ADELA

Motto:”Sunt unele lucruri pe care o femeie le pătrunde totdeauna cu mai multă agerime decât o sută de ochi de bărbaţi.” – Lessing

 În semiobscuritatea după amiezii de iarnă, n-a văzut-o bine. A remarcat doar silueta înaltă, cu forme pline, rotunjite de vizorul prin care a zărit-o în timp ce se grăbea să intre în apartament. Cu gândul la cele văzute, regreta puţinul remarcat. Trebuie să aibă un chip drăguţ, îşi zice; care să completeze mlădierile molcome ale îmbierilor de vino-ncoa. Şi un zâmbet luminos, plin de căldura unor nebănuite promisiuni.

Această prezentare necesită JavaScript.

De când i-a văzut umbra, nu mai are linişte. Se plimbă agitat şi nesigur prin cameră, fără un gând clar. Brusc, îşi face curaj, se priveşte în oglindă încrezător, zâmbind şi spunându-şi ca într-un strigăt de victorie: ”Îmi place de mine,  necondiţionat!”. Căpătase acest obicei din ziua când speriat de un eşec, a citit undeva formula respectivă, ca un sfat sigur împotriva stresului specific momentelor de ezitare. O ultimă privire în oglindă îl asigură că este pregătit pentru emoţia confruntării cu Umbra

S-a autoinvitat la vecină, pentru a-şi limpezi mintea de obsesia curiozităţii care-l cuprinsese. Impactul primei impresii, a fost cel puţin neaşteptat. Un chip sobru, interiorizat, indicând fără dubiu, o fiinţă cu preocupări departe de cochetăria emoţiilor ocazionale.  Bărbia are o gropiţă discretă, delicată,  poate ca şi forţa sufletească pe care o degajă. Lipsa oricărui zâmbet, cu toată politeţea binevoitoare de pe faţă, ce exprimă degajarea celui sigur de sine, îl derutează şi necăjeşte. Nu asta era promisiunea iluziei ale cărei plăsmuiri l-au propulsat către acest moment. Nici cafeaua cu care l-a servit, un gest concret de bunăvoinţă şi o invitaţie la a se simţi bine venit nu i-a şters senzaţia de nedumerire incomodă pe care a perceput-o. A remarcat însă simplitatea naturală a gesturilor provenind probabil dintr-o conştiinţă de sine, specifică unor caractere puternice şi rare.

Este derutat de impactul contrastului dintre impresia vizitei şi impresia  apariţiei meteorice a Umbrei. Desi viaţa îl formase  în spiritul ferm al convingerii că “eternul feminin” este inseparabil de o superioritate, pe care doar naturaleţea o afirmă şi o consacră,  nu se aşteptase la o confirmare atât de categorică. Sub efectul şocului a uitat să guste din cafea; la plecare s-a scuzat cu un zâmbet  jenat. Ea i-a răspuns tot cu un zâmbet …amuzat însă. Faptul îl derută. 

Ce-o fi aşa de amuzant ? Să fi simţit că-i, place ?  Doar a fost destul de sobru !  Nu crezuse până atunci, că oamenii pot comunica  emoţional, prin vibraţii ale sufletului, fără să-şi dea seama. Auzise, ca şi despre “dragostea la prima vedere”, dar nu le dăduse importanţă. Gândirea lui, restrânsă  doar la aspectele corporale ale  vieţii,  nu realiza necuprinsul existenţei  în universalitatea sa. Sceptic, îşi spune că Umbra nu-i pătrunsese sufletul. Însă, intuiţia, prudentă, îl avertizează: ”Nu fi atât de sigur. Poate fi  începutul!”.

Stânjenit, cuprinde cercetător cu privirea chipul  înseninat de zâmbetul neaşteptat. Alunecă pe deasupra gropiţei din bărbie şi poposeşte pe rotunjimile atrăgătoare ale coapselor pe care indiscreţia materialului pijamalei,  le evidenţiază. Uitând de gândul care-l speriase, şi de o nouă autotrădare vibraţională, îşi spune: ”asemenea coapse, nu se pot termina decât cu genunchi demni de armonia locului ce-i aparţin:  plini, rotunzi şi calzi”. Apoi: ”Mai ştii,  poate că este chiar un început ?”

Brusc, o emoţie inefabilă, îi inundă trupul,  încât nici nu observă, când părăseşte încăperea, fără să salute …

? Ioan Ionescu

Publicitate

40 comentarii

Din categoria Din lume ..., Univers feminin

40 de răspunsuri la „ADELA

 1. Curiozitatea asta…
  Ce avea prin bibliotecă nu-l interesa, numai felul cum se mula pijamaua pe coapse? 😆

 2. Pingback: Nebun de tine «

 3. Pingback: Dragi prieteni « Elisa-gradina mea de vis

 4. Pingback: Comentarii la Levitic – 17 | Ioan Sorin Usca

 5. Pingback: La Serafina | Nataşa

 6. Pingback: Unicameral | Caius

 7. Pingback: Richard Billinger (1890-1965) – Lună plină « Orfiv

 8. pijamale at first sight? nu este cam mult? cam prea promis sau promiţător pentru o vecină, în ciuda unei vizite neanunţate… chiar şi învăluite în faldurile generoase ale unui capot.
  doar întreb.
  sâmbătă bună, madi şi onu!

  • Pisica,

   Principial, evit judecăţi, chiar dacă îmi conferă o aură ce-mi procură o stare specială. Adela, era o studentă ingenuă; mi-a scăpat involuntar, aspectul pijama; probabil impactul a fost prea puternic; sunt sensibil, la frumuseţea corp- minte, feminină. Este artă însufleţită.
   Cu bine !

   • eu nu acuz şi nici nu judec, neînsemnat fir de nisip al lumii ce sunt. gândeam doar cu glas tare despre propriile-mi pijamale.
    artă însufleţită este omul frumos, de orice gen. cu suflet curat şi lumină în privire. am mai discutat noi, fiecare om are partea lui de frumos şi de lumină…
    duminică bună să aveţi!

   • Pisica,

    Mi s-a părut că ai încercat, să o zgârii, pe Adela, când ai văzut, ce mult înseamnă ea, pentru mine !
    Şi ţie, o duminică senină !

    World, ca Madi şi Onu.

 9. Când omul n-are ce face isi cauta singur ceva de facut iar primul lui gand este la vecina abia parasita ! Si daca-n usa aparea nu umbra ei ci chipul schimonosit la fata al sotului ei reantors fara de veste si intrat pe furis prin usa din spate ?

  • Alioşa,

   Iată-o, pe Adela, în pericol, din cauza mea:delict de indecenţă, şi risc de soţ furibund.
   N-aş zice: pudoarea ei, cu toată îndrăzneala mea, nu avea de primit reproşuri, am şi vorbit, despre inhibiţia produsă de comportarea de doamnă avută, iar fiorosul…, aflasem, că nu există!
   Ţinuta stilistică, exclude redundanţe ipotetice. Apreciez eu!
   Cu bine !

   • @ World of Solitaire,
    Ai dreptate, „ ţinuta artistică , exclude redundanţe ipotetice ” iar dacă „ doamna avută ” si bănuiesc că si un pic dotată nu a primit nici un fel de reproșuri iar „fiorosul” nici nu exista, atunci, totul e OK iar eu mă simt onorat să-ţi citesc blogul care, n-am uitat c-am mai spus-o „imi revigorează intreaga fiinţă stresată de dobitocii care mă ţin intr-un stres permanent până de „Tăierea imprejur cea după urmă a Domnului: Sfântul Vasile cel Mare” ( ANUL NOU, 01/01/2011) ! când, voi constata cum va arăta cuponul de pensie.
    O seară perfectă iti ( vă ) doresc !

   • Alioşa,
    Mulţumesc! Sunt convins, că numai o solidă conştiinţă a valorii de sine, poate îngădui un comentariu de sinceritatea şi valoarea celui al tău.
    Apropo, pe măsura aceleiaşi valori, să fie şi cuponul, care îţi va tribui o nouă identitate!Vise plăcute, în continuare!
    World, ca Madi şi Onu.

   • World,
    Din păcate, incepând cu 01/01/2011 cuponul de pensie va avea o valoare injumătățită pentru că asa vor cei care nu se mai au de unde fura si-ncep să fure de la pensionari !
    Mulțumesc pentru aprecieri si incurajări .
    O zi și o săptămână implinită !

   • ALIOSA,

    Din fericire…, Soarele, astrul vietii, rasare la fel, in fiecare zi, in ciuda norilor ciclopici, intunecati pana la murdar, ce incearca sa se strecoare, intre el si noi.
    Impresionat de postul tau, n-am comentat, dar iti spun aci, ca esti un baiat BRAVA!
    O saptamana plina, ca bogatia personalitatii tale!
    World

   • @ World,
    La fel si tie prietene !
    M-as bucura mult dacă ai comenta din când in când câte ceva .

 10. Pingback: Domnul Chihleanu de la Margina – 2 | Ioan Usca

 11. Madi şi Onu, fiecare întâlnire cu voi e memorabilă !
  Apreciez ilustraţiile, ca de obicei.
  O femeie care atrage, o face şi prin blănuri siberiene …mai ales dacă-s parfumate. Picioarele, învăluite în ciorapi de mătase, sunt mai atrăgătoare decât fără …
  Așadar, pe lângă irelevanţa faptului că era în pijama, bărbatul cu imaginaţie sau dorinţă vede sau îşi imaginează tot, vestimentaţia neavând nici un cuvânt de spus în acest caz. O rochie de seară decoltată adânc, îmbracă mai mult decât o …pijama ? Să fim serioşi !
  Weekend plin de bucurii, Madi şi Onu !

  • Mirela,

   Citindu-te, simt nevoia să-l parafrazez, pe Cesare Pavese:
   „Sunt bărbat, şi nimic , din ce-i feminin, nu mi-e străin!”
   Într-adevăr, efectul halucinant, al piciorului feminin, în ciorapi de mătase, te transportă în oniric.
   Un weekend, asemenea, vouă, de la World, ca Madi şi Onu

 12. Pingback: Serafina visătoare. Fotografii de Enya « Mirela Pete. Blog

 13. Sunt persoane pe care este suficient să le zărim silueta şi să simţim o atracţie irezistibilă. Nu mă miră ca un bărbat cu suflet, ochi şi simţire de artist să se aprindă într-atât încât să simtă imperios dorinţa de a domoli focul. Când se întâmplă aşa ceva, de regulă este începutul unei pasiuni ce arde cu vâlvătaie, se stinge la fel de brusc cum a apărut, dar urmele „arsurilor” rămân până în ultima clipă a vieţii.
  Aştept fireşte continuarea ! Oare întâmplarea aceasta infirmă regula expusă de mine?

 14. Pingback: 10/10/2010 – Revolta Ciuruitilor « Hai ca se poate!

 15. greşită părere, onule!
  însemnătatea fiinţei din carne şi oase, din gânduri şi sânge nu ne poate fi luată.
  chiar nu, nu îmi permit să fac asta. dar îmi aduc acuză că s-ar fi putut interpreta astfel. 😦
  noapte bună vouă, world.

  • pisica,
   Îmi fac mea culpa pentru sinceritate eronată.
   Mâine, voi tăcea chitic.
   Dacă, presupun, vanitatea, nu-ţi va crea probleme, şi nu ne vei ocoli.
   Dar noi, sperăm, că nu, şi te aşteptăm.
   World, cu vise feline!

   • vanitatea este mare păcat; încerc să mă feresc de el, cu conştiinţa celui care ştie că greşeala nu îmi este străină.
    voi veni de fiecare dată, dacă sunt chemată, dacă nu tulbur ape şi nu rănesc, dacă sunt dorită în casa aceasta.
    nu, să nu taci, poate că nici eu nu am dat înţelesul cel bun cuvântului scris. 😦

    gânduri bune de săptămână brumărie, pentru voi!

   • Pisica,

    Bun venit, de emotii, ne-ai scutit !

    Să tulburi ape, nu vei avea,
    World, ca Madi şi Onu
    Şanse, nu-ţi vor da.

    Cât priveşte buna voinţă,
    Depine, de buna credinţă !

    Iar perspectiva brumărie..,
    Nu prea aspră..,
    Şi la tine.., fie !

 16. Bărbații se văd „vânători” în orice ocazie.
  Există dragoste (atracție) la prima vedere, dar este adesea dezamăgitoare. În totdeauna este superficială și subiectivă.

 17. Asta-i foarte profunda –
  yes! 😉

 18. Pingback: Dragi prieteni - Elisa – gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s