Economia subterană

Conform TAO personal, în loc să caut  vini şi acuzaţii, încep să visez la soluţii Sine ira et studio … Aşa se face, că azi noapte, am avut un vis; am visat un coleg, bun prieten, plecat în Germania unde s-a şi instărit; ca, spre surprinderea mea să revină, şi să-mi spună că a terminat-o cu nemţii; cu fiscul lor de fapt. De fapt, vine vorba de cazul lui grav; zice el, dacă mă întorc, unde sunt urmărit pentru evaziune fiscală, puscăria mă paşte, plus confiscarea bunurilor, agonisite cu atâta trudă. Imprudent, mai mult într-o glumă de prost gust, eu continui … atâta trudă evazionată !

Pentru început, s-a supărat, nu mi-a vorbit vreo două săptămâni, dar bucuria întâlnirilor noastre, era prea mare să reziste atât. Într-o zi, m-a sunat, şi m-a invitat  la el …vii să bem un whisky ? Eu, care sufeream la fel, n-am aşteptat repetarea invitaţiei. Şi, ne-am întâlnit, la o cafea şi niste whisky. N-am urmat cursuri de comunicare, dar natura, m-a înzestrat cu darul deschiderii sufletului. Chiar pentru mine, este o reală fericire, să produc mângâiere, prin conversaţie !

Nu după mult timp, reproşându-mi că l-am jignit, dar recunoscând că n-am greşit, mi-a povestit despre fiscul german; cum totul se impozitează,  iar eludarea legii, prin neplătirea obligaţiilor fiscale, este destul de gravă, mergând până la inchisoare şi confiscarea veniturilor implicate în cazul respectiv, de evaziune fiscală. Cum, la un moment dat, s-a tâmpit, (expresia lui), şi şi-a închipuit că va merge ca la noi, a încălcat legea: nu şi-a plătit o parte din impozite. Atenţionat repetat, a fost dat în urmărire, pentru evaziune fiscală. Atunci, clandestin, a fugit, riscând să sacrifice toată agoniseala, dar să nu-şi piardă libertatea. Şi taifasul nostru, s-a intins, pe mai multe cafele şi băutură, de-am ajuns acasă, cu taxiul, deşi locuiam pe străzi apropiate. Tot azi, l-am auzit parcă, la el acasă, la una din Antene, pe domnul Voiculescu, vorbind despre …economia subterană.

Întrucât îl consider cauza mizeriei în care trăim, după cum cu multă pertinenţă s-a exprimat Şeful, vorbind despre Soluţia Imorală, alianţa cu PC, la guvernare, n-am avut starea să-l ascult. Am continuat visul discuţiei cu prietenul meu, pe care Dumnezeu să-l odihnească, amărăciunea produsă de rigoarea legislaţiei antievaziune germane, l-a imbolnavit de cancer, şi în scurt timp s-a prăpădit. Aşa cum spune latinul: ” Dura lex, sed lex ”legea e aspră, dar e lege” , trebuie respectată ! ” nerespectare ei, legea antievaziune, şi-a facut efectul, fără efectul nici unei culori politice… De la Voiculescu, mi-am amintit de o emisiune despre explozia economică, din Hong Kong, unde prea dispreţuiţii gălbiori din extremul Orient, au avut ideea aprobării oricăror activităţi economice, fără să pericliteze mersul societăţii,  cu obligativitatea unor impozite minime, derizorii.

Explozia economică produsă de această măsură, a şocat din nou lumea, aşa cum a făcut-o şi miracolul japonez. Prea multe, nu ştiu despre Hong Kong: in 1976, avea aproape 4,5mil locuitori cu o densitate de 4294 loc. /kmp; noi, avem astăzi cam 22 milioane, respectiv circa 93 loc/km patrat. Este drept, nu ne putem compara, cu furnicarul pomenit. Dar oare despre ce activităţi subterane, o fi vorba, de a vorbit însuşi Şeful ? Dupa care, observ brusc, o iluminare lăudabilă, a gânditorilor noştri politici. Eu ştiu despre contrabandă: cu ţigari, cu bauturi ! Cu care încă, oare ? O avea dreptate profesorul economist Voiculescu, în ipoteza că ar constitui  un aport cert, la bugetul României ?

Tu, cititorule, care eşti mai informat, ce crezi ?  Dar, mai ales, care o fi structura Economiei Subterane, care impozitată lejer,  raţional şi riguros, ca în Germania, ne-ar putea salva de povara împrumuturilor FMI, sau altor silnicii ?

 PS: Madi şi Onu, vă solicită frumos, aportul, în abordarea acestei teme, efectiv benefice româneşti ! De ce să stăm cu mana întinsă la alţii, când resursele noastre spirituale şi de hărnicie, sunt un filon de bogăţie, socio-economică ?

Vă mulţumim !

39 comentarii

Din categoria Politică

39 de răspunsuri la „Economia subterană

 1. Pingback: Am aparat! « Nataşa

 2. Pingback: REMEMBER – ACTORI ȘI SPECTATORI «

 3. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 18) « Blogul lui Teo Negură

  • Teo,

   Am citit cu placere, articolul tau; fiind destul de obosit, senzorii mei audio- vizuali, nu sunt capabili sa aprecieze calitatea pieselor tale muzicale, asa ca las un raspuns pe maine.
   Mi se pare insa interesanta abordarea asupra verbului; este exact aspectul discret al scriiturii noastre.
   Credem, in Facta non verba, si in aceasta intentie, am abordat tema noi, Madi si eu.
   Sa resuscitam spiritul opinial al vizitatorilor, in speranta cautarii si gasirii, prin noi insine, a vizitatorilor blogului,de solutii virtuale de iesire din criza, iar in subsidiar, de a ne prolificiza logoreea nationala, cu inchipuiri de capabilitate politica.
   Nu sunt convins, ca nu fac si eu parte din categorie; intentional insa, aspir, la statutul din post; sa provocam potentialul de spiritualitate si harnicie.
   Acum, cand iti raspund, am perceptia intreprinderii de a pune la treaba pe cineva, care n-are chef decat, cum spunea plin de umor caustic scriitorul Kazantzakis, „de cafea, narghilea si taifasuri, taifasuri, taifasuri !”
   Ori cu asa ceva, nu creste PIB, orice culoare politica, ar fi la putere !
   Mersi, pentru ping; se asorteaza perfect, cu intentia de bine romanesc, urmarita !

   Cu bine !

 4. Din cate incerc sa-mi amintesc, aceasta „idee” a fost sustinuta de Boris Eltan si apoi de Putin… „Controlati traficul de alcool si tutun, si veti controla economia subterana. In plus, vor veni si bani la buget!”
  Ca din rasarit vine sursa de inspiratie a „conducatorilor” nostri, de la Iliescu pana in prezent, nu ma mira: ” ce naste din pisica…etc!” Dar… traficul de alcool, tutun, prostitutia si jocurile de noroc, sunt activitati traditionale ale „onorabilei societati” denumita pe-alocuri „The Mob” !

  Din acest punct de vedere, e interesanta increngatura lucrativa asezata pe domenii de activitate, dintre aceste „onorabile familii” si statul nostru, cu prioritatile sale! „Basta! Un poco di respeto!”

  • George,

   Nu prea le am cu marturisirile, dar acum, o fac: nu relizez talcul comentariului. Pentru simplul fapt, ca neavand prejudecati, prin cei „7ani de la mama” , nu-mi fac probleme ca ideea vine de la rusi, si nici nu ma intreb de unde au preluat-o ei. Pentru roman, vrea sau nu s-o recunoasca, mi se pare utila, in sensul formarii de noi paradigme. Ca sa ma edific, te-as ruga sa ma ajuti: farmacistii de langa mine, sunt de origine slava – nu stiu rusi, sarbi, cehi, poloneji, sau care-or mai fi. Au un medicament strict necesar mie. Cineva, imi spune: mergi la rusi, ei il au. Ce fac, merg, sau tin cont de proverbul cu „nasterea pisicii” ?

   Cu bine, nerusesc !
   Onu

   • „Talcul”.. ar cam fi urmatorul:
    Vine mafia (aia adevarata, cu „mamma mia” si „capisci”), si pune pe roate „afacerea”. Apoi vin „baietii” de la „stat” si vor si ei : „control”, sau „cota parte” sau… „plecati de aici ca de-acum o facem noi!” Pana la urma se cade la pace! „Mai dati si voi, mai lasam si noi”… adica toata lumea multumita! Asta e …”lupta impotriva pietei subterane” de felul in care am amintit anterior.
    Lupta adevarata, e „secreta” – adica fara valva mare gen..”pazea ca venim!” si cu rezultate anuntate…”dupa!” , de genul: cutare retea a fost desfintata si urmatorii…condamnati etc! Personal, mi-a greu sa ma prefac la prefacatoria altora, cum ca as crede, ca ceea ce au vrut ei sa cred si chiar …”am crezut”!

    In rest… afara e frumos !

   • George,
    Sa pricep din raspunsul tau, ca insisi sarmanii politicieni, sunt constransi,sa dea productie subterana? Pai are dreptate, Seful! Dar care-o fi seful acelor obiditi politicieni? Sarmanii, sa fie lasati de izbeliste? Ce mila mi-e de biata economie subterana? Sa fie imposibil de ajutat? E ca un boschetar, care se aciuiaza pe unde poate? Or fi multi? La o rezolvare „step by step”,cu suturi de 11 metri, ar dura?

  • Asa cum vad, „economia si de subterana” ar fi de 2, ba chiar de trei feluri:

   – cea a amaratilor, care o duc de azi pe maine, gen: vinde in piata 2 legaturi de marar sau lapte la pet, si nu plateste taxe, etc ! De aia astia sunt fugariti de colo-colo de politie, jandarmi, inspectori primarie etc! Aici, lupta contra economiei subterane e cea mai vizibila si…probabil singura sincera! Evident, si aici se percepe de catre „baietii de la stat” spaga de rigoare, dar se mai si strecoara fara…Da-si scot parleala cand „le confisca” marfa, evident, fara a lasa vre-un act legal de confiscare, sau posibilitatea ca ceasta sa fie contestata „legal”. Pe vremuri i se spunea si …e„zapciuiala ciocoiasca” sau… jaf.

   – Mafia serioasa – de care am amintit anterior. colo se fac bani adevarati si…nimeni nu „omoara gaina care face oua de aur”! „Bietii politicieni” dar si mai mult, structuri sau oameni apartinand unor structuri de putere din stat, conduc sau obladuiesc aceste activ

   • Bineinteles ca nu toti sunt asa, dar …destui ca sa formeze o … „piata neagra” adevarata !

    – Apoi mai este si …”dijma de tara” ! In care Romania e obligata sa-si dea pe nimic avutiile, munca, sa se „imprumute”, sa fie „solidara” in tot felul de matrapazlacuri internationale (gen incalzirea globala, norul de cenusa, etc), sa isi „sprijine” aliatii, gen Irak (unde nu s-au gasit nici-un fel de arme de distrugere in masa, desi acesta a fost motivul invaziei!), Afganistan (unde nici pana in ziua de azi nu exista vre-o rezolutie sau alt act international, care sa fi justificat si aceasta invazie!), etc! Asta este…TOT economie neagra, caci nu are nimic legal in ea, ci numai aparente de legalitate, in sensul ca …”toti aia mari” s-au pus de acord! Ca aici mai sunt si… tot felul de santaje (la propriu!), amenintari, constrangeri, false promisiuni, caderi de avioane prezidentiale, etc… e chestie de gust si …mijloace !

   • George,

    Iti multumesc, sa ma iei in serios; si cred ca din cele trei aspecte enuntate de tine, eu ma gandeam la al doilea; care rezolvat ar atenua influenta celui de-al treilea, implicit crearea unei paradigme mentalitare, fie si la nivel politic.
    Nu am insa idee, despre proportiile financiare, ale celui de-al doilea; cred ca un sprijin, si bugetar si mentalitar, destul de important, ar avea de adus; in aceasta intentie am gandit, ca liberalismul, ar reusi, un aport sectaculos, in redresarea statutului nostru de popor intreprid; iti amintesti, dupa modelul nep (novaia economiceskaia politica), a fost si la noi, curentul mandatarilor, care prin revirimentul luat, a speriat regimul de i-a si interzis; si apropo, mi-ai dat o idee; daca PNL, ar valorifica spiritul antreprenorial al celor din economia subterana, calauzindu-i pe un fagas legal; ar fi mai onorant pt el, decat sa-si piarda vremea cu lustratia sau alte vanatori de vrajitoare, care de fapt, canta tot in struna parvenitismului; asta, ca o idee; eu cred ca romanul invata usor si ar capata deprinderi benefice, daca ar fi indrumat motivat !

    Cu bine !

   • Cred ca raspunsul l-am spus in comentariile de la … blogul „Statul expirat” !!!
    ( http://georgevalah.wordpress.com/2010/05/09/statul-expirat/ ) …
    Parerea mea …

 5. oare economia subterana de cine este sustinuta ?
  eu zic ca exact de cei ce stiu exact cati bani se invart acolo

  • Deniss,
   Comentariul tau, imi aminteste de un ” zvon, deasupra unui cuib de cuci ”; ceva in genul unui presedinte, al carui fiu, trafica betigase de tutun.
   Multumesc, cred ca ai produs o bresa binevenita, in naivitatea mea.
   Dar poate si a altora !
   Te mai astept, la talcuri, printre recitiri.

 6. Pingback: Baieti buni. Baieti rai « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

 7. Pingback: Prinţesa « Ioan Usca

 8. Pingback: Mirelei Pete « Gabriela Savitsky

  • Gabriela Savitsky,

   Citindu-ti postul,, n-am rezistat rimei, si ti-am scris,pe alintul tau, de fetita:
   Doina,

   Atâta drag pionieresc, am prins de tine,
   Că plâns duios… , nu- mi pot reţine!
   Citindu-te…,O rara avis, imi vine-a spune
   De ce, asa putina, esti in lume?

   Multumesc, pentru ping!

 9. Pingback: cei ce nu pot fi numiți « Andi Bob

 10. Buna Onu! Buna Madi!
  Tot la voi aici pe blog, la un post asemanator ca tema eu am mai spus, iar acum repet: coruptia este cea mai mare problema a Romaniei. Daca cei in masura sa urmareasca colectarea taxelor, organizarea licitatiilor, respectarea legilor in general si-ar face temeinic treaba, daca s-ar starpi clientela politica, daca ar fi numai profesionisti in politie, justitie, garda financiara, ministere etc, hei hei am fi fost departe.
  Asta ne ucide pe noi ca tara, coruptia. Si, pana nu vom rezolva problema asta, puteam sa reducem la 0 (zero) pensiile si salariile tot nu vor fi bani suficienti. Nici pentru sanatate, nici pentru invatamant, nici pentru investitii. Pentru NIMIC.
  O seara linistita!

  • Cati,
   Ai dreptate, numai că ţara asta ….. cum îi spui, este locuită de noi; hai să nu vorbim de ea, să vorbim despre noi, ca în faţa medicului, când îi spunem pierduţi, ce ne doare. Am să te şochez, poate, dar ştii, că începe să-mi placă Băsescu ?
   Aşa elegant, cum l-ai postat de curând, aşa neonazist, cum îl tolerezi tu, pe blog, aşa porcăit, cum îl ponegresc, cei mai mulţi, fără nici o decenţă de ei înşişi, de noţiunea de demnitate românească.
   Ne comportăm ca o turmă, şi ne trebuie un cow-boy, ca el, să ne ghiogărească, pâna vom merge liniştiţi, la păscut şi adăpat, ca nişte fiinţe civilizate, ce încă nu suntem. Vreau să fie Păstorul meu, chiar de ar fi să umblu prin valea umbrei morţii (ca acum !). Vreau să înfrângă Goliatul Inconştienţei mele , pe care nu vreau s-o recunoasc, de închipuit ce sunt !

   Noapte buna !

 11. Pingback: Marul lui Newton, in imponderabilitate ! « George Valah Blog

 12. Pingback: Gaston Burssens (1896-1965) – Respectabil bordel « Orfiv

 13. Am folosit invitatia ta si iata-ma, te citesc 🙂
  Cât priveste tema pe care o abordezi astazi, nu ma pricep! Locuiesc de 10 ani în Germania si mi-am schimbat mult felul de viata si modul de a gândi. Dar fara sa îmi dau seama! Constatarea am facut-o dupa discutiile cu cei mai dragi prieteni care locuiesc mai departe în tara- mama si…un pic cu groaza, am remarcat ca am evoluat în directii opuse, ei traiesc si gândesc altfel…probabil asa cum as fi facut-o si eu, daca nu ma mutam…

  Cu multa groaza si tristete, am hotarât ca nu m-as mai putea întoarce la acel stil de viata.
  În Germania ori te integrezi, ori esti un „ciudat” la marginea societatii; a fi punctual, a-ti tine cuvântul dat, a fi cunstit, sunt caractere de baza. Îmi place tare mult dar stiu ca multe din cunostintele mele au râs si au spus ca „nemtii sunt ca roboteii, muncesc si executa exact ceea ce li se cere” sau ” ah, eu urasc sa am un plan exact! unde ramâne spontaneitatea?” Aici este ordine, disciplina si ritm! (ca sunt si exceptii, este clar!) Aici, ceea ce spui este luat imediat de adevarat, dar daca întâmplator esti prins cu minciuna, nu mai ai trai bun!

  Cât despre cunostinta ta, cea care a trebuit sa paraseasca Germania… nu cred ca spune adevaratul motiv. Cred ca este mult mai grav! Mai ales ca România este în EU, deci daca ar fi urmarit penal, nu i-ar ajuta ca fuge din tara fara sa plateasca datoriile !

  Este adevarat ca diferenta de standard de viata este mare (ma refer la pretentiile medii) dar impozitul pe venit este mare si absolut obligatoriu. Si vârsta de pensionare este 65 – astazi, si 67 peste 21 de ani când am sa am eu acest drep. (si anumite pensii sunt deasemenea impozitate!) pe când românii ies dupa 50 si se ghideaza dupa sloganul „noi ne facem ca lucram, ei se fac ca ne platesc” sau „fiecare traieste de acolo de unde lucreaza” !!!
  Aici cred ca este problema nationala: modul de gândire.

  Îti doresc o zi buna !

  • Carmen,

   Cu intarziere si scuzele de rigoare, te salut, si iti multumesc pentru vizita!
   Fara nici o complezenta, sunt impresiomat de promptitudinea raspunsului tau. Inclin sa cred ca te-ai adaptat destul de usor. Prietenul meu, a avut conflictul inainte de UE, si retin ca era destul de impresionat. Mie-mi place sa-i spun rigoarea prusaca si nu cred sa gresesc. De fapt, daca si in organism, fiecare sistem, ar lucra de capul lui, ar mai functiona intregul ? Intr-adevar, chestie de mentalitate. In posturile mele, incerc timid abordarea unei atitudini pro rigoare, care simt ca mentalitar, ne lipseste.

   Fiind tarziu, iti doresc somn usor! si te mai astept !

 14. Pingback: Monolog « Gabriela Savitsky

 15. Pingback: DE CE NU PROTESTAM IMPREUNA? « Hai ca se poate!

 16. Pingback: Coconul « Blogul lui Teo Negură

 17. Pingback: Patrioti, va rog, lichidati Basescul! « Adevarul e dincolo de noi

 18. Eu auzisem ca numai evaziunea din domeniul traficului cu tigari prejudiciaza statul roman, lunar, cu incredibila suma de 1 mld de euro. E enorm, e o suma colosala, girata (i)moral de Blaga si locotenentii lui…

  • Teo,

   Nu este exclus, dat fiind că Ec. Subt. anuală, ar însuma circa 46 miliarde euro. Comentariul tau, de N B, poate fi un inceput pentru devenirea noastra europeana; dar dorim noi oare, aceasta postura? Sintagma „de Blaga si locotenentii lui…”, este de o relevanta descurajanta, asupra chipului hâd al corupţiei politice. Multumesc! O zi muzicala de top!

   Răspunde

 19. Pingback: De dulce « Ioan Usca

 20. Pingback: LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI « Hai ca se poate!

  • theo,
   Atunci, poate respecti pe cineva din gloata de 50%, care l-a votat pe Presedinte? Sunt si intelectuali si pensionari si, cine mai stie? Vezi, am lasat un comentariu la postul tau:”De ce nu protestam impreuna?”Langa asemenea specimene? Intreb eu uimit! Pana acolo, am decazut? Cu pretuire! Onu

 21. Andreea

  Salutare,
  Am si eu un site de Filme Online Gratis si anume http://www.filme-online-gratis.com
  Daca doresti un link sau banner exchange si noi te rog sa vizitezi http://filme-online-gratis.com/blog/linkbanner-exchange/
  sau sa ma contactezi pe mess la id : filme_online_gratis
  O zi frumoasa in continuare!

 22. Pingback: În noi – Sânge balcanic (82) poem « Cosmin Stefanescu's Blog

 23. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Incredibil…

 24. Pingback: LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s