Veselia şi randamentul muncii, la români …

 Am văzut odată la lucru, două echipe de muncitori: una de saşi, alta de românaşi (îi dezmierd, conform “Rooomânaaşuuuluui, îi plaaace……”). Ce diferenţă între ei; saşii munceau tăcuţi şi preocupaţi; morocănoşi parcă !

Românaşii, ce bucurie de viaţă; munceau raţional, cu pauze lungi şi numeroase, intens trăite spiritual, de nu le mai venea să reia lucrul; ce mai glume, ce bârfe, ce tachinării reciproce,  şi ce mai şarje amicale asupra ursuzeniei saşilor. Distracţie ca la ei, la nimenea! În sfârşit, ziua răsplăţii; saşii încasează cel puţin dublu şi pleacă demni, spre casă, într-un dispreţ suveran, faţă de veselia românească. Precizez că era un şantier cu specific de terasamente.

Un caz similar, la fabrica de rulmenţi, din Alexandria; tot în România. Evident, alt specific, mai exigent, nu doar să-ţi bagi piciorul în cazma, fără să gândesti. Echipa străină era compusă din japonezi; atmosfera de lucru, ca mai sus; dar finalul a fost diferit; românaşii n-au mai văzut încasările japonezilor; fuseseră daţi afară pentru activitate nerentabilă. Au făcut probabil mult haz de necaz; c-aşa-i românul fire veselă; şi admirator neînţeles al prosperităţii altor naţii, care-s nişte încuiate într-ale distracţiei. Cele două episoade, mi le-am amintit, citind postările penibile dintr-un blog local, intens vizitat. În Ajun de An Nou, 2009.

39 comentarii

Din categoria De pe bloguri ...

39 de răspunsuri la „Veselia şi randamentul muncii, la români …

 1. Pingback: LA CAPĂT DE LINIE, SPERANȚA… (10) «

 2. Pingback: Nu vreau sa geama posesorii de Q7 « Hai ca se poate!

 3. „Pauzele lungi si dese/cheia marilor succese!!”

 4. Pingback: Am primit premiu! « Nataşa

 5. Pingback: Facerea de bine « Ioan Usca

 6. Pingback: De ce avem nevoie de 5 mai « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

 7. razvanrc

  Superba. Mirifica. Halucinanta. Daca un Rembrandt sau DaVinci ar vedea o asemenea priveliste ar face un tablou numit „Munca cea de taina” sau „Treaba cea de taina”. :mrgreen:

  • Razvane,

   Multumesc!
   Cu asemenea avalansa de superlative, nici nu stiu ce sa mai zic; e de rau, e de bine?
   Sper de bine, ca asta mi-a fost intentia; dar esti atat de convingator, incat incep sa cred, ca postul, o sa aiba spor!

 8. Pingback: Europa dupa euro | Adevarul e dincolo de noi

 9. rhorvath

  SENZATIONAL ! SENZATIONAL ! SENZATIONAL !

  PROCURATURA FRANCEZA REDESCHIDE DOSARUL CRIMEI BASESCU
  DE LA ROUEN ANUNTA ZIARUL FRANCEZ PARIS SOIR.

  „Traian Basescu s-a integrat in UE inaintea Romaniei .Cum? A scufundat flota franceza (1981) inaintea celei romanesti. Aceasta mica poveste a fost ingropata cum trebuie de fosta Securitate (Serviciul secret Ceausescu ) inainte de 1989, iar apoi dupa 2004 necercetata. Povestea celor 37 de vase scufundate datorita unui ordin eronat a tanarului comandant de vase Basescu poate parea putin veridica. Problema este ca Basescu a recunoscut acest fapt într-un interviu la Prima TV, ca incendiul din portul Rouen a pornit de la vasul sau. Mai mult, Basescu a admis ca a falsificat probele pentru a scapa de sanctiuni.
In iarna 1981\1982 in portul Rouen (Sena maritima) a avut loc un incendiu devastator ce a produs pagube materiale uriase dar din fericire nu s-a soldat cu victime. Autoritatile portuare franceze au suspectat un vas romanesc “Arges” al carui comandant era nimeni altul decat actualul Presdinte a Romaniei. Era prima cursa lunga a viitorului Presedinte. Paguba produsa de Basescu se situaza undeva la peste 10 miloane de dolari. … Probabil acest eveniment nu era cunoscut de noi astazi daca Basescu nu recunostea in cadrul unui interviu propria greseala [„Starea de veghe – in spatele usilor inchise” a postului Prima TV (23/24 iunie 1998, incepand cu ora 23,30)] incercand sa explice de fapt relatia sa cu Securitatea: “Noi eram sub controlul organelor de Securitate toti, de la ospatar pana la comandant, prin aceea ca anual primeam un aviz de navigatie … Spre exemplu, sunt cateva episoade foarte interesante, as spune … care au facut obiectul de interes al organelor de Securitate din Romania in mod cert. Spre exemplu, cand eram comandant pe “Arges”, la 3 luni de cand imi obtinusem brevetul de comandant. Am luat foc in portul Rouen, nu numai eu, 38 de nave au fost in incendiul din Rouen in Franta. Nava suspectata ca a generat poluarea, care a facut ca tot bazinul portului Rouen si Sena sa fie tot o flacara pe o intindere de trei km, a fost nava mea, pentru ca era nava cea mai mare din zona si descarcam nafta in dana rafinariei “Sholfrancaise”. (n.r. – aici este posibil ca in textul tiparit sa se fi strecurat o eroare de transcriere a benzii, iar numele corect al rafinariei sa fi fost “Shellfrancaise”, ceea ce, in fond, nu schimba esential datele problemei). Am stat acolo 28 de zile in ancheta. Legislatia franceza functiona corect. Adica nu trebuia sa dovedesc eu ca nu s-a produs poluarea de la mine, ci autoritatile franceze trebuiau sa dovedeasca ca s-a produs poluarea de la mine. In cele 28 de zile m-am prezentat si la tribunal, am fost si in ancheta organelor de Justitie franceze si, dupa 28 de zile, instanta s-a pronuntat ca nu poate fi probata vina navei “Arges”. Am plecat, dar au ramas un litigiu, o acuzatie la adresa navei de circa 12 milioane de dolari, o cerere de daune … A fost un litigiu, am explicat organelor de Securitate ce s-a intamplat cu noi acolo si acum pot sa o spun public, nu mai e nici un secret, am schimbat ceva in instalatie inainte sa permitem accesul autoritatilor franceze la bord, ceea ce a facut imposibila demonstratia, demonstrarea vinei noastre … Acasa nu puteam sa nu-i spun care a fost realitatea macar armatorului, armatorul nu puteam sa mi-l mint, iar in echipaj erau destui care stiu ce s-a intamplat”, a relatat ex-comandantul Basescu.” In cursul zilei de ieri procuratura anunta redeschiderea dosarului crimei de la Rouen
Despre acesta investigatie in prezent se ocupa si dl. Robert Horvath, un distins ziarist american care locueste la New York ”
  AM TRANSMIS ACEST ARTICOL AMBASADORULUI FRANCEZ LA BUCURESTI
http://devanewyork.blogspot.com/

 10. Pingback: Comentarii la Facerea – 18 « Ioan Sorin Usca

 11. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 30 « Ana Usca

 12. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 23 « Caius

 13. Ah, ii stiu si sunt satul de ei. Uite inca un motiv pentru care ma-ntreb uneori daca nu ne meritam cu prisos soarta de a respira zilnic mizerie, infect si saracie. Suntem lenesi pana la frizarea sinuciderii…

  • teo,
   soarta, ne-o meritam, dacă, o acceptăm, prin indiferentism!
   Cât timp, ne considerăm micile slăbiciuni, tolerabile, nu vom aspira la o civilizaţie adecvată! Cât nu ne conştientizăm starea, nu reuşim schimbarea ei! Cu bine!

 14. eu ma intreb, cati stiu exact ce se intampla acolo? da imaginea e buna pentru a arata cum se munceste la noi, dar in acest caz chiar nu este cazul 😀 si ma puteti crede pe cuvant.

  • dennis,

   postul, este un protest delicat împotriva nemuncii, care ne caracterizează; argumente? PIB! Ref. la poză, dacă te uiţi, din 10, doar unul, lucrează, dacă nu cumva şi-o lega şireturile!Desigur, nu se poate generaliza! Dar nu crezi, ca o pată pe o haină albă, distruge toată haina? Cu bine!

   • aia se pregatesc sa mansoneze un cablu bipolar sau tripolar (dupa caz). nu au cum sa lucreze toti la treaba aia. mansonarul nu va pune mana pe lopata cat timp va avea langa el un salahor. iar pentru un manson nu este nevoie de o groapa imensa. de asta sapa doar unul. in imagine sunt doua butelii, deci cu siguranta sunt 2 mansonari si fiecare are cel putin cate un ajutor. exista un sef de lucrare care nu va pune mana niciodata pe nimic. de ceilalti nu pot spune ce cauta in zona…

   • Deniss,

    Nu-mi place sa insist; dacă tipii erau acolo fără să fie nevoie de ei; mă întreb ce organizare de şantier este în instituţia respectivă; başca faptul, că erau platiţi fără să munceasca; că doar nu erau sa stea neplatiti nu?
    Sau poate, erau in greva? Mie, unul, mi se pare totul, fara noima ! Important, este ca avem o justificare romaneasca !
    Cu bine!

   • fiecare are treaba lui pe care nu o poate face pana nu termina cel dinaintea lui. e simplu.
    la pasapoarte, permise sau buletine, poate sa-ti faca actul fara ca cineva sa iti fi incasat inainte nu stiu ce taxa?
    asa e si in acest caz.

 15. Pingback: Georg Trakl (1887-1914) – Biserica moartă « Orfiv

 16. Pingback: Si se jura ca nu fura dar l-am prins cu fraza-n gura « Hai ca se poate!

 17. deci am lasat si ieri un raspuns si nu mi-a aparut 😦

  • Cristian,

   Daca spui tu, multumesc; am verificat, si nu esti in asteptare; iar in spam nu stiu sa umblu! Oricum, daca ai aparut azi, inseamna ca ai intrare libera, ca un bun prieten ce-mi esti! De ce ieri, sa nu fi avut? Daca ai incredere in buna mea credinta, poti reproduce mesajul de ieri, sa urmarim impreuna, evolutia?

 18. Pingback: Neverosimil « Gabriela Savitsky

 19. Buna Onu…
  Asta e din ciclul Doreleeeeeeeee!!!!
  sau 1 cu sapa si 10 cu privitu’ (mapa) – i-am numarat cifra e corecta 🙂

 20. De la Cati citire, astazi este sarbatoare- peste si bere!
  ( si parfum de liliac)
  La multi ani!

  • Gina, Mulţumesc, şi celor dragi tie! Să ştii, că am băut si eu o bere sau mai multe, deja nu mai ţin minte, că m-am şi luat cu vorba; la umbra superbului tău liliac, în floare. Ce revărsare de culori, în jurul căsuţei tale! Faci meditaţie, pe vibraţiile lor?

 21. La casuta merg la sfarsit de saptamana.Nu stiu daca liliacul meu va mai avea flori peste doua zile.

  • Gina,

   Pentru suflet, orice,floare, este longevivă. Eu nu pot uita stânjeneii, olendrii, lalelele şi liliacul grădinei părinteşti.
   Zâmbetul unui copil, minunându-se de farmecul fluturilor, săltând din floare în floare, este un spectacol grandios!
   O seară, plăcută!

 22. Pingback: Taxa pe ibric « Blogul lui Teo Negură

 23. Pingback: Alegeri « Ioan Usca

 24. Pingback: Parlamentul European a votat o rezolutie care interzice cianurile în minerit « Hai ca se poate!

 25. Pingback: Si se jura ca nu fura dar l-am prins cu fraza-n gura

 26. Multumesc pentru invitatia de a ma bucura de umorul nostru tragi-comic! 🙂

  Amandoi am prezentat exceptiile, care stim ca intaresc regula.
  Aceste exceptii nu au trebuit vanate, deoarece devin niste exceptii care fac de prea multe ori, regula.

  Stim ca dupa ras vine plans, dar se poate invata si din morala strecurata cu finete in text. Poate asa ajutam si noi cu ceva pentru o schimbare, in bine. 🙂

  • Gabriela, Multumesc pentru vizita !

   Esti o fata buna si nu cred sa te fi deranjat intransigenta mea, fata de nevoia noastra de veselie.
   Nu stiu ce crezi despre lirismul olandez, dar intr-o carte, am citit cum doi tineri, la o masa, intr-un local, se tineau de maini, si-si declarau prietenia, zambindu-si atat de duios, incat privirile celor de la mesele vecine, s-au indreptat admirativ asupra lor.
   Admiratorii, se intelege, erau tot olandezi.
   Ai avut momente, cand ai trait bucuria intimitatii, fara sonoritati autohtone ? Sa fiti doua suflete, ca unul ?

   Somn usor !

   Madi si Onu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s