PUTEM FI AMERICANI ?

Motto: ”Prin noi înşine” – PNL – Congres, 21 nov. 1921

La 21 noiembrie 1921, în Bucureşti, PNL a avut Congresul la care s-au adoptat noul statut şi program al partidului (modificarea Constituţiei, unificarea administrativă şi legislativă etc), bazat în ceea ce priveşte prevederile economice, pe principiul ”prin noi înşine” (valorificarea bogăţiilor ţării, “în primul rând, prin muncă, iniţiativă şi capitalurile româneşti”) care urmărea consolidarea poziţiilor capitalului industrial şi financiar autohton.

Această prezentare necesită JavaScript.

Scriind aceste rânduri, îmi creşte inima, gândind, că poate vom deveni şi noi, românii o mică Americă, neavând resursele naturale ale acesteia. Deşi, poate în anul 1921, sufletul românului, nu era otrăvit de ura inoculată faţă de aproapele său , de “metoda perfidă a criticii şi autocriticii, devenită în timp aliatul diavolului în duşmănia faţă de semeni. Românul, ca un bun învăţăcel, şi le-a însuşit şi adaptat postrevoluţionar, sub forma urii împotriva lui însuşi, ca şi a invenţiei ipocrit politicianiste, “demisia de onoare”, care, ca şi vechea autocritică nu face doi bani, ea însăşi fiind expresia obsesivă a doleanţei “uite hoţul!”

Ideea acestui post, mi-a venit, privind un link, oferit de Madi spre delectarea de sâmbătă seara. În link este vorba de evoluţia construcţiei propriului domiciliu, a doi/familie  emigranţi români în America, ţara unde “prin noi înşine”, funcţionează implicit, fără limbuţia politicianistă de la noi, în centrul căreia, în loc să stea educarea omului în spiritul devenirii pragmatice de sine, folosindu-şi mintea, acesta este intoxicat, încă din perioada intrauterină, cu mizerii ostile propriei fericiri.

Aşadar, doi tineri români căsătoriţi, s-au aciuat în ţara  tuturor posibilităţilor, “prin ei înşişi”. N-au urît, n-au contestat, n-au vămuit, ci s-au apucat pur şi simplu de treabă. Rezultatul acestei filozofii sănătoase, se vede în locuinţa pe care şi-au construit-o, după numai o şedere de circa 7 ani. Totul chibzuit, fără graba căpătuielii obsesive.

Vizionare plăcută !

PS: Iată, că în condiţiile unui liberalism  spiritual, românul se poate dovedi la fel de  întreprinzător, ca un american, liber de angoasele arivist inculcate de oportunism.

MADI şi ONU

31 comentarii

Din categoria Politică

31 de răspunsuri la „PUTEM FI AMERICANI ?

 1. @ Madi si Onu,
  Bună dimineata ! Da , putem fi orice vrem : si americani dar si români get-beget ! Strădania tinerei familii plecate de pe meleagurile natale in tara tuturor făgăduintelor si posibilitătilor din cauza multor frustrări si nedreptăti provocate de lacoma noastră clasă politică postdecembristă si de sicanele la care probabil a fost supusă când si-a căutat de muncă , a fost răsplătită din plin după sapte ani de muncă , de frumoasa casă construită, dar mai ales de fericirea ce se degajă de pe fata micutei ce iscodeste lumea cu ochii ei scrutători printre peretele si usa marii debarale dar si din spatioasa curte in care tăticul ei iubitor i-a construit un mic parc de distractii .Spre norocul lor, multi tineri români degrevati de răutătile , sicanele si birocratia de la noi, si-au realizat visele in tări unde au găsit o altă lume, mai bună si civilizată decât la noi , unde,la loc de cinste nu-si au loc adevăratele valori , ci , nonvalorile cu bolile lor incurabile de inteligentă si comportament. Da, in conditiile unui liberalism spiritual, românii se pot dovedi la fel de intreprinzători si capabili ca orice american dar, din păcate, la noi, in conditiile actualei politici clientelare si de grupuri mafiote, tinerele familii oneste nu-si găsesc rostul si, spre marea nenorocire a României, pleacă aiurea-n lumea-ntreagă , toate valorile rămânând mai mult nonvalorile , oportunistii,lingusitorii si ipocritii.

  • Aliosa,bunicul lui Emanuel,
   Surprinzator, sufletul tau sensibil, fata de puritatea privirii scrutatoare a unui copil. Este covarsitor, sa constati , cata bogatie sufleteasca, depoziteaza cugetul unui roman.
   Multumim pentru trairea comentariului tau!
   Numai bine,
   Madi si Onu

   • @ Madi si Onu,
    Da, bunicul năzdrăvanului de EMANUEL ce mai acum câteva minute mi-a spus prin telefonul PC-ului: – „ Tae SANDU , ce faci ? Vrei să ne vedem ? ” la care eu, cu ochi-n lacrimi si mâna tremurândă, am pornit webcam grăbit să-mi revăd nepotelul ce m-a taxat urgent cu-o nevinovată intrebare : -„ De ce ai tepi pe fată? ” observându-mi barba nerasă de duminică dimineata . I-am răspuns că nu am „ tepi ”ci este nebărbierită recent că de stiam că-l voi vedea, mă bărbieream special pentru el.Asa am petrecut câteva clipe minunate după care maică-sa i-a spus „ basta” treci la lectii că-i târziu iar eu i-am spus că vom vorbi mai mult după ce-si va face toate temele date de „ maestra” lui, invătătoarea de la noi.
    O seară linistită !
    Alioșa .

   • Aliosa,
    Interesant, „maestra”.
    Cuvantul, sa exprime pretuirea data bazei educatiei? Suna superb”maestra” ca simbol al spiritualitatii.
    Madi si Onu

   • @ Madi si Onu,
    Da, asa se numeste „ invătătoarea ” la italieni : MAESTRA !
    Ca respect pentru educarea tinerilor vlăstare , ca respect pentru migăloasa muncă de a-i invăta pe prichindeii veseli si extem de gălăgiosi tainele abecedarului si aritmeticii printr-o metodă ce la noi ar părea bizară ( de fapt si eu am fost contrariat când am văzut ce a făcut in primele zile de scoală , anul trecut ,năzdrăvanul meu de nepotel EMANUEL in primul său an de scoală ) , persoana care se ocupă de elevii claselor 1-4 se numeste : MAESTRA . Este o doamnă la fel ca doamnele INVĂTĂTOARE de la noi iar dacă anul trecut aveam oarece retineri privind metoda duneaei de predare, acum când il aud pe nepotel citind si răspunzându-mi la intrebări, pot spune că MAESTRA merită toate aprecierile .
    O seară fără gerul de pe malul DUNĂRII bătrâne vă doresc !
    Alioșa.

 2. Pingback: Pentru tine, Lisa! (2) « Cristian Dima

 3. Pingback: Inocentul – 2 | Caius

 4. Sunt foarte multi oameni in Romania care au calitatile americanilor, ba chiar mai multe, dar care sunt … aruncati la groapa de gunoi de situatia actuala a Romaniei…

 5. nu putem deveni…poate peste 100 de ani….deci 2121

 6. Pingback: Sa ajutam doua suflete sa revina la viata « Adevarul e dincolo de noi

 7. ma uitam la acea casa – pacat ca-i din lemn ..
  Era bine sa fi fost facuta macar din niste boltari acolo … :)) :))

 8. Pingback: Fragil « Gabriela Elena

 9. Pingback: Şedinţa « Ioan Usca

 10. Pingback: Sunt muzician! « Un blog cu năbădăi

 11. Problema este l;a noi ca după ieșirea din comunism, unde atitudinea civica și patriotica ,în sensul dorit de statul de atunci, a căpătat o conotație peiorativa acum. Nu vad nici un liberal sau social democrat autentic. Toți au fost influențați de epoca în care au trăit! Tinerii de douăzeci și.. duc tarele părinților,dar ușor ușor cei mai tineri își vor schimba mentalitatea. Singurul capitalist autentic al României este Dl Tiriac,dar nu știu ce orientare politica are! Patriciu, Tăriceanu,…….chiar și Antonescu nu pot spune ca și-au schimbat complet gândirea. Nici Onorabilii Seniori ai PNL nu sunt complet lipsiți de aceste tare . Au fost tineri când au început liberalismul! Închisoarea i-a înrăit împotriva comunismului ! Nu cred ca mai sunt la nivelul actual al doctrinei liberale, trăind mai mult din amintiri. Sper ca nu te supară comentariul meu!
  si acum vreau sa te rog sa publici impreuna cu comentariul acest anunt umanitar: http://theodora0303.wordpress.com/2011/02/14/deoarece-din-luna-martie-expira-perioada-in-care-am-avut-dreptul-la-ajutorul-de-somaj-si-situatia-mea-materiala-tinde-sa-ajunga-imposibil-de-suportat-fac-aceste-apeluri-catre-prietenii-si-colegii-mei/
  Mai am o propunere pentru a reusi sa miscam ceva in Romania
  http://popateapa.wordpress.com/2011/02/16/apel-catre-bloggeri-interesati/ Astept sugestii. E doar o idee

  • popateapa,
   Incerc sa raspund primei parti a comentariului. Liberalismul este o stare de spirit, nu un text tocit, indiferent la ce varsta. A atras pe unii veleitari, prins tatutul sau de demnitate umana si poate mirajul parvenirii, in contextul unei devalorizari nationale a demnitatii personale,
   in politica.
   Interesant, vad liberali imbogatiti materialiceste, dar cand mintea le este umbrita de ostilitate, nu-i pot considera ca atare.
   Orice s-ar spune, nu cred ca poate respira liberal, cineva care se zbate in prejudecatile anticomuniste.
   Impresia mea este ca ele constituie paravanul neintelegerii lectiei pe care pretinde ca a invatat-o, cu bunacredinta. De fapt, e mai usor sa fac valuri , nu mai conteaza de care, decat sa organizez rentabil asociatii agricole, care in mintea precara a unora,ar inseamna o reiterare a unei forme comuniste de activitate.
   Cat priveste situatia Theodorei, am citit, o vom posta, dar nu vad o modalitate concreta de rezolvare, la nivelul posibilitatilor noastre.
   Poate o propui in linkul ce urmeaza, dar pare, dupa cum, spui, a fi vorba de altceva. Citesc, si incerc un raspuns adecvat.Cu bine,
   Madi si Onu

 12. Pingback: Vrea sau NU Guvernul Boc sa ii sprijine pe bolnavii de autism? - Legea Autismului a fost ciopartita de normele de aplicare

 13. Pingback: eMAG, cel mai mare magazin online din Romania, a realizat o cifra de afaceri de 102 milioane euro in anul 2010, in crestere cu 60% fata de anul trecut

 14. Cat despre ceea ce vad acolo, in poze, sunt sincer impresionata. Deci visele pot deveni realitate cu mai mici sau mai mari compromisuri. Marele compromis, dupa mine, este acelea de a-ti parasi „aerul” care-ti face bine, dar care a devenit irespirabil latelly. Apoi mai e compromisul de a te duce in-un loc strain si lipsit de viata, de viata cu care te-ai obisnuit…imi vine sa plang cand scriu pt ca vreau si pot sa plec si totusi mi-e teama.

  • daniela,
   Ideea este ca unii romani, pot sa fie ei insisi, in conditii politice liberale, veritabile, aplicate prielnic, nu copiate si tocite, fara nici o noima.
   Motto-ul este cel putin relevant. Asta a si fost rostul lui.Te mai asteptam. Madi si Onu

 15. Dragul meu Onu,
  Am ajuns puțin mai târziu la tine deși cred că am deschis această postare de mai multe ori și tot nu am apucat să îți spun gândurile mele. Românul poate mai mult ca românul… Românul poate prin el însuși și aici și acolo… aici, Românul e încurcat de român dar tot poate să mai facă câte ceva… românul, un android ce imită Românul, e mizerabil și are plăcerea de a denigra Românul făcându-și de cap prin tot ce ai spus tu legat de politicianisme și alte mizerii…

  • Cristian,
   Asa este”Românul poate prin el însuși și aici și acolo”… dar aici, daca nu l-ar incurca ai sai, s-ar dovedi mai capabil, decat altii.
   Asa-i cand invidia prevaleaza, si capra vecinului, nu vrea sa moara.
   Niciodata, nu-i tarziu, mereu esti binevenit!
   Madi si Onu

   • Perfect adevarat – da-i romanului un cadru normal in care sa-si manifeste valoarea, si va uimi multa lume.
    Scutura de pe capul lui presiunea exercitata de toti impostorii, si va surprinde prin creativitate.
    Da-i motivatia de a fi demn, si va rade cu dosul palmei toate schemele esafodate-n false principii …

 16. Pingback: Plutim spre Infinit « Cristian Dima

 17. Pingback: Cu Naşul la psihiatru – în varianta CFR (2) « Blogul lui Teo Negură

 18. Pingback: A fi sau a nu fi emigrant... | alexandrescudaniela.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s