Elixirul Vitalităţii III

Madi spune …

Am încercat să prind tâlcul ascuns, al esenţei vietii, din Episodul –II, în care se vorbea  despre enzime. Şi, într-adevăr, din ce spun cărţile de specialitate, enzimele sunt substanţe care fac posibilă existenţa vieţii.

De ce sunt atât de importante ? Simplu: ele răspund pentru funcţionarea fiecărui organ. Organismul este o mare uzină chimică, iar de enzime (în realitate, acceleratori de reacţii chimice), este nevoie pentru fiecare reacţie chimică.

Totodată, prin aportul la menţinerea funcţionării sistemului imunitar, ele ajută în prevenirea bolilor, în reducerea influenţei ca şi în vindecarea acestora. Organismul, este înzestrat/echipat,  cu sistemul enzimatic necesar. Dar, marele dezavantaj al viului, este că odată cu trecerea timpului, enzimele se uzează, sau se defectează.

Persoanele în vârstă de 70 de ani, au aproape jumătate din enzimele celor de 20 de ani. Consecinţa acestei stări de lucruri, sunt peste 200 de boli, precum: hipertensiunea, întărirea arterelor, problemele circulatorii, diabetul, tuberculoza, psoriazisul, prostatita, ciroza, colecistita, reumatismul, edemele, varicele, pancreatita.

Refacerea rezervei de enzime, indiferent de vârstă, se poate face prin alimentaţie, sau prin suplimente nutritive, enzimatice. De fapt, în cartea sa, ”Nutriţia enzimatică”, medicul Edward Howell, din relatarea Dr. Daniel  Reid, menţionează trei tipuri fundamentale de enzime: Alimentare, Digestive şi Antioxidante.

Enzimele alimentare, se impart in 4 categorii: Proteaza, Amilaza, Lipaza şi Celulaza; ele provin din alimentele crude, nealterate, şi au urmatoarele efecte:

Proteaza: Digeră proteinele din alimente, bacterii dăunătoare, celulele bolnave, filmul proteic, din jurul unor virusuri şi produsele inflamatorii de tipul puroiului, din ţesuturile necrozate.

Amilaza: Digeră hidraţii de carbon, atât din alimente, cât şi din puroi şi  flegmă. In combinaţie cu lipaza, poate digera multe tipuri de virusuri, inclusiv virusul herpesului, şi înlătură mucusul concentrat din plămâni,şi din traiectul bronşic.

Lipaza:  Digeră grăsimile, ca şi pereţii lipidici ai unor virusuri. Totodată,  lipaza ajută la dizolvarea şi digerarea acumulărilor lipidice, ca de exemplu colesterolul din artere.

Celulaza digeră celuloza, uşurând trecerea ei prin trecerea tubului digestiv. Celuloza, nu conţine substanţe nutritive esenţiale, dar este o bună sursă de masă fibroasă pentru intestine.

Enzimele digestive, în număr de 22 sunt produse în organism, de pancreas.

Enzimele antioxidante sunt produse tot de organism,pentru a neutraliza radicalii liberi, înainte ca ei, să poată ataca celulele şi ţesuturile. Cele mai importante sunt: superoxid-dismutaza şi glutation-peroxidaza.

In episodul patru,  vor fi prezentate sursele enzimatice, alimentare.

Publicitate

23 comentarii

Din categoria De sănătate ..., Madi

23 de răspunsuri la „Elixirul Vitalităţii III

  1. Pingback: Şarpele « Ioan Usca

  2. Pingback: 31 mai 2010, ce va fi, vom canta sau vom face ceva? « Adevarul e dincolo de noi

  3. Pingback: LA CAPĂT DE LINIE, SPERANŢA… (13) «

  4. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 20) « Blogul lui Teo Negură

  5. Pingback: Comentarii la Facerea – 31 « Ioan Sorin Usca

  6. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 43 « Ana Usca

  7. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 37 « Caius

  8. Pingback: O substanță numită apă, într-o mișcare numită dans « Andi Bob

  9. Pingback: Un raspuns pentru lordmitnick-wtf « Hai ca se poate!

  10. Pingback: Pensionarii din Galati « Hai ca se poate!

  11. Madi,

    Pun mare preţ, pe scrisul tău. La fel şi la acesta despre enzime, care mi s-a confirmat prin mitingul pensionarilor din Galaţi. Concret, pe mulţi, i-am văzut cam durdulii, de parcă ar avea pensii nesimţite. Mi-am amintit însă de precizarea din postul tău, despre enzime, că înaintarea în vârstă, duce la scăderea eficienţei activităţii enzimelor, şi m-am linistit; lipaza lor, enzima care digeră grăsimile, probabil, este mult uzată, şi alimentele nedigerate, se depun sub formă de grăsime. Aşa că, aştept cu mult interes cultural, continuarea postului …ne-ai promis !
    Să aflu ce alimente, conţin lipaza, să-mi sfătuiesc vecinele, care au cam pierdut şirul kilogramelor, deşi, n-ar fi cazul !
    Poate mă mai cultiv şi eu, că sunt cam pofticios !
    Mersi !

    Onu

  12. Pingback: Captiv – Sânge balcanic (86) poem « Cosmin Stefanescu's Blog

  13. Pingback: Captiv – Sânge balcanic (86) poem « Cosmin Stefanescu's Blog

  14. Pingback: Oameni de care m-am îndrăgostit recent « Andi Bob

  15. Pingback: Unde sunt banii dumneavoastra? « Hai ca se poate!

  16. Pingback: Ce vrăji a mai făcut Basheascka mea « Gabriela Savitsky

  17. daca la scoala nu m-a interesat acest domeniu, acum stiu ca la nevoie il gasesc la tine

  18. E un post tare interesant, mai stiam eu cate ceva, dar mai si uitasem. Pacat ca multora le lipseste insa enzima bunului simt…

  19. Pingback: Taras « Nataşa

  20. Pingback: Elixirul vitalităţii IV « World of Solitaire's Blog

  21. Pingback: Un raspuns pentru lordmitnick-wtf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s