce este viu, in jurul nostru. Este imaginea cuantica a Sperantei, perpetue; pentru ca, in campul infinit al energiei universale, sa existe legatura vitala necesara, salvatoare !
   Esti invitatul meu de onoare, permanent !

   • La nivel mental e …tot! Cel ce ar cunoaste regulile cu care mentalul nativ lucreaza… ar face pe acela stapantul absolut al lumii fizice ! Dar cunoasterea mentalului prin… cerebral e drum fara sfarsit… „Trucul” este acela ca odata realizezat acest cerc vicios, sa poti „sari” din el, pregatit fiind de a afla tot, fara a mai cauta…nimic! 🙂

 6. Conform hishiriu-a gandi, fara gandire; din meditatia zen.Oricum, sa stii, intentionez, stapanirea mentalului, cu scopul deliberat de a-mi fi propriul dirijor emotional, in acordarea, fie si partiala a hoinarelilor mintii, de care probabil, esti convins, sunt destul de neplacute, prin culmile si abisurile sufletesti in care ne poarta.Te astept, cu sfaturile, de rigoare!

 7. Amuzant… și nu prea… Trist… și nu prea… Amoral… și nu prea…
  Oare e atât de ușor să te lipsești de persoana care ți-a fost dragă?

  • Afost probabil o lectie de morala.Deci, pedagogie aplicata!Sa-i fie perceputa pilda.Nu crezi?
   Onu

   • O lecție de morală și o lecție de viață… pentru oamenii pașnici, pentru cei ce se supun regulilor… Eu aș fi stropit-o cu acid pe față… Îmi amintește de Ana Karenina…

   • OOOOOOOOOOOOO, iar mă sperii!
    Furtunoaso!
    Ai un fel de a fi, că mă porţi prin emoţii extreme!

    Onu

   • Mă faci să zâmbesc… Este un pic de adevăr în ceea ce spui, sar brusc de la o emoție la alta, dintr-o extremă în alta… În aceeași situație în momente diferite pot reacționa diferit… Sunt foarte imprevizibilă (psihoză cauzată de disfuncții endocrine, dacă în termeni medicinali).

   • E psihoză sau sindrom maniacal- depresiv?
    Onu

   • Pilulele care le consum îs pentru psihoză, nu pentru maniaci depresivi.XD
    Am hipotiroidism, care provoacă psihoză, depresie, schimbări de dispoziție, așa numitele,,faze,,… E destul de vesel…

   • Nu, nu vreau să fii bolnăvioară! Ai încercat alimentar?Asta înseamnă carenţă de iod?Iertare pentru „sindrom”!
    Onu

   • Nu-mi place femeia și gata! Dar nu din cauza faptei, ci pentru că este o egoistă!!!!! I-a provocat infarct, l-a adus aproape la moarte și iar a venit să discute despre fundul ei!!!! El fiind grav bolnav!!!! Și se simțea un pic ofensată de faptul că a înlocuit-o atât de rapid(avea toate șansele să fie cu un cadavru pe conștiință)!

   • Lianca, ai dreptate, dar noi oamenii suntem supuşi aceloraşi legi sufleteşti! În care egoul prevalează
    Eşti adorabilă, prin revolta ta!
    Onu

   • Nu o înțeleg nici pe ea, nici pe mulțimea de oameni care procedează la fel! Ce-i Egoul și ce-i o viața de om?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s