Boala lui PARKINSON

Motto: ”Medicina este un univers plin de taine, care îşi aşteaptă rândul !” – Onu

Madi, ia uite ce nostim, merg cei doi, din faţa noastră; parcă râd, sau se ceartă !

Onu, eu cred că sunt bolnavi; parcă tremură. Să nu fie bolnavi de Parkinson !

Jenat, de prezenţa spiritului  de observaţie al lui Madi, îmi caut o scuză, tipic post-revoluţionară: ”e normal, este cadru medical”. Nemulţumit totuşi de mine, caut să mă edific puţin asupra acestei suferinţe. Şi la nivel de profan, aflu că boala lui Parkinson cunoscută şi ca paralizia tremurătoare, este provocată de carenţa unei substanţe, numită dopamină, şi care în zonele din creier, funcţionează, ca neurotransmiţător.

Neurotransmiţătorii, sunt substante biochimice, care trec în goană de la un neuron la altul, trasând magistrale biochimice, ce poartă fiecare gând şi sentiment, prin vasta reţea de neuroni a creierului… Mai simplu spus, ei, neurotransmiţătorii sunt esenţa memoriei, inteligenţei, creativităţii şi dispoziţiei umane. Este demn de reţinut, că tipul de neurotransmiţători produşi, depinde substanţial de ceea ce mâncăm.

Concret, în boala Parkinson, carenţa de dopamină, este consecinţa ingestiei insuficiente a sursei de substantă L-dopa, precursoarea dopaminei. Cercetari medicale, au stabilit, că alimentele care au un conţinut abundent de L-dopa, sunt leguminoasele, în ordine, boabele de fasole şi de linte. Conform Dr. Mihai Petrovici, în cartea sa ”Hrana vieţii”, ajunge o cantitate zilnică de fasole, cam de 250 grame, pentru a obţine suficient L-dopa, cu efect fiziologic benefic, asupra bolii lui Parkinson. În viziunea aceluiaşi autor, fasolea încolţită, conţine de zece ori, mai mult L-dopa, decât fasolea neîncolţită. Prevenitor, ca orice medic, ne atenţionează, că nu se recomandă s-o facem înainte, de a consulta medicul. Oricum, este neîndoielnic faptul, că folosirea celor două leguminoase, are în mod cert, efecte atât curative, cât şi profilactice, după caz.

PS: Prezenţa neurotransmiţătorilor,  împraştie mitul, capacităţilor psiho-mentale, direct proporţionale, cu mărimea şi greutatea creierului. Exceptând poate, cazul posedării de neurotransmiţători adecvaţi. Ca o exemplificare foarte sugestivă, se poate face comparaţia cu un calculator, în care puterea microprocesorului, permite o mai mare viteză de acces la fluxul de informaţii.

 Onu şi Madi

Publicitate

37 comentarii

Din categoria De sănătate ...

37 de răspunsuri la „Boala lui PARKINSON

  1. În consecinţă, iertată-mi fie alăturarea, o zamă de fasole cu ciolan şi o ceapă roşie e cât se poate de benefică… na v-am făcut poftă?

    • Cristian, de ce iertare, cand recomanzi un fel de mancare, cu indice glicemic mic ? Iar ceapa rosie, cat mai multa; polifenolii pe care-i contine, veritabili antioxidanti, nu poate fi decat un dar temeinic, recomandat sanatatii. Apropo de pofta; eu am mancat azi linte, condimentata cu frunze de cimbru si costita afumata.

      O noapte cu Pace !
      World, ca Madi si Onu

    • 😀 😀 😀 Fasole gatisem si eu dar cu indice glicemic ceva mai mare. Fasole cu carnati.

      • Oara, Daca-mi ingadui, nu-ti face probleme.Rata de evacuare a stomacului , crescand, prin prezenta carnii, riscul depasirii IG, este exclus. Mai mult, cred ca ai reusit o combinatie alimentara, relativ inspirata:carne cu o leguma- lintea!
        Sa-ti fie de bine; cred ca n-ai rezistat sa devorezi, desi din poza, ne priveste o pustoaica, avand atribute de top-model.
        Numai bine,Madi si Onu.

  2. Ești în ton cu postarea mea de azi. 😀
    Dacă se poate, fără medicamente, asta recomand și eu pacienților.

    • Mel,

      Nu ne învaţă si Hipocrate, ca hrana să ne fie medicament ?
      Apropo, am observat, tot cu Madi, niste tineri, copii inca, diformi, saracii. ce zici de o serie de posturi, privind obezitatea ?
      Copii, precum copii, dar la femei, ăi bărbaţi, obezitatea, este o povară hâdă !
      Aşteptăm răspuns, dupa o noapte cu Pace ?

      Madi şi Onu

  3. Da, e bine de ştiut. O boală care schimbă omul.
    Naşul fratelui meu a suferit şi el de această boală, ştiu că nu este uşor cu un astfel de bolnav în casă. Dintr-un om vesel, cu simţul umorului şi calm, devenise nervos, agitat, avea halucinaţii…
    Greu şi pentru cel bolnav, greu şi pentru familie.
    Soţia lui, care îl îngrijea şi despre care noi nu ştiam să sufere de vreo boală a decedat înaintea lui, în urma unui infarct, la scurt timp a decedat şi el. 😦

    • Cammely,

      M-a ferit bunul Dumnezeu, de asemenea spectacole în familie; dar din ce văd pe stradă, fie şi numai la urcarea în mijlocul de transport, merită, să consacrăm, la câteva mese, onoarea cuvenită acestor alimente- medicament!

      Cu bine !
      Madi şi Onu

  4. Cu ani în urmă era boala Parkinson este o boală a oamenilor în vârstă. Astăzi nu mai este așa. Din păcate tot mai mulți oameni tineri se îmbolnăvesc de Parkinson. Ferească Domnul.

    Vă doresc un sfârsit de săptămână plăcut.

    • se-cret,

      Probabil, perturbarea funcţionării softului vieţii, gena echilibrului metabolic,urmată de cortegiul de îmbolnăviri şi victime, la care asistăm!

      Şi de la noi, Madi şi Onu, sfârşitul de săpămână, potrivit !

  5. Pingback: Dexign: noul site, la inaugurare. Design de brand « Mirela Pete. Blog

  6. Pingback: Murea Poetul «

  7. Clar Ovi nu va avea aceasta boala .Daca s-ar putea in fiecare zi fasole ,el este multumit ….insa eu nu si de efectele ce le are 😀 .

    • Mika,

      Bravo, urneaza-i exemplul !
      N-ai observat pe parcursul zilei, la Ovi, o energie echilibrata ?
      Este tot efectul fasolei! Şi-apoi, cine nu-şi doreste un cap limpede, pe tot parcursul zilei?
      Cât priveşte dezagrementele, cu plante aromatice, adăugate la finalul preparării, sau după masă, sub forma unei căni de ceai, ai rezolvat problema.
      Oricum, pentru capul limpede, bine aprovizionat cu glucoză, pe tot parcursul zilei, merită!

      Cu bine !

      Madi şi Onu

  8. Pingback: Comentarii la Cartea Proverbelor lui Solomon – 18 | Ioan Sorin Usca

  9. Pingback: Deosebiri | Nataşa

  10. Pingback: De 5 ori viteza sunetului ! « George Valah Blog

  11. Pingback: Basm răsăritean | Caius

  12. Pingback: Jean Malrieu (1915-1976) – Astrologie « Orfiv

  13. Pustoaica din imagine are acum 33 de ani . Poza e facuta acum 2 ani in trenul spre Brasov. 🙂
    Nu am tinut vreodata cont de vreun regim alimentar. Sunt o persoana activa si datorita acestui fapt nu reusesc sa ma ingras. Acum am cam 59-60 de kg la 164 cm ai mei. Consider ca e bine.

  14. Pingback: DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMANI! « Hai ca se poate!

  15. Multumesc! 🙂
    Nu pacalesc pe nimeni.

  16. Fasolea încoțită, adică uscată? Eu prefer fasolea verde, iarna cumpăr congelată, e una din legumele preferate la noi. Pe cea uscată o evităm din cauza obsesiei kilogramelor! Să nu depășesc, să nu mănânc, să nu….Uf! Nici nu știu dacă merită atâta zbatere silueta asta! Dar fasolea e bună, nu am înțeles dacă se combină cu lintea , sau se consumă alternativ. E mai bine să prevenim, decât să tratăm.
    Multă sănătate!
    Vă invit pe noul nostru site Dexign. Numai bine! 🙂

  17. Pingback: The Bloody Olive « Andi Bob

  18. Pingback: V? datorez o explica?ie - cuelisa.comcuelisa.com

    • Elisa
      Asupra numelui, m-am pronuntat. Ceva care sa aminteasca emotia edenica pe care o induc posturile si ilustrarile tale. Retin, ca ideea mea ti-a sugerat ceva, la care urma sa te gandesti. Sa fi fost o complezenta? Opinia a fost chiar la postul in care-ti anuntai intentia. Oricum,
      „Blogu-ti, e mereu Elisa, precum Da vinci, Mona Lisa!”

      Multumim, pentru ping! Cu bine! Onu

      • ONU,
        citind aici la voi constat ca nu consumam fasole boabe uscate decat foarte rar, iar punguta cu linte, cumparata pentru un…post, sta si acum pe raft. Hmm…ce mult conteaza obisnuinta !
        Despre blog ti-am raspuns la mine 🙂
        Multumesc. Cu mare drag deschid si citesc tot ce postezi/postati, este atat de variat ca tematica si atat de util, dar si emotionant.
        Toate bune 🙂

      • Elisa,

        Mulţumesc !
        Un comentariu, care mă încurajează.
        Merită efortul, încercările mele, sintetizate în catrenul confesiv:

        N-am să ascund că năzui,
        Blogul, să-mi fac Star,
        Să-l caute oricine,
        Pentru clipa de Nectar!

        Onu

  19. Pingback: In mainile lui Basescu deci fara nici o speranta « Hai ca se poate!

  20. Pingback: Dileme, dileme « Adevarul e dincolo de noi

  21. Pingback: Bonuri compensatorii in loc de salarii taiate « Dum spiro, spero

  22. Si cand te gandesti ca fasolea era socotita mancarea saracului ..ce-i drept n-am prea vazut amarasteni cu parkinson 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s