Scrisoare deschisă

Motto: Marele scop al vieţii, nu este ştiinţa,  ci acţiunea – Herbert Spencer

Domnule Preşedinte, vreau să ştiţi că nu fac parte din categoria ”No Băsescu Day”, dar NU vă mai plac …v-aţi moleşit ! Aţi obosit, acum, la mal, când este nevoie de dovada caracterului inflexibil, pe care l-am intuit ? Vă compătimesc, pentru starea precară de slăbiciune, în care aţi ajuns !

Spre dezamăgirea mea, care apreciez personalităţile istorice puternice, nu mai sunteţi caracterul viguros, pe care l-am cunoscut în Cabinetul lui Victor Surdu ! Poate vă veţi aminti secvenţa: era puţin după cea de-a doua grevă a CFR-iştilor;  ne-am strâns mâinile cordial, cu schimbul inerent de amabilităţi empatice ! Eraţi puternic, chiar dacă mic la stat; un Napoleon, în miniatură …nu ştiaţi ce-i frica ! Azi, sunteţi aproape de a nu mai fi dumneavostră înşivă; motiv pentru care vă dezavuez anemia autorităţii, în care aţi ajuns !

Argumente ? Înainte de a le expune, vă voi relata o păţanie personală: în anul X, fără importanţă pentru istorie, dar vital colateral, am fost arestat, cu justificarea urgenţei unei soluţii tehnice, dorite adhoc, de un prim secretar judeţean. Discuţia, a fost simplă, clară şi cu miliţianul la uşă: nu plecaţi, până nu-mi daţi soluţia; vă puteţi considera arestaţi, arătându-ne miliţianul de la uşă ! Simpatic autoritarism, nu ? Povestea este mai amplă …cu mine, mai erau, directorul meu, directorul trustului de execuţia lucrărilor din specificul profesiei mele, şi câţiva colaboratori, din echipa mea. Alte detalii, nu sunt semnificative … Ne-am supus, am stat, şi am dat o soluţie, pe picior, pusă de acord cu Constructorul şi Şeful meu, ca termene de organizare urgentă a elaborării şi aplicării proiectului. De ce vă spun asta ? Simplu … nu vă este străină expresia “vă arestez !”

 Nu vă este străin nici aspectul, că Guvernul  de la Bucureşti, nu ia banii de la UE. Şi cred că nici propria-vă afirmaţie: ”Dacă cei plătiţi cu 75% mai mult, arhiselectionaţi, nu reuşesc  să mişte banii europeni, să finalizeze proiectele, asta nu e decât o problemă de incompetenţă (…)”. Extras din sursa mea preferată de informare, Gândul din ziua de 28 iulie, 2010, pag. 3“O incompetenţă consistentă, nu o reproşez ministrului….” (este vorba, de Transporturi, cu domnul Berceanu, în frunte). Poate nu mă sesizam, ştiind că domnul Berceanu, este un foarte competent abonat la guvernarea PDL, dacă în aceeaşi sursă, dar de ieri, 30 iulie,  un alt titlu, nu mă  şoca: “FMI ia ministerele la puricat”. In vizor, Economia,  în frunte cu o altă celebritate PDL, confecţionată instant, de media audiovizuală.

Este inutil, şi ar fi penibil, să continui, când evident vă confruntaţi cu ignorarea dumneavoastră … Unde ? În curtea Guvernului, cu un premier, şeful politic al celor doi de mai sus, şi al altora, domnul Boc, a cărui obedienţă faţă de domnul Băsescu, a făcut de mult, deliciul presei. Să încerc deci, să vă dau alte sfaturi …decât, cel mult, să vă sugerez să procedaţi, pentru binele Ţării şi al gloriei dumneavoastră postume, simplu, în stilul propriu, spunând …“arestaţi-i !” ; sau …dă-i afară din Guvern, Emile !

PS: Sunt convins, că pentru binele Ţării, clamat până la răguşire, de Opoziţie, nu vi se va opune nimeni ! Ba  poate, insăşi UE, vă va întâmpina triumfal. Istoria lumii are nevoie  de oameni puternici. Sau…, să fie alta cauza indeciziei Dumneavoastră … ? De ce nu luaţi taurul de coarne ? Unde, vă este luciditatea de comandant de navă, în vreme de furtună  ?

29 comentarii

Din categoria Politică

29 de răspunsuri la „Scrisoare deschisă

 1. O intrare foarte agreabila pentru mine in spatiul solitaire-ului. Ne intalnim pe aceasi traiectorie cu drag.

  • Mario,

   Bun venit !
   Nu doar agreabila, ci si asiguratorie intrare; intrucat comentariul tau poarta esente de bun augur.
   Gand la gand, cu bucurie, si Doamne ajuta, sa te auda determinismul istoric !
   Noapte in Pace, cum tandru si benefic, poate ura doar Madi !

 2. Dragul meu, nici eu nu fac parte din miscarea „No Basescu day”, dar asta nu m-a impiedicat sa ma dezic de fiecare data de metodele, de caracterul sumbru, stramb si de cinismul acestui personaj politic, sper vremelnic catre lapidar. N-am aderat la vreo miscare de-asta din principiu (nu prea cred in vreo utilitate-a lor) si comoditate.
  Insa, daca vreodata l-ai vazut barbat pe individul asta (si subliniez, barbat, si nu ghiolban), eu te felicit ca, pana la urma, te-ai trezit la realitate.

  • Theo,

   Ma bucur, sa am o dubla confirmare: un prim, desi infim efect al celor multe, urmarite de mine; apoi,calitatea penelului, intrezarit in schitele tale literare. Dar ca efectul sa fie complet,cu sau fara dezicere, mi-as dori ca nazuinta de autoritarism pertinent, invocata, sa fie implementata, pro Patriae si versus criza(!). Desi, fie vorba intre noi: ne sinucidem, din sindromul disperarii saraciei, dar localurile de consumatie, indiferent de care, numai bani aruncati sa fie,”emancipati” sa ne dam, gem de „victimele” respective.

   PS: Apropo de „ghiolban”: de la fereastra mea, privesc neputincios, cum o victima (!?), de-a ghiolbanului, isi face , la etajul sapte, curatenie in balcon, si arunca mizeriile respective, afara, pe strada, in fata celor de la parterul blocului.
   Certamente, este unul dintre „ghiolbanii” „anticomunisti”, revoltat la culme de urmarile cotropirii comuniste, asupra civilizatiei romanesti; si pulverizeaza spuma salivara, impotriva indolentei Primarului, de a pastra curatenia localitatii, ca si impotriva mizeriei de Tara, in care este obligat sa gunoiasca totul.
   Apropo, nu stiu ce este un ghiolban, dar cuvantul are sonoritati potrivite contextului, invocat de tine !

   Multumesc, pentru largirea implicita, a nuantarii, incercate de articol !

 3. Pingback: Comentarii la Facerea – 46 « Ioan Sorin Usca

 4. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 55 « Ana Usca

 5. Pingback: Danezul « Caius

 6. E politica. Mai putin zgomot acum, mai putine polemici pentru ca atunci cand va reveni sa plece dintr-o pozitie „curata”.

  • Mihai,

   Bine-ai venit !
   Dar ce poate fi mai curat, decat pozitia de adepteficient al Salus populi, suprema lex esto?
   Ce ar fi mai usor, decat:” baieti, ati avut un contrac, nu l-ati onorat; il reziliem, pentru neindeplinirea clauzelor contractuale; si veti despagubi statul, pentru daunele produse . Incompetenta voastra este cea mai jenanta necinste, de care va puteati acoperi!”
   La fel si ministrilor care i-au oplosit pe langa ei! Clientelar sau nu, mai putin conteaza daca se pun bazele unei noi premise: „orice paguba, se plateste, indiferent, al cui catel esti!”

   Cu bine !

 7. salut. scz pentru offtopic, dar te rog sa scoti din blogroll blogul http://www.danielrus.info
  cineva mi-a spart contul si mi-a furat domeniul. daca se intampla sa il recuperez te anunt. mersi

 8. Pingback: GEAMANTANUL (11) «

 9. Pingback: Boc face afirmatii socante « Hai ca se poate!

 10. Fara Basescu !
  Suntem satui de el.

  • Societate,

   Simt ca prin sinceritatea ta delicata, imi esti drag. De aceea ingaduie-mi, te rog, o anecdota napoleoniana; autentica, transmisa prin cartile de istorie Napoleon Pro si Contra! Se spune ca, Napoleon, pentru a cunoaste oamenii folosea o metoda strict personal: intrebari si raspunsuri, adresate in functie de cum percepea subiectul cercetat.

   Asa se face, ca un tanar, s -a lansat in consideratii personale, nu prea pasnice.
   La care, Napoleon, i-a replicat ferm… „tinere, imi placi, esti deosebit, dar ai o mare carenta; nu ti-ai desavarsit educatia; nu stii sa te stapanesti !”

   In Scrisoare deschisa, eu am incercat sa urmez sfatul lui Napoleon: sa ma abtin, de la consideratii personale, si sa izbandesc planul initiat: orientarea adrisantului spre un scop benefic Tarii, fara prejudecati !

   Cu bine !

 11. Pingback: Inocentul – XXII « Ioan Usca

 12. Eu fac parte din miscarea“No Basescu day” si cu asta am spus tot. 🙂

 13. Pingback: Stephen Crane (1871-1900) – Un om văzu… « Orfiv

 14. Pingback: Final « Caius

 15. Pingback: Final « Ioan Usca

 16. Pingback: Deci presedintele THR ne crede idioti « Hai ca se poate!

 17. Pingback: S-au implinit 67 de ani de la atacul aerian american asupra rafinariilor Ploiestiului « Hai ca se poate!

 18. Pingback: S-au implinit 67 de ani de la atacul aerian american asupra rafinariilor Ploiestiului

 19. Pingback: Deci presedintele THR ne crede idioti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s