Revelaţie …

Conform Dicţionarului, înseamnă, dezvăluire, descoperire neaşteptată. Şi, într-adevăr, surprizele, pot fi şocante. S-a întâmplat cu nişte ani în urma. Eram în Mozambic, în echipa de specialişti agricoli, trimisă de N. Ceauşescu, în vederea stabilirii potenţialului irigabil. Cam prin iulie-august, perioadă specifică iernii, în zona tropicală, cu temperaturi, relativ primăvăratice timpurii. Ţinuta lejeră. Program de voie, început cu un mic dejun specific, adoptat adhoc: o salată de fructe exotice, cu portocale proaspete, culese direct din copac, încheiat cu un cof, cum îi spune Madi, însoţit discret, de un păhărel de whisky. Contrar stării generale, mă simt uşor abătut, de o nemulţumire existenţială difuză. În drumul spre sediul de lucru, remarc o privelişte, căreia nu prea-i dădusem atenţie, fie şi din preocuparea începutului de organizare a activităţii.

 

Printre locuinţele pe lângă care trec, copiii, schelete vii; cu capete ce-mi par imense, pe gâturi subţiri, ca o tija de bambus, ochi bulbucaţi, obraji supţi, cu dantura răsfirată, ici şi colo, după buze subţiate de nemâncare; piepturi scofâlcite, cu coaste vizibile prin pielea subţiată de inaniţie, burţi rahitice enorme, gata parcă să pleznească; totul pe nişte picioare doar piele şi os. Braţele, asemenea picioarelor, par opera grotesc inspirată a unui monstru. Mă cutremur, de un fior, care-mi pătrunde în creier, şi-mi spun: Doamne, sunt bolnav, sunt prost ? Cum îmi suporţi absurditatea nemulţumirii, când există atâta suferinţă în jurul meu ? A fost ca un şoc;  într-o clipă, am realizat mizeria condiţiei umane, absurditatea pretenţiilor mele, şi mi-a fost ruşine de mine însumi !

Ani după, la un cerc de discuţii yoga, povestind întâmplarea, moderatorul, mi-a spus: “ să ştii, că ai avut un moment de iluminare, când pentru o clipă, au stat faţă-n faţă, sinele superior, cu chipul sinistru al ego-ului ! ” Reflectând, am realizat adevărul profund, al vorbei … 

” Doamne fereşte  de mai rău ! ”

22 comentarii

Din categoria Din lume ...

22 de răspunsuri la „Revelaţie …

 1. Pingback: EU, TU, NOI… «

 2. Ar fi grozav dacă n-am gândi prin comparaţie.
  Acum câtăva vreme, am primit un email care opera tot cu o comparaţie. O prezentare powerpoint a proprietăţilor marilor magnaţi ai petrolului (automobile executate pe comandă, placate cu argint sau aur, telefoane mobile cu diamante,etc. – un lux greu de suportat şi la vedere pentru cineva care nu crede în acest gen de bogăţie) şi, apoi, copii din Africa… Câteva zile n-am fost bună de nimic… N-am suportat nedreptatea niciodată, de când m-am trezit pe lumea asta; mereu am luptat pentru cei sărmani, mereu am crezut – şi cred în continuare – că şi ei merită o şansă.
  Asemenea lucruri se întâmplă aici, acum. În fiecare minut mor copii din cauza malnutriţiei şi a lipsei apei potabile. În timp ce guvernul mondial are alte treburi…

  • Găbiţă,mulţumesc!

   Citindu-ţi comentariul, realizez momentele tale de inexplicabila tristeţe. Şi mă întreb,uşooor, dacă numai tristeţea, ne poate ajuta! Daca nu se impune si acţiunea fermă, responsabilă, la nivelul unui preşedinte şi al acoliţilor săi, astfel încât reproşurile mele aparent subiective, să nu mai fie justificate.
   Nu cred în existenţa unui guvern mondial; este o ficţiune, lansată, deliberat sau fantezist, în scopul susţinerii diversiunii unora, de a-şi justifica incompetenţa; fie în zona managerială, fie în cea a productivităţii efortului personal.

 3. Pingback: După ploaie « Gabriela Savitsky

 4. Mereu vor fi si altii la fel de necajiti, si-ntotdeauna fi-vor multi cu mult mai amarati si mai lipsiti, bolnavi…

 5. Pingback: The Lion Jim and Leonessa Sonia « Andi Bob

 6. Doamne, ce fotografie minunată! Mulțumesc pentru revelație 🙂

  • Andi, Multumim!

   Meritele pt fotografie (fotografii, in general) revin decoratoarei(partenerei) Madi, a cărei emisferă cerebrală dreaptă, sediul imaginativ al frumosului, este în admiraţia mea perpetuă. Profit de ocazie să menţionez, că la sugestiile ei de ilustrare, unde ne-am distrat copios, cum ar fi: „Conflict intelectual” sau „Veselia şi randamentul muncii la români”, afluenţa vizitatorilor, a fost la fel de generoasă. Onu

 7. Pingback: Link-exchange « Ioan Usca

 8. Pingback: In numele parintilor mei pensionari « Hai ca se poate!

 9. Pingback: Specii: românii-anvelopă « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă

 10. Pingback: Comentarii la Facerea – 20 « Ioan Sorin Usca

 11. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 25 « Caius

 12. Pingback: Mathieu Bénézet (n. 1946) – Ornicul buzelor… « Orfiv

 13. Pingback: Cu elefantul « Nataşa

 14. multumesc inca o data; ma simt usor jenat; astept un mail cu explicatii babesti, pe degete, cum sa fac si eu pinguri sau track-uri din astea, ca nu-mi ies si pace!
  adica ce trebuie sa scriu si unde pe platforma asta wordpress; sa intru si eu in randul lumii…

  • Cristian,

   Cum sa nu; îti sunt dator, ca unui mentor într-ale scrisului.
   Dar să ştii, eu am o Tartoriţă, care-mi formatează nu numai blogul/pingurile, ci şi sufletul.
   Am să îngenunchez, în faţa ei, rugând-o să-mi ajute prietenul.
   Dar, sper că ai avut revelaţia Eternului feminin, şi-mi înţelegi emoţia de a nu fi refuzat, pe motivul crizei de timp! Suntem în plină criză, nu ?

   Cu bine !

   • Modalitatea de trimitere a link-urilor de la şi spre articole, folosind trackback-ul şi pingback-ul. În principiu, este vorba despre a le oferi celor ce trimit link-uri spre articole de-ale mele de a primi, la rândul lor, link de la mine. Trackback-ul pe blog se află sub formularul de comentarii, aferent fiecărui articol. Trackback-urile sunt o cale de a notifica sistemele de blog că blogul tău a fost conectat la ele. Dacă conectezi alte bloguri WordPress, vor fi notificate automat folosind pingback-uri, nicio altă acţiune nefiind necesară.”

 15. Pingback: 25 la sută « Gabriela Savitsky

 16. Pingback: Avem un guvern autist « Hai ca se poate!

 17. Pingback: In numele parintilor mei pensionari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s