Contravenienţii …curăţeniei !

 Motto: ”Dura lex, sed lex !”

Cotidianul meu preferat, Gândul, de azi 13.07.crt., atenţionează în prima pagină, asupra unui articol, ”Gunoaie în trafic”. Tema, civilizaţii, cu ifose de curăţenie, care-şi aruncă deşeurile din maşina, direct în stradă, fie din mers, fie la stop, fie când staţionează, în diverse ocazii. După cum afirmă un distins ofiţer de circulaţie, ”Probabil că mulţi, nu conştientizează, că fac ceva greşit”.

Interesant însă, că imediat ce văd  ”formularele de procese verbale” pentru amenzi, de la 500 RON,  la 1200 RON, teribiliştii, asemenea animalelor la lecţia de dresură, devin exemplar de paşnici, parcă n-ar fi români. Şi mai interesant, că fiind vorba de un act juridic, ”Hotărârea Primarului General 529/2010, dată în baza Legii 61, privind contravenţiile”, produs de alimentaţie profesională a specialiştilor în justiţie, este ignorat chiar de unii dintre ei, cum a fost cazul unui  tacticos şi insolent avocat, de vreo 40 de ani.

Prudent, ofiţerul de poliţie, neavând la el, documentele de contravenţie, a făcut şi câteva poze. (Este vorba de un caz petrecut în afara orelor de program, ale ofiţerului respectiv, dar care n-a rămas inert, în faţa  responsabilităţii profesionale). Mă întreb, contrariat, care era stadiul competenţei profesionale a cazului menţionat, ştiind că orice contravenient are dreptul să atace în instanţă sancţiunea, speţă ce putea reveni şi specimenului respectiv. Sau ce ghinion, să fii ajutat de el. Oricum, cu toată aroganţa, a făcut sluj, în faţa organului de ordine. Ceea ce demonstrează, că ne trebuie puţină perseverenţă energică, în respectarea legii şi ordinii.

Întrebarea mea, este: sunt lăsaţi să-şi facă treaba, fără a-i trata mediatic, furibund, că au fost duri, inumani, cu contravenienţii/ infractorii ? Vizavi de această remarcă, îmi amintesc un fragment , citit într-un număr recent, din Revista lunară ”Poliţia Capitalei”.

Parafrazez: în Bucureştii anilor 1945-1946, pentru a instaura liniştea oraşului, în fruntea tuturor brigăzilor poliţiei judiciare a fost numit poliţist şef, un oarecare Eugen Alimănescu, un nepoliţist de altfel, dar un tip hotărât, pentru care nu exista ”uite legea, nu e legea”. Fost contabil la o firmă privată şi sergent într-un batalion de transmisiuni, omul nostru, s-a aşternut pe treabă, misiunea fiind, salvarea Capitalei de bandiţii înarmaţi, care o terorizau.

Regula lui era simplă şi implacabilă:Infractor, te predai, sau mori !”. În faţa unui astfel de apel, alegi scurt: puşcăria sau moartea. Astfel că, la 6 luni de activitate, bilanţul activităţii, brigăzii Fulger”, condusă de inspectorul Alimănescu, este: 1246 infractori arestaţi, şi 42 de tâlhari ucişi”.

O mostră de acţiune a brigăzii: în timpul unui rond  de noapte, a brigăzii “Fulger”condusă de Alimănescu, doi indivizi, sunt surprinşi,  încercând o spargere, cu chei potrivite. Somaţi să ridice mâinile, şi să nu facă nici o mişcare, aceştia, înarmaţi, trag in politiştii, care ripostează ferm, împuşcându-i mortal. Se vede treaba, că  fărădelegii, îi impui, cu energie şi fără ipocrizie democratică.

 Adică, “dura lex sed lex !”.

30 comentarii

Din categoria Politică

30 de răspunsuri la „Contravenienţii …curăţeniei !

 1. Pingback: Meseriasul « Blogul lui Teo Negură

 2. Pingback: ŢARA CONTESTAŢIILOR «

 3. Pingback: Inocentul – IV « Ioan Usca

 4. Multumesc …mi-am propus sa nu mai scriu pe blog o saptamana, doar comunic cu persoanele mature care încearcă să mă ajute practic şi acum: iată ce scriu în mailuri, spasiva-thanks:

  Sunteţi bătrîn …îmi pare rău …citesc mai pe seară postarea dvs, nu am timp de seducţie via internet şi nici nu mi-am propus (aşa cum vor ungurii şi membri ai P.S.D.) să fiu doctoriţă pentru băieţi …şi pentru animale, în general. Eu intenţionez numai să fiu judecătoare …în folosul femeilor care merită aceasta, într-adevăr.

  Şi-mi pare bine că unii dintre ”academicienii” ţării împreună cu politikienii sunt interesaţi să îmi găsească rapid un partener aşa cum eu îl menţionez de atîţia ani …însă să nu credeţi cumva că vreau să practic tehnici de negociere distributivă cu vreun partener.
  Mai mult, detest trecutul pe care mi l-au făcut părinţii şi politicienii (cu Danii şi ţiganii lor cu tot) şi vreau dreptul total la viaţă intimă şi privată ! Vreau să fiu sigură că nu va mai şti mare parte din lume (şi de fapt, cam nimeni în afara urologului domnului d.e.) despre poziţiile pe care le practic eu cu el…

  Iertaţi-mă că sunt cam dură şi cam directă, însă nu ştiţi cît de mult îmi apreciez profesorii care sunt ieşiţi la pensie acum şi se remarcă în lumea asta plină de profesori imbecili şi perverşi inculţi cu fîţele lor cu tot..şi să ştiţi, că numai eu am învăţat prin comunicările diplomaţilor americani (începînd cu dl. Kissinger) atît de mult …şi încă mai am de învăţat şi doresc din tot sufletul să o şi fac pînă la sfîrşitul vieţii-pragmatic, mai ales-mereu. Însă îmi pare atît de bine că am scăpat de cadrele didactice cu tot cu studenţii Universităţii Romano-Americane, unde mergeam la antrenamentul meu – obligatoriu – de sport. (detest universităţile private din Romînia cu tot cu membri şi angajaţii lor)

  Vă citez:

  • Cea mai mare schimbare ce se va petrece în Ministerul Învăţământului va fi atunci când nu se va schimba nimic.

  • Dragostea e o poveste în care femeile cinstite se comportă precum cocotele, iar cocotele se comportă ca femeile cinstite.

  • Mariajul e singura scăpare pentru un bărbat fără succese şi pentru o femeie cu prea multe. This is the truth, indeed …însă mă rog la şansă (!!) să fie schimbate minţile celor care nu au deloc iar eu să îl găsesc-rapid ! Pe acel diplomat – jurist care să îmi semene în primul rînd la capitolul dosarului medical curat.

  Parla con me …directamente !

 5. Pingback: Şoc si groaza-Comisarii Garzii Financiare iau spaga? « Hai ca se poate!

 6. Şi în Romînia este exact la fel, să ştii. Şi, fie vorba numai între noi – fiindcă numai noi se presupune că avem cultura pragmatică ! să înţelegem problema, deci nu suntem egali – ca profesori şi academicieni ieşiţi la pensie-cu derbedeii care se plîng că au pensiile micşorate şi ies în stradă (d.e. dna Theodora cu tot cu fii’su şi cu babele şi moşii ei şi tinerii perverşi şi ţiganii).

  Iar eu, deşi sunt şi voi fi mereu conservatoare şi voi alkege liberalizarea pieţelor şi sensul social-democratic unitar al legislaţiei, voi fi mereu de centrul în sensul echilibrului pe care l-a înţeles – cel puţin la nivel teoretic, dl.Ion Iliescu. Şi persoanele (precum dl. Roman Mihăieş) care stăpînesc perfect gramatica limbii romîne .Dar mai ales am încredere atît în societatea civilă americană (!!) – cel puţin, aceea intelectualizată-din Washington, N.Y şi nicidecum în guvernatorii de Mexic d.e.

  Deoarece, deşi eu, prin compania mea conglomerată şi într-un fel numai virtuală AMYCOMMUNICATIONS, am ales să urmez tehnica negocierii integrate, totuşi sunt şi am fost întotdeauna (contrar spaimelor mele feminine fireşti şi care mă diferenţiază psihologic de bărbat, pînă la urmă): apreciez enorm tehnica nr.4 -de seducţie-noua abordare-folosită de ambii membri ai familiei dlui Preşed. Barack Obama.

  Cu toate că dl. Obama nu amînă şi e capabil – are potenţa plurivalentă-să ia deciziile corecte(în general vorbind) cu extrem de mare rapiditate. Conform învăţăturilor dlui Henry Kissinger… Şi o propun (această tehnică no.4) pentru întreaga lume.

  Şi-acum să ne întoarcem la ‘oile noastre’…zău că ăştia zişi de centru-dreapta în Romînia sunt d.p.d.v. genetic de o imbecilitate crasă şi umflată ! (cînd văd d.e. exemplare precum Teo Trandafir şi Elena Udrea şi Roberta Anastase tropăind pe culoarele Palatului Parlamentului …mi se face o scîrbă inimaginabilă – pentru mulţime. Norocul meu că le văd numai la tembelizor, întotdeauna !

  În ceea ce-l priveşte pe Baconski cu măsurile lui-şi-ale piticului-de reducere a cheltuielilor protocolare..mă gîndesc la catolicismul pe care-aparent numai-îl împărtăşim noi ambii şi mă gîndesc că este mai degrabă ortodox şi predispus către populism şi demagogie. Şi, în final, pentru distracţie: reamintiţi-vă principiul de centru al Kabbalei d.e.

 7. de la 500 la 1200 ? cam putin. mai ales ca e vorba de intentie.

  • Nu pot să vă spun clasicul – în Romînia -”aveţi răbdare” fiindcă nu sunt o adeptă a negocierii folosite de către Orient. ba chiar din contră.
   Pînă îmi fac timp şi citesc – şi eu – despre Grigore Moisil împreună cu postarea dumneavoastră, vă ofer libertatea să alegeţi între medicină şi avocatură de calitate (exclus politica din ţara noastră).

   Nu am înclinaţia spre a servi explicaţii …publice celor care nu pot să o înţeleagă-nu vă includ aici pe dumneavoastră, care ne-aţi dovedit contrariul însă vă place arta actoriei, precum italienilor-aşa încît sunteţi liber să alegeţi dumneavoastră ceea ce veţi face mai departe. Vă trimit sper lista de cărţi la sfîrşitul săptămînii …este bine ?
   Spasiva.

   • Ammycom,

    Este bine, promisiunea unei liste de cărţi, din partea unei virtuoase a cuvântului, ne conferă fiorii întâlnirii cu desluşirea tainei unei contrarietăţi a vizitatorilor noştri, a unei enigme a măiestriei cuvântului scris, a nebuloasei Ammyneagoe, care ne survolează pilduitor, microcosmosul blogului nostru.
    La gândul tezaurului oferit de lista promisă, ne vine să încheiem:

    O, tu, Ammy, de ai şti,
    Prin vizita ce ne faci,
    Cât de mult, poţi să ne bucuri !

    Tu.., suavă, din avatar,
    Cu texte pline de har
    Adu-ne, mereu, seninuri !

    Madi şi Onu

  • Dennisel,

   Dacă nu glumeşti, nu e puţin; de câte ori, îşi pot permite să arunce câte 50 de roni?Să-ţi dau o pildă:în China, urşii Panda, trec din pădure, pe drum, în căutare de resturi alimentare, aruncate de turiştii romani. Ca să-i protejeze de moarte, pădurarii chinezi, au aşezat garduri electrice între pădure şi şosele. Când vor să treacă simt înţepătura curentului electric o dată, de două ori, până se formează reflexul condiţionat, după care, mor de foame, dar nu mai încearcă trecerea gardului respectiv.

   Tot mirat, te întreb şi eu: crezi că este vreo diferenţă, între panda chinezi şi panda noştri ? Eu sunt convins, că nu, şi de aceea, salut măsura. Este spre binele nostru european !

   Te salut, prieten, proactiv, la posturile noastre !

   • chiar nu glumesc. daca ar fi de la 5000 in sus nu m-as supara. asa cum pot face 600 km (Cluj-Galati) si imi las gunoiul in masina sau il golesc in ceva benzinarie in locurile amenajate, la fel pot face si altii. nu pot, sa plateasca atunci! muuuult!

    ma inclin!

   • Dennisel,

    Da, dacă mă gândesc, ai dreptate, că frica, păzeşte bostănăria; iar dacă nu se potolesc, să li se ia permisul de conducere, să-i oblige să înveţe discernământul !

    Cu bine, prietene !

   • dennisel,

    Recitind, am observat ca mi-a scapat cuvantul Galati.
    Esti cumva galatean?
    Ce surpriza!

 8. „Gandul” este si preferatul meu, mai ales CTP, un jurnalist cu mare valoare profesionala. In ceea ce-i priveste pe nesimtiti, daca ar fi fost in alta tara ar fi primit macar 50 de euro amenda!!! Politia nu-si face datoria cum trebuie si si-a pierdut din credibilitate si autoritate.

  • Societate, Mulţumim !

   Gând la gând, cu bucurie ! Dar, cred eu, ei, Poliţiştii, trebuie lăsaţi să-şi facă treaba. Nu să se tăbare asupra lor, în apărarea delincvenţilor atenţionaţi! CTP, spre admiraţia mea, cândva, vorbea foarte frumos despre o disoluţie a Puterii Statului, in apărarea civilităţii. Să-i acordăm girul adevărului implicit al aserţiunii sale.
   Să nu ne vindem presa, cu orice preţ !

 9. Pingback: Vremuri de… macetă! « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă

 10. Pingback: FLUIERATURI HUIDUIELI SI OFERTE DE MUNCA « Hai ca se poate!

 11. de ce doar in cazul masinilor? de ce nu si in cazul fumatorilor care nu nimeresc cosul sau il evita total, sau a scuipatorilor pe strada? sau a oricarui manifest anti-bun-simt care aduce prejudicii imaginii prin poluarea mediului inconjurator?

 12. Pingback: Asigurarea locuintei obligatorie « Societate

 13. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Creație de diplomă, premiu și creație de parfum

 14. Pingback: TARA MOARE DAR STOLOJAN TRAIESTE BINE « Hai ca se poate!

 15. nu sunt galatean. doar ma iubesc cu o galateanca 😉
  dar ajung cel putin de 2 ori la 3 luni in Galati

  • Dennisel,

   Eu sunt…, prin copilarie, colegiu, Facultate, inceputul profesiei.
   De bastina, sunt dobrogean, din judetul Tulcea. Fiu de dascal/ invatator.
   Si-s tare mandru, de asta !

   Ma bucur, de cunostinta !

   • asemenea.
    poate om sta la o bere vreodata in Galati 😉

   • Dennisel,

    Abia astept berea. Cat priveste galatencele, pentru o reala impresie, voi posta o povestire, despre una din ele, „Necunoscuta din tren”. In „Asigurata”, ai avut o mostra de sensibilitate.
    De altfel, eternul feminin, este o taina ! Problema, este descoperirea si pretuirea lui.

    Toate cele bune !

 16. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 49 « Caius

 17. Pingback: Comentarii la Facerea – 41 « Ioan Sorin Usca

 18. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 51 « Ana Usca

 19. Pingback: Furadan si isterie « Adevarul e dincolo de noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s