Lech Kaczynski

Discursul pe care Preşedintele Lech Kaczynski urma să îl susţină la comemorarea Masacrului de la Katyn …

 Doamnelor şi domnilor reprezentanţi ai familiilor victimelor din Katyn !

Doamnelor şi domnilor, în aprilie 1940, mai mult de 21.000 de prizonieri polonezi din lagărele de concentrare şi închisorile NKVD au fost ucişi, acest genocid a fost comis din voinţa lui Stalin, aflat la conducerea URSS. Alianţa celui de al Treilea Reich, Pactul Molotov-Ribbentrop şi agresiunea împotriva Poloniei la 17 septembrie 1939 şi-au avut punctul culminant în acest masacru şocant din Katyn. Nu numai în pădurile din Katyn, ci şi în Tver, Harkov şi alte locuri cunoscute sau necunoscute încă au fost ucişi cetăţenii celei de a Doua Republici, oamenii care formau baza statului nostru, care erau în serviciul patriei mamă.

 

În acelaşi timp, mii de civili, familiile celor ucişi, au fost exilaţi în adâncimile Uniunii Sovietice, unde au urmat drumul suferinţei de nedescris a Golgotei Polonezilor„. „Cea mai tragică oprire a fost cea din Katyn. Ofiţieri polonezi, preoţi, oficiali, poliţişti, grăniceri şi ofiţieri din penitenciare au fost ucişi fără proces şi sentinţă. Au fost victimele unui război de nedescris. Au fost ucişi încălcându-se legile şi convenţiile lumii civilizate. Le-a fost călcată în picioare demnitatea lor de soldaţi, polonezi şi oameni. Gropi ale morţii au ascuns trupurile celor ucişi şi adevărul despre această crimă. Lumea nu trebuia să afle niciodată. Familiile victimelor nu au avut dreptul de a jeli în public, de a comemora. Pământul a acoperit urmele crimei, iar minciuna trebuia să o şteargă din memoria umanităţii ”

Ascunderea adevărului despre Katyn – efectul deciziei celor care au comis crima – a devenit una dintre pietrele de temelie ale politicii în Polonia comunistă. Polonia s-a clădit pe minciună, erau vremuri când amintirea şi adevărul despre Katyn au avut de plătit un preţ mare. Însă rudele celor ucişi şi alţii, oameni curajoşi, s-au dedicat amintirii, au apărat-o şi au predat-o generaţiilor următoare de polonezi. Tuturor, dar mai ales familiilor victimelor din Katyn, li se datorează respect şi recunoştinţă”.

Katyn a devenit o rană dureroasă a istoriei Poloniei, dar, timp de multe decenii, a otrăvit şi relaţiile dintre polonezi şi ruşi. Să lăsăm acum rana Katyn să se vindece deplin. Suntem deja pe acest drum. Noi, polonezii, apreciem acţiunile ruşilor din ultimii ani. În acest mod, trebuie să mergem înainte, fără să ne oprim sau să dăm înapoi”. „Toate circumstanţele masacrului din Katyn trebuie analizate deplin şi explicate. Este important să se confirme şi legal că au fost victime nevinovate şi deci să fie desecretizate toate documentele referitoare la această crimă. Cerem aceste acţiuni în primul rând în amintirea victimelor şi pentru respectarea suferinţei familiilor lor”.

Trebuie să aducem un omagiu împreună celor ucişi şi să ne rugăm pentru ei !

Glorie eroilor !

Onoare amintirii lor !

14 comentarii

Din categoria No comment ..., Politică

14 răspunsuri la „Lech Kaczynski

 1. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!

 2. Aseară, un băiat de Twitter îi reposta și contul. Ciudat de multă atenție a creat emoția asta colectivă…Stranie atenție.

 3. Pingback: Suntem cei pacaliti sau cei care i-am dat o lectie? « Hai ca se poate!

 4. Pingback: Va mai amintiti? « Michaelas Blog

 5. Pingback: Cu o suta de lei, spre Europa « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

 6. Pingback: Elefănţica Teo vrea deputăţie…ep.2 « Dispecer Blogosferă

 7. Cei care trebuiau să-i comemoreze pe ucişii de la Katyn, nu au mai ajuns …

 8. Pingback: Ar trebui … « Gabriela Savitsky

 9. Cat de ironic sa indemne la comemorare inainte de a sa.. M-a uimit admiratia si sufletul pe care il au polonezi. Noi nu le-am purta urma exemplu.. din motive obiectiv(issime)!

 10. *polonezii 🙂 *nu le-am putea urma exemplu 🙂 oboseala isi lasa amprenta, si este abia mercuri!

 11. Pingback: Leapsa cu raspunsuri sincere « Hai ca se poate!

 12. Dumnezeu sa-i odihneasca!
  O dubla tragedie!

 13. Pingback: Ce si cum gandeste Teo Trandafir « Hai ca se poate!

 14. Pingback: Istrati. 75 « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s