Consecinte socio-economice produse de emoţii în austeritate.

Încerc să creionez succint, ca un memento pentru nevoile fiecăruia dintre noi, urmările emoţiilor declanşate şi stimulate de austeritate. Pentru o mai bună urmărire, le voi expune, ca în postul de prezentare. Bucuria sau veselia sau hazul, s-ar zice că nu poate fi nocivă, mai ales în vremi de austeritate, când se poate afirma lejer: ” cu hazul, treci necazul ! ”. Da, dacă trecerea, nu ar fi decât momentul de nemâncare, neurmat de altul, asemenea. Când însă trebuie să fii atent la acţiunea pe care o desfăşori, întrucât nu se pot face concomitent şi haz şi treabă, devine necesară din partea fiecăruia, nevoia de a renunţa la bucurie, sau de a beneficia de ea, numai dupa terminarea acţiunii începute. Bucuria crează o stare de dependenţă, iar în timpul ei, când devine o preocupare permanentă are loc o stare de dispersare a atenţiei, cu urmări neplăcute asupra conţinutului lucrării în desfăşurare.

Expresia: ” Eşti distrat ! Fii mai atent ! ” evidenţiază tocmai dipersarea energiei spiritului, datorată excesului de aşa zisa  veselie/ haz/bucurie.

Doar două expresii, vizând: 1. Responsabilitatea în desfăşurarea atribuţiilor sau îndatoririlor personale  în cazul veniturilor şi cheltuielilor statului, ca persoană oficială sau particulară; 2. Creşterea randamentului muncii fiecăruia, la locul său de activitate  sunt elocvente asupra consecinţelor socio-economice ale emoţiei bucuriei în exces.

 Exemplificarea se poate extrapola şi nuanţa, asupra esenţei oricărei activităţi umane. Nici mânia, opusă de altfel, bucuriei, nu este de natură să ne avantajeze, în orice momente, nu numai în perioada austerităţii. Persoana mânioasă, devine bănuitoare, certăreaţă, impulsivă, o cauză de disconfort, la locul de muncă, implicit de scăderea atenţiei, respectiv a rezultatului efortului personal.

 Urmările fziologice, asupra energiei ficatului, se resimt în stare generală a organismului, percepută ca o senzaţie de oboseală, de sfârşeală. Este bine de ştiut, că medicina, consideră ficatul, a doua linie de apărare a sănătăţiii, ca principal organ de dezintoxicare; filtrul pe care îl traversează toate substanţele înainte de a se integra în circulaţia generală. Un ficat neobosit, înseamnă un flux sangvin pur, o sănătate perfectă. Anxietatea, stare bolnăvicioasă de nelinişte, de îngrijorare, lezează plămânii; oxigenarea insuficientă a organismului, atrage după sine, neplăcerea de  muncă, sursa  sărăciei; lipsă de  idei şi de iniţiative, fie şi pentru o viaţă echilibrată. Alternativa indiferentismului, îşi pune amprenta pe încercarea de a discerne consecinţa propriilor fapte, de unde necugetarea socio-morală, comportarea iresponsabilă în acordarea votului, unor neisprăviţi.

Fixaţia psihică obsesivă, îngrijorarea cronică, pe care o vor produce mâhnirea şi teama de a rămâne fără mijloace existenţiale, vor genera nu numai o suita de afectiuni stomacale şi cardiovasculare, ci şi o acutizare a violenţei. Recentele tulburări: proteste de stradă, precedate de agitaţie în familie, vociferări, contraziceri, discuţii la limita răbdării, sunt argumente elocvente.

Nevoile fundamentale ale omului, sunt: hrana, adăpostul, conştientizate în siguranţa zilei de mâine. Este evident, că anunţarea regimului de austeritate, care periclitează trebuinţele fundamentale ale omului, deja ajunse  la limita  existenţei, să declanşeze o  stare de panică, de natură să perturbe echilibrul fragil psihofiziologic şi să declanşeze serie de boli grave, care în condiţiile  şi aşa deficitare ale dotării spitalelor cu aparatură medicală şi medicamente,volens nolens, te duc cu gândul asupra unei decrepitudini politice, în situaţia, când Guvernul, fără informarea sărmanului Preşedinte, aloca într-o inconştienţă genocidară, resurse financiare, pentru investiţii inutile momentan, cum ar fi: lăcaşuri de sport, de cult, şi poate alte categorii neproductive, care pot intra  lejer, în expresia populară generalizatoare  de atenţionare asupra prostiei şi dispreţului”ţara chiere şi baba se chiaptănă”

 PS: Am apreciat grija creştinească a Patriarhiei Române, care pentru a-şi proteja bisericile în construcţie, recomandă pios, viitorilor muribunzi: Speranţă şi Rugăciune (multă, puţină, nu mai reţin!). Este de asemenea interesant, cum va creşte curba activităţii Serviciului de Salvare, în urma aplicării acestor recomandări pline de evlavie ! Foarte interesant, care va fi reacţia Preşedintelui, faţă de batjocura dezinformării, la care a fost supus !

24 comentarii

Din categoria De sănătate ..., Politică

24 de răspunsuri la „Consecinte socio-economice produse de emoţii în austeritate.

 1. Minutioasa, complexa , graitoare analiza a unui prezent insfacat de un trecut tumultos si un viitor incert.
  Cum opiniile mele ar pali in fata altora , aduc, in sustinerea ideii de vesnica schimbare, vorbele unui Om”Totul este cu putinta in sufletul omenesc, el este in orice clipa susceptibil de schimbare , fericirea poate aparea in mijlocul disperarii”.

  p.s. las dezbaterea politica celor care o stiu mult mai bine decat mine.

  • Gina,

   Tot un om, Cesare Pavese, a spus ceva , meritoriu, a fi parafrazat: „Sunt om, si nimic din ce-i omenesc, nu mi-e strain!”

   Dar pe langa indivizi ca mine, mai sunt natii: japonezi, olandezi, belgieni, elvetieni, scandinavi, nemti, pe langa al caror statut etico-moral eu sunt o lamentabila autuinchipuire.

   Si Viktor E. Frankl a spus ceva memorabil, despre forta viabila a trairii interioare, pe care eu, la fel, n-o am, decat sa-i maimutaresc pe altii !

   Multumesc, mult !
   Vizita , ma onoreaza si ma inalta spiritual !
   Cu bine !

 2. ” Nevoile fundamentale ale omului, sunt: hrana, adăpostul, conştientizate în siguranţa zilei de mâine.”

  Nimic mai adevărat. Și să fie de calitate, curate, sănătoase și decente. Nu poți să te gândești la artă, nu poți scrie….nu poți gândi și nu poți munci, când organismul ți-e sleit de hrană proastă, somn insuficient, boli netratate și depresii, de frică sau nervozitate. Of, doamne…
  Mulțumesc pentru vizită și comentariu !

  • Mirela,
   Asemenea! Insusi Eminescu, spunea ca fara liniste sufleteasca, n-ar reusi macar un catren. Si Zeus al rimei merita crezut, macar pt linistea sufleteasca, pe care o confera sinceritatea lui dezarmanta! Rima, armonia, lumina unui tablou; ce poate fi mai inaltator, pentru spiritul uman? Ce bucurie, vizita luminoasa, pe care mi-ai facut-o! Te mai astept!

 3. Nu te supara, Onule, nu mai am de mult timp naivitatea sa cred ca presedintele tarii e dezinformat, atata timp cat nu misca nimic in guvernul Romaniei fara stirea lui. Mai mult, atata timp cat dicteaza guvernului ce sa faca. Si asta pe fata, mai nou. Pacat de analiza asta minutioasa ca ai viciat-o cu o informatie necredibila. 🙂
  Chestia cu dezinformarea „functioneaza” intotdeauna cand e prins la inghesuiala de catre presa. N-a fost informat ca fratele lui nu-si plateste impozitele si darile, ca acelasi frate face afaceri cu armamant si multe multe altele.

  • Melami,

   Mai intai, si-ntai, iti spun ca ma simt bine ca ai venit, ceea ce-ti doresc si tie ! Apoi, dupa alintul tau, ma simt mai mic decat dl. Boc, oricat m-as salta pe varfuri !

   Apoi, eu pe bune cred ca Presedintele n-a stiut, ca nu s-ar purta atat de relaxat, decat poate daca nu vrea sa plece! …dar nu cred ca vrea; probabil se va-mpusca ! Dar lasand tragedia, la o parte, cred ca vrea sa scape de complici, si a propus PSD, colaborare. De aci, aplombul lui Ponta, ca ei nu fac nici un compromis, cu Presedintele. Sau poate, maine-poimaine, socrul lui Ponta, ne va spune ca s-au negociat dinainte de criza.

   Emotii, emotii, emotii ! Si-apoi, tu, in fata unui barbat frumos, ca Elena Udrea, nu ti-ai pierde uzul auzului, si ti-ar fi vorbit degeaba Guvernul ? Ei bine, eu ca barbat pasional, am considerat toate aceste variante. Ca tot eu, m-as impusca chiar maine, in Sala mare a Tronului.

   Doaaaamne, la ce ganduri, ma indemni !

 4. Pingback: IUBIREA CA O CONSOLARE «

 5. Pingback: Domnul Presedinte Basescu, instiga la … violenta ! « George Valah Blog

 6. Pingback: Ia în bot, chiaburule! « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

 7. Pingback: Discursul lui Basescu este incitator la violenta « Hai ca se poate!

 8. 400 milioane de euro pentru catedrala vietii? cat de cretini putem sa fim! eu as propune sa nu mai sustina bugetul de stat institutia bisericii sa vedem cam cati sunt cu adevarat crestini sau credinciosi si ar sustine din buzunar biserica…

  • deniss,

   Catedrala, nu va fi pentru crestini, ci episodic, pt Prea Fericitutul sef al Clerului.
   Conform zicalei” :chelului, tichie de margaritar ii trebuie”.
   Si Ceausescu a vrut Casa Poporului.
   Casa Poporului, Catedrala Neamului.
   Sinonimia, nu ti se pare perfecta?
   Parlamentari/ Clerici; electorat/ credinciosi.
   Ma cutremur . Q.e. d. Da, ai dreptate! Eu, m-am hotarat,sa-mi fac in Suflet Catedrala! Cu bine!

 9. Incearca sa vezi partea plina a paharului, chiar cu stomacul gol: toti somerii vor avea slujbe, evlavioase de-a dreptul…

  • Teo,
   Subtil, dar de haz, plansul profita!
   Sa fim optimisti, in altruism. Ditamai cheltuiala? Ce PIB, va produce, cu toata evlavia? Sper sa nu comit o blasfemie, dar daca mai citesc despre bani irositi ca mai sus, ma lepad de credinta. Sa nu mai aud, de slugile mercantile ale Domnului. Deja, incep sa fiu dezgustat. Prefer PDL!
   Care-i deosebirea?
   Presedinte/ PDL, Patriarh/Cler!
   Apropo, ca tot esti in domeniul muzical; ce-ar fi, daca ne-ai bucura cu niste coruri de preoti? Asa, ca in Catedrala? Crezi, ca le-ar refuza cineva?Multumesc! Cu bine!

 10. Pingback: Joi « Ioan Usca

 11. Buna dimineata!

  Am citit cu mare atentie postul. Presedinte dezinformat 🙂 Bietul de el!
  Nu pot decat sa te intreb… Crinul ce rol joaca in viziunea ta? De Ponta am aflat!

  • Lady,

   In sfarsit, ai aparut ! Expresia, cred ca spune tot.
   Iti explic: nu cred in neinformarea P. este stilul meu, antitetic/impact prin contrast. Sunt adeptul artei retorice consacrate: Cicero, Demostene ! Danton, Robespierre, Marat !

   Asta m-a si apropiat de Crin. Cand a votat insa legea lustratiei, m-am convins ca este aliatul lui Basescu si al PDL. Sunt printre putinii, care am apreciat inteligenta arivista a lui Basescu; fara s-o agreez. De fapt, individul, este extrem de simplu; aproape unicelular; si se adapteaza imediat, prin mijloace simbiotice; un element prielnic lui este firea vindicativa a romanului; apoi, labilitatea psihica; si in sfarsit, vanitatea; spune-i ca e destept, ca ca este un intelectual, oricat de loaza ar fi, si i-ai si luat votul (ca sa ma mentin in domeniu); nu mai continui, ma plictisesc de mine insumi; doar doua teze ariviste ale P. : cine ma voteaza, este un intelectual; preluata discret, de la opozitia mimetica, improvizata adhoc, tot din parvenitism; doar tinea, in ochii noii gloate.

   Sa revin la Crin, despre care ma intrebi ce rol joaca in viziunea mea Structura mea psiho-mentala, are o connvingere fizica:doua obiecte, nu pot ocupa normal, acelas spatiu, in acelas timp; deci ori urasti, ori traiesti normal; reciproca: urasti, nu esti normal, ai suferinta psihica a urii, razbunarii/ distrugerii. Distrugi ? nu construiesti ! In sfarsit, sa simplific … Instrumentul, asa zisului comunism, de zazanie intre oameni, a fos cel al criticii si autocriticii. Instrumentul arivismului actual, este al anticomunismului.

   Nutresc o convingere organica; cine ne instiga impotriva noastra insine, este un reactionar, un antiroman ! Cine se lasa convins de instigare, este un handicapat! Sa-ti dau un exemplu general din experienta mea politica: candva, am propus sustinerea nedistrugerii fostelor SMT/A, prin reorganizarea lor, pe principiile economiei de piata ! Reactia ? …doar cat am spus SMA, o constiinta din astea anticomuniste, a sarit in sus: „Da-le-n…, de vestigii comuniste; lasa-le sa piara, sa nu mai auzim de ele.”

   Afirmatia, a fost bineinteles insotita de murmure aprobative. Rezultatul? a fost implicit opiniei vindicative. In concluzie, consider legea lustratiei, legea urii si a dezbinarii; cine-o accepta, vorba francezului, „Y compris!” Crin a votat-o, sa-i fie de bine; convingerea lui, capacitatea lui; intelectual apreciat de P.

   In concluzie: ca patriot, il respect pe P. din acelasi respect, pentru cei sub 50% interni, care l-au votat.

   Cu bine, tie !

 12. Pingback: Acolo unde încep întotdeauna plânsul și râsul « Andi Bob

 13. Pingback: Proloagele de la Ohrida « M's blog

 14. Pingback: Tweets that mention Consecinte socio-economice produse de emoţii în austeritate. « World of Solitaire's Blog -- Topsy.com

 15. Pingback: Dor de maci… Împreunări « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă

 16. Just want to say what a great blog you got here!
  I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

  Thumbs up, and keep it going!

  Cheers
  Christian,Diet Guide!

 17. Thank’s for reading my article and posting your comment, Christian !
  I’ll do my best to keep up good work !

  Cheers !

  Onu

 18. Pingback: Discursul lui Basescu este incitator la violenta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s