Emoţii şi … Austeritate !

 Pe un blog destul de frecventat, am văzut următorul post: ” Dar cu cianură de ce nu încerci domnule Preşedinte ? ”

 Ideea , fie şi retoric transpusă (presupun), mi se pare sinistră ! Chiar şi din motivul că ea frizează, violenţa ! Chiar daca numai în  gândire, deşi, se cunoaşte, energia gândului influenţează atitudinile, pozitiv sau negativ. Iar eu, nu sunt  adeptul folosirii energiei în scopuri inutile, mai ales în regimul de austeritate, la care suntem solicitaţi, ca să nu spun condamnaţi. Aş vrea  totuşi, să fac o alta apreciere. Personal, gândurile, îmi declanşează emoţii: bucurie, mânie, anxietate, concentrare, mâhnire, teamă, spaimă.

Emoţiile, la rândul lor sunt tot forme ale energiei; care asemenea unor câmpuri energetice, declanşează reacţii fiziologice în organism, prin concentrare şi dispersare de energie, la fel cum anumite câmpuri electromagnetice acţionează asupra piliturii de fier. Reacţiile, declanşate, ar fi de natură endocrină, ca secreţia diverşilor hormoni, eliberarea neurotransmiţătorilor în creier şi în sistemul nervos. Ori, se ştie, de buna funcţionare a sistemului nervos, depinde economia viului. Legătura inseparabilă, dintre tulburările emoţionale şi fiziopatologice, este cunoscută, atât în Orient, cât şi în Practica Medicală Occidentală.

Să trecem în revistă conform TAO, calea universală şi trainică a Naturii, fiecare emoţie, efectele acesteia şi consecinţele manifestării lor, în viaţa socio-economică a unei colectivităţi umane:

Bucuria şi râsul exagerate, lezează inima şi risipesc Spiritul. Argumente, ne oferă cazurile de moarte prin râs, sau în urma unor atacuri cardiace, produse de bucuria exagerată, la aflarea unor veşti bune neaşteptate. Mânia, când atinge niveluri extreme, lezează energia ficatului. Accesele frecvente de mânie, afectează , fapt care măreşte predispoziţia la iritabilitate, producând astfel un cerc vicios de energii emoţionale distructive.

Anxietatea, stare bolnavicioasă de nelinişte, de îngrijorare, lezează plămânii, prin blocarea energiei acestora;  consecutiv, alte organe, asociate acestui fel de energie: intestinul gros, splina, pancreas şi stomac, inclusiv afecţiunile specifice. Concentrarea excesivă, vizând o fixaţie psihică obsesivă, asupra unei anumite probleme, o preocupare mentala constantă, inclusiv orice fel de îngrijorare cronică, afectează digestia, privând corpul, de energia nutriţională.

Mâhnirea, pe durate lungi, lezează inima şi plămânii. Oamenii îndureraţi, sunt foarte vulnerabili la boli grave, inclusiv cancer. Oamenii cu energia inimii slăbită sunt predispuşi la supărare şi pesimism. Teama, excesivă, afectează rinichii. Spaima, sub forma de teamă neaşteptată, care şocheaza întreg organismul, afectează mai întâi, inima, iar dacă teama persistă şi devine o teamă cronică, lezează şi rinichii.

În baza celor relatate, doresc să menţionez că este necesar să ne dovedim superioritatea faţă de vitregia sorţii, şi să nu ne irosim şi bruma de energie ramasă, prin manifestări emoţionale, care nu vor face decât să dea apă la moară, celor care ne-au adus în starea actuală; fără emoţii excesive, în gesturi, în limbaj, în comportamentul cotidian.

Consecinţele socio-economice şi politice, în postul următor !

Publicitate

23 comentarii

Din categoria De sănătate ..., Politică

23 de răspunsuri la „Emoţii şi … Austeritate !

 1. Esti din alt aluat si poate tocmai de aceea imi placi.
  O seara buna!

  • Theo,
   Poate la prima impresie, merit malitia ta. Ideea postului este absolut conforma cu mesajele posturilor tale. In continuare, te vei convinge, ca nu gresesc deloc.
   Multumesc, pentru cuvintele dragalase !
   Cu bine !

 2. Pingback: Nici o pravilă nu opreşte pe om a întâmpina răul cu rău « Hai ca se poate!

 3. Pingback: PROPUNERE «

 4. Pingback: Comentarii la Facerea – 22 « Ioan Sorin Usca

 5. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 34 « Ana Usca

 6. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 27 « Caius

 7. Pingback: Invitaţie « Ioan Usca

 8. Pingback: Istorice « Nataşa

 9. fiecare reactioneaza si raspunde in functie de cat de afectat este in mod direct. nu mai sta sa se gandeasca in ce mod util poate sa-si foloseasca mai bine energia.

  • denissss,

   ce bine c-ai venit! am fost si eu la tine, dar n-am reusit sa las un comentariu. cum trebuie procedat?
   relativ la remarca ta,corect, dar depinde de fiecare, cum si-a insusit TAO;
   mai actual, cum percepe prezentul.
   mi-au placut postul, ca si raspunsurile tale. si inca ceva;deniss= denissa?

   • ba da ai lasat un comentariu, se lasa relativ simplu. nu am pus moderare pentru comentarii nici introducerea codului pentru postare, deci ar trebui sa mearga simplu.
    multumesc pentru aprecieri

    e dennis 😉

 10. Pingback: Nu mai pot… Sa-l impuste cineva pe Basescu « Adevarul e dincolo de noi

 11. matilda

  Ne-ai oferit o lecţie frumoasă, bine venită în orice fel de vremuri sau vremi… Dar dacă mă doare mintea cînd mă mint guvernanţii, cînd nu mai pot să-i cred şi să-i iert, cînd nu le mai suport infatuarea şi prostia, ce trebuie să fac ?
  Cu înjurătura nu merge, nu sunt de acord cu violenţa nici în limbaj, nici altcum.
  Fericiţi cei care se pot detaşa de asemenea stări, iar tu pari unul dintre ei. Felicitări !
  A, da, ştiu : să ne bucurăm de lucrurile mărunte care ne fac plăcere. Dar şi astea s-au împuţinat…

 12. Deosebit articolul !
  Asa este, dar …din pacate putini sunt cei care isi cunosc fiinta si o folosesc la potentialul ei…”Trairea perfecta”, dharma, dao, tao, do..etc, a fost teoretizata in mileniile de dinaintea …”epocii informatizarii”…
  In vremurile acelea, erau saptamani la rand, cand nu trecea prin sat nici-un calator cu vesti! Asa, omul avea timp de el insusi, de aflarea propriilor sale dureri si remedii…

  Acum, am devenit mai mult „spectatori” ai propriei noastre „vieti”, pe care nu o mai traim, ci „ne este traita” (sau risipita, termeni echivalenti!) de impulsurile informationale exterioare! Nu ne mai alegem nici hrana, caci mancam ce ni se ofera de altii, nici imbracamintea, nici informatiile, practic nimic! Totul este prefabricat de alte minti decat ale noastre, iar vointa noastra, capacitatea de decizie, sunt reduse la un fragment jalnic de „urma de orgoliu refulat”! Cam atat. Evident, este grozav ca in mijlocul Titanicului care se scufunda, sa poti canta simfonii imbracat in frac, este..sublim, dar… cati dintre noi, suntem capabili ca rastigniti pe cruce sa spunem: ” Va iert..” ?

  Si totusi… asta este calea: regasirea de sine, regasirea bucuriilor si placerii de a traii, regasirea binelui si frumosului in ceea ce ne inconjoara, eliberarea de sub false nevoi si griji care nu ne apartin, simtamantul ca suntem LIBERI si nu TREBUIE sa facem ceva ce este impotriva binelui nostru… sa traim prin „noi insine” …

  Incet, incet… se poate… !

  • Admirabil comentariu;
   si desi esti pe cale/ Tao, indraznesc, timid, sa-ti recomand pe Viktor E. Frankl, Omul in cautarea sensului vietii. Un Budda modern, supravietuitor al lagarelor naziste, tocmai prin aceasta filozofie a interiorizarii.

   Multumesc, pentru vizita !
   O noapte senina cu pace! cum ureaza din sine, un suflet imaculat.

 13. Interesant articol. 🙂 Chiar am avut destule de invatat din el. Multumesc!

 14. Nu am fost malitioasa.
  Nu am timp de artificii.
  Cand vreau sa spun ceva, spun direct, fara menajamente. 🙂
  Chiar imi place cum scrii.
  Doar ca eu sunt altfel.
  Eu nu am talent la scris.
  Eu scriu brutal, probabil urat, scriu din disperare.
  O zi buna !

  • Theo,
   Ce zi bună pot avea, dacă-mi spui că eşti disperată ?
   Eu cred că simţim amândoi, la fel, dar cui foloseşte ura disperării ?
   Eu, dacă mă consideri prieten, te rog linisteşte-te ! Prolificitatea ta, este mai mult decât talent, este viaţă !
   Îmi promiţi ? Cu bine !

   PS: Fă-ţi timp şi de artificii ! Viaţa, nu-i o bagatelă ! Nu te mai amăgi ! Feminitatea este ce ai mai de preţ !

 15. Pingback: 25-15-15 – S-a strigat Bingo la bila sărăcia lucie lucește și mai tare « Cosmin Stefanescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s