ASIGURATA

Greu ne dăm seama, şi adeseori, destul de târziu, că aşa zisele neplăceri, din cauza cărora ne întunecăm viaţa, sunt doar urmarea  gândurilor, care ne frământă, ca şi cum, scenele pe care mintea, ni le înfăţişează, s-ar petrece aievea. De aici, suferinţe închipuite, nelinişti şi tulburări care ne îmbolnăvesc trupul şi sufletul.

M-a ferit Dumnezeu, de astfel de rătăciri ale minţii, cu toată firea mea sensibilă. Am văzut în viaţă, victime reale ale unor astfel de năluciri ale minţii, crezând că totul se reducea la ceea ce gândeau în momentele de necontrol ale acesteia, momente ce-şi spuneau nefast cuvântul asupra bietelor trupuri, în curând, epave în derivă, pe apele învolburate ale vieţii.

Lucram la Consiliul Judeţean Galaţi, pe atunci, Sfatul Popular. Biroul meu se afla într-o clădire anexă a acestei instituţii. Sub acelaşi acoperiş, îşi avea sediul, Comisia de expertiză medicală a pensionarilor. Doar cu o asemenea vecinătate, poţi vedea câtă suferinţă există lângă tine, fără să-ţi dai seama, că totuşi, eşti un caz fericit, cu toate grijile şi frământările pe care ţi le născoceşti singur. Deseori, pacienţii acestei comisii ne vizitau, pentru un pahar cu apă, sau un loc de repaus, până să le ajungă rândul.

Într-o zi, cu aceleaşi doleanţe, ne-a vizitat o tânără, pe care n-ai fi bănuit-o, un pacient, printre ceilalţi. Văzând-o nehotărâtă în uşă, i-am zâmbit, şi am invitat-o să–şi spună păsul. Observasem de mult, cât contează un zâmbet adresat cuiva, sau chiar ţie, într-un moment de cumpănă. Încurajată, s-a apropiat de biroul meu, şi mi-a cerut o coală albă, pe care să scrie o cerere. Am servit-o şi i-am oferit biroul liber al unui coleg, plecat în delegaţie.  S-a aşezat, a început să scrie, a greşit, mi-a cerut altă hârtie,  pe care la fel, a aruncat-o la coş şi nervoasă, cu vorbele: nu pot să-i scriu nici două rânduri, a plecat, la fel de enigmatică, precum apăruse. Aproape ne împrietenisem, prin micile ajutorări pe care i le puteam oferi: o coală de hârtie şi pix de scris, un scaun, un zâmbet şi întrebarea banală: “ce mai faceţi ?”. Venea la colţul biroului meu, de care se sprijinea cu coapsele strânse, de parcă le-ar fi etalat rotunjimea. Mi-a observat privirea lacomă, cu care apreciam armonia formelor, şi într-o zi, mi-a spus direct: “ dacă-ţi plac, putem să ne plimbăm  prin oraş,când  eşti liber ! ”

Am evitat un răspuns clar…  Adevărul, este că, nu mi-ar fi displăcut o plimbare cu o făptură, care în afară de stările de agitaţie, din momentul când încerca să scrie, nu părea a fi pacienta Comisiei amintite. Puţin mai scundă decât mine, plinuţă, cu figura foarte blândă şi graiul pe măsură, nu o refuzam, dacă nu i-aş fi aflat drama sufletească, de la o cunoştină ocazională, aşteptând, la aceeaşi comisie.

Fata, învăţătoare într-o localitate nu departe de Galaţi, se îndrăgostise pe tren de un tânăr, care nu merita o asemenea şansă. Relaţia lor a durat, până când acesta, i-a spus că nu mai pot fi prieteni, el urmând să se căsătorească, în curând. Şi politicos, convins că s-a achitat onorabil de obligaţie, şi-a luat la revedere, chiar în sala de aşteptare a Gării din Galaţi unde, pare-se pornise marea ei pasiune,  pentru el …

 Era într-o după amiază, când înserarea, se lasă curând. Tulburată de brutalitatea despărţirii, ea nu-şi mai aminteşte ce s-a întâmplat. Au găsit-o a doua zi,  în preajma Gării, umblând şi vorbind, fără noimă, despre cel care o părăsise. A fost pensionată vremelnic, medical, părinţii, tot învăţători, sperând că se va produce o minune, cu odrasla lor.

Nu m-am simţit în stare să-i accept invitaţia … Starea sănătăţii ei, iluziile care şi le-ar fi făcut, nesiguranţa unei ameliorări, mi-au produs un moment de laşitate, şi am declinat invitaţia. De altfel, în curând, şi eu m-am căsătorit, apoi m-am mutat la un alt serviciu. Nu am mai aflat nimic despre ea, dar ca o lecţie, mi-o amintesc, ori de câte ori, mintea mea, o ia razna, în probleme mai mult, sau mai puţin sufleteşti !

Ioan Ionescu – 21.09.2009

Publicitate

14 comentarii

Din categoria De sănătate ..., Din lume ..., Univers feminin

14 răspunsuri la „ASIGURATA

 1. Pingback: PRELUDIU – 3 «

 2. Pingback: Cat tupeu are Videanu « Hai ca se poate!

 3. Pingback: Comentarii la Facerea – 36 « Ioan Sorin Usca

 4. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 47 « Ana Usca

 5. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 43 « Caius

 6. Pingback: Definiţia cui şi pentru ce?… « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă

 7. Pingback: Viziune cosmică « Ioan Usca

 8. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » La mulți ani, 12 ani! Minunea mea, să fii fericită!

 9. De atunci nu mi se mai dau bani ca să îmi cumpăr haine şi asta se întîmplă mai ales datorită concepţiilor politice-populiste adînc înrădăcinate în acest popor romîn mai ales, dar să nu excludem nici membrii întregii E.U. Hainele şi încălţămintea pe care vedeţi că le port, au suferit modificări frecvente la croitor şi, fiindcă eu am fost întotdeauna atentă la curăţenia mea, vi se pare că arată ca noi. Cu toate că eu mă aflu în criză muult mai profundă de muuuuuulţi mai mulţi ani decît toate şi toţi. Şi să ştiţi, că eu şi nu voi avînd minte mereu, am înţeles că bogăţia nu se va face vreodată prin cheltuieli pe lucruri inutile de fapt. Dar trăim cu toate şi toţi într-o lume şi mai ales o societate romînă de egoişti şi incompetenţi şi lacomi sau cerşetori, încît numai foarte puţini dintre noi realizează ce este complet necesar şi ce anume nu. Tocmai de aceea, eu mi-am îndeplinit datoriile mele civice şi politice în mod exemplar şi v-am oferit soluţii mereu, cu toate că detest să mă repet şi am renunţat să o fac, pentru proşti. În schimb, eu personal nu am avut nimic al meu pînă acum, nici părinţii, fiind mult prea influenţşaţi de către voi, nu mi-au dat decît hrană şi nici în mod periodic măcar. Iar voi, îmi cereţi să vă explicitez de sute de ori, spunînd că, datorită faptului că m-am săturat să vă tot repet fiindcă sunteţi ramolite şi proşti, eu sunt de fapt acea care are nevoie de îndrumători. Şi voi ăstea şi ăstea, sunteţi susţinute şi susţinuţi politic, deşi nu aveţi măcar creierul care să vă facă să memoraţi temeinic şi să nu mai uitaţi în veci: legislaţia drepturilor omului nu face nicio deosebire între concepţii politice de ‚stînga’ şi ‚dreapta’ şi altele de acest fel, în veci! Mi-e silă de voi, naţie de egoişti, cerşetori, nedrepţi, proşti şi răi!

  • Amy,

   Eşti prea aspră cu noi, care încercăm, să te bine dispunem, că te vedem, destul de necăjită.
   De acord, că în ceea ce priveşte drepturile omului, să nu fie diferenţe între stânga şi dreapta, dar, vezi tu, egoul este atât de inuman, încât, precum Mefistofeles, face din noi potenţiale epave, în faţa altruismului năzuit de memoria creierului nostru !

   Vrei să încerci, să nu-ţi mai clamezi revolta, pe blogul nostru ?
   Ne place stilul tău torenţial, dar, dacă ar fi ceva mai …anglo-saxon ?

 10. Eu, Enya şi Xaba îţi mulţumim! Eşti un mare OM, PRIETEN și POET adevărat ! Mulţumim pentru superba poezie, urările de suflet adresate scumpei noastre Enya şi îţi dorim, ţie şi lui Madi, la rându-ne, tot binele din lume!

  • Mirela, dragii nostri,

   Mulţumindu-vă, simţim nevoia sufletească, să ne informăm vizitatorii, că pe 20 iunie, Enya Pete steluţa noastră în devenire a împlinit 12 anişori, şi că în chip de felicitare şi urări, i-am adresat următoarele:

   Enyei Pete, la 12 anişori !

   Sublimă genuină
   Astăzi, e ziua ta
   Iar ca felicitare
   Copleşit, îţi ofer
   Admir de suflet, pentru talentul,
   Primit parcă din cer,
   Şi Ani de viaţă, se înţelege…,
   Ţie, şi Creatoarei tale,
   Cel puţin suta, de fiecare
   Operei, ce va să vie,
   Posteritate, minim, o mie !

 11. Pingback: Nu am nici chef nici timp si nici putere sa simt compasiune pentru Udrea « Hai ca se poate!

 12. Pingback: Nu am nici chef nici timp si nici putere sa simt compasiune pentru Udrea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s