BAKINGĂM VERSUS „GOAGĂL” ŞI „SUCCESURI”

Motto: ”Prostul râde de altul, când nu-şi dă seama că este mai prejos acestuia.”Madi şi Onu

Vă mai amintiti de „Goagăl şi Succesuri”, opera lexicală a lui Marean Vanghelie primarul de la sectorul 5 şi EBA, fiica europarlamentar a Preşedintelui Băsescu ? Nu ?

Nu, exclus ! Le-am văzut repetate în delir, pe sticlă şi pe bloguri, ca o mostră de incultură, tocmai de  către nişte oameni la fel de închipuit studiaţi, precum cei doi.

Nu cred că se poate pretinde desăvârşirea într-o limbă straină. Dar când te bagi ca musca-n lapte, veleitar, să râzi de alţii, ar fi de o minimă decenţă, să ştii că se pronunţă Bakinăm, şi nu Bakingam, în loc de Buckingham iar în sport, nokaut, şi nu knock out. Astfel, toată „greaţa” acelor zeloşi exigenţi, devine ignoranţa tipică superficialităţii noastre.

Să nu creadă cineva, că mi-e milă de vreunul din cei doi sau că aş nutri resentimente, faţă de papagalii lor. Dar este poate momentul, spre demnitatea naţiei noastre să deprindem „îndemânarea lucrului bine făcut” al vorbirii, dificultatea însuşirii căruia, ne-ar tăia cheful superficialităţii de a ne închipui că ne putem permite să fim „stilaţi” imitatori şi părelnici  hăhăitori. Altfel, cum ar mai arăta cultura noastră ? Unde ne-ar fi discernământul electoral ?

PS: Dacă  există vajnici poligloţi, dornici să mă contrazică, îi invit să consulte înainte, EVERYMAN’S ENGLISH PRONOUNCING DICTIONARY By DANIEL JONES, ELEVENTH EDITION, LONDON, March 1956, pag. 61.

MADI şi ONU

33 comentarii

Din categoria Cărţi, Politică, SARCASM

33 de răspunsuri la „BAKINGĂM VERSUS „GOAGĂL” ŞI „SUCCESURI”

 1. Prefer CBS-ul oricarei poliglotenii idioate de prin posturile noastre tv.

 2. Mitzaa Biciclista

  Ştii cum e cu prostia şi cu ignoranţa? Ele există atât timp cât le băgăm în seamă.
  Şi fiindcă vin de pe un blog de poveste am să-mi permit să amintesc vorba unui erou de poveste şi anume a magului Merlin care, ameninţat de Morgana Le Fay că ea va stăpâni lumea prin teroarea vrăjitoriilor, a magiei şi a superstiţiilor, acesta i-a răspuns calm: !Ai să stăpâneşti doar atât timp cât ei vor privi dând valoare de adevăr celor spuse de tine, când lumea nu va mai crede în tine, nici tu nu vei mai exista!”

  • Mitzaa Biciclista,
   Asa este. TV Media aduna pe unii,pentru rating, indiferent de consecintele noneducationale. Vorba proverbului:” cum e sacul, si peticul.
   Drama este mai mare, cand la Realitatea TV, o fatuca spune: cam 2 miliarde de telespectatori, sunt interesanti / a se citi poate interesati, de ceremonialul festivitatii nuntii regale.
   Probabil se pregateste noua paradigma editoriala.
   Probabil, in curand, vom ajunge la nivelul de „tutulor” 🙂
   Madi si Onu

 3. Pingback: A doua viaţă « Blog de furăciuni 2

 4. Pingback: Venus din Milo « lunapatrata

 5. Pingback: Paşi de rezervă « Teo Negură

 6. Eu, fara sa fiu vreo cunoscatoare declarata a limbii engleze, sunt de multe ori surprinsa de ce aud pe la tv. Ma gandesc si eu ca ar trebui sa existe o anumita decenta si daca tot au ajuns pe ecrane, macar sa se „instruiasca” rapid.

  De-aia ma uit mai mult la snooker si la… robotzi 😀
  Azi dupa ultimul episod, mi s-a parut atat de romanesc si de amuzant totul incat m-am intrebat de ce nu e amuzant si in restul timpului? Apoi mi-am dat seama ca si umorul e cenzurat de „cerintele pietii” si tot ce se vrea e… imbolnavirea cu sindromul gloatei.
  Sindrom care se aplica cu succes la tv: moderatorii incep sa foloseasca toti acelasi ton, aceeasi termeni (vezi „celebrul” ) si de ce nu, aceeasi pronuntie.

  Si tot legat de pronuntie imi aduc aminte de vremea cand invatam engleza acasa si ma chinuiam si eu mai mult timorata decat incantata de ce-mi iese pe gura si astfel ca, in anumite cercuri, taceam chitit. O tipa mi se lauda odata cu engleza ei, asa ca am stat in banca mea pana a deschis gura. Era jale si mai si era foart nonsalanta. Cine o fi mintit-o ca se pricepe, nu stiu… Atunci am realizat ca numai gura e de cei mai multi…

 7. @ Madi si Onu,
  Din cauza TVMedia avidă după rating,exclusivitate si bani câstigati usor indiferent de pe urmă căror inculti, oportunisti, ipocrit si lingusitori de invitati de moment prezentati camerelor de luat vederi, astăzi am urmărit NUNTA REGALĂ BRITANICĂ la „tG1” ca să fiu sigur că văd si aud doar despre evenimentul secolului XXI si nu poezii prevestitoare de rău invătate pe la ceas de seară prin cele palate sau minciuni sfruntate si promisiuni desarte. Si, credeti-mă că si IMAGINILE prezentate au fost mult peste cele ale posturilor noastre de tv.
  Cât despre incultii care ne reprezintă pe ici si colo si despre incultura lor deja proverbială, vinovati sunt si cei care i-au votat si care, cu sigurantă in ignoranta lor cronică, ii vor vota si-n 2012 .
  Dacă s-ar fi stropit cu agheazma oferită din belsug azi de sărbătoarea tămăduirii : http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/04/18/SĂRBĂTORI-PASCALE-FERICITE-IZVORUL-TĂMĂDUIRII , comentariul de la nr.19, poate mai era o sansă dar, cum nu au luat apa sfintită, tot asa vor rămâne.
  Weekend plăcut, prieteni .
  Alioșa.

 8. Mulţumesc foarte mult pt. resursele de studiu, îmi sunt într-adevăr folositoare, să ştiţi. Cu tot respectul real însă(faţă de dvs. personal şi nu faţă de EBE, Vanghelioni şi armatele lor): să ştiţi că limbajul(şi pronunţia acestuia) se modifică în mod normal, într-un context multicultural. Aşa încît, cu tot regretul vă informez că se pronunţă şi backingăm şi ‘cnocout’ în întreaga lume şi la nivele înnalte de business(şi este la fel de corect precum limbajul exclusively British) la care vă referiţi. Problema însă se pune, atunci cînd unele dicţionare care ies pe piaţă, etalează cuvinte precum ‘succesuri’ iar altele rămîn la vechiul ‘succese’, precum le-am învăţat noi. Regret nespus că este o probl. de logistică politico-comercială(neunitară, precum puteţi citi în linkul către scrisoarea oficială a Min. de Externe, pe care l-am postat pe domeniul meu de net), but this is our world and mostly our country, nowadays!! Pe curînd!!
  ‘Goagăl’ însă, nu se regăseşte niciunde, de asta trebuie să fim siguri. Şi nici ‘succesurile’ pe vremea cînd ieşise dra EBA din şcoli…atunci doar şi nicidecum acum, cînd este peste tot!!

  • Ammy,
   Hristos a inviat!
   Ai dreptate cu anumite nivele, dar dupa cum a comentat cineva inaintea ta, prostia si ignoranta, n-au granite.Nu ne propunem sa le eradicam.
   Este doar un memento.
   Cum te-ai descurcat cu preopinentii tai? Si in general! Parca ai fost bolnavioara?
   Madi si Onu

   • Adevărat a înviat, dragii mei!
    Ei, răcită rău am fost, din cauza aerului condiţionat rece, la antepenultimul examen avut..în urmă cu multe luni. Acxuma, am strîns(părinţii au strîns) bani, timp de aproape un an şi am mers la InterSport în Băneasa..mi-am cumpărat Adidas noi(aproape 200Ron). Ca de obicei de cîte ori îmi cumpăr încălţăminte nouă sau trec la încălţămintea unui alt anotimp..m-au ros şi mi-au făcut bube la picioare, care încă nu mi-au trecut.
    Mă rog..iertaţi-mi plasticitatea, zău că nu îmi face plăcere să o folosesc..dar cu prietenii îmi permit plasticităţi(aşa-i?!)
    Cît despre prostie, eu îmi propun să o elimin din viaţa mea şi din locurile unde merg..tocmai fiindcă, vorba doamnei Mociorniţă şi a membrilor Casei Regale: totul porneşte de la fiecare dintre noi ..şi votul, evident!! Însă, dacă trăim într-o ţară de oi, ce naibii să faci?? Încerci să schimbi locurile tale private şi cele în care treci..fiind consumator(şi plătitor). Dar, am învăţat la facultate: dacă economia ţării nu duduie, aşa cum ar trebui, consumatorul e, de fapt, captiv!!
    Şi, fiindcă e firesc că oamenii sunt diferiţi, întîi numai celor sensibile şi de bun simţ, ca mine, ni se face rău!!Dar şi puţinilor băieţi care doresc să schimbe ceva şi..au curaj!!(din păcate, extraordinar de puţini)
    Weekend plăcut!

   • Amy, dulcica,
    Raspunsu-ti riguros,
    O pilda, ne indica:
    Stiinta multa, strica.

    Madi si Onu

 9. Meet The Sun.
  Asa este: numai gura-i de ei; spirite gregare care vor sa fie tot ce-i depaseste. Dar nu pot, pana nu epateaza. Nonsalanta este cartea de vizita a acestei categorii!
  I-ai surprins foarte bine.
  Apropo, am citit postul despre drumetia din munti. Mi-a placut mult!Deosebit!
  O noapte cu Pace! Madi si Onu

 10. Pingback: Ce se intampla cand creierul uman are mai multa apa decat neuroni? Simplu, se publica niste articole de cacat | Rinder Razvan Catalin

 11. Pingback: Rhema Marvanne – Tatăl nostru « Gabriela Elena

 12. Din punctul meu de vedere sunteti niste carcotasi, de parca nu i-ati fi auzit si pe Base si pe Ilici vorbind ingleza. Superbbb, doar ca prea putini sunt cei capabili sa traiasca momentul 🙂 !!!! Eu asta stiu: sahespeare se scrie, sahespeare se citeste. Monseur se scrie , monseur se citeste. De-a dreptul furculision sunteti! Mai ce rai 🙂

 13. Pingback: Dragostea mea « lunapatrata

 14. Pingback: Poveste de vis (32) « Teo Negură

 15. Pingback: Pereche « lunapatrata

 16. Pingback: Si totusi… « lunapatrata

 17. Pingback: Ultimul Mitropolit – 17 « Ioan Usca

 18. Pingback: Rapidul de Zoro* | Gabriela Savitsky

 19. Pingback: Expresul de Zoro* | Gabriela Savitsky

 20. Pingback: Dans în ploaie « lunapatrata

 21. Pingback: Perplexitate « lunapatrata

 22. Emil

  Ce destepti sunteti!
  Pot sa pariez ca voi spuneti „Pari” si „Niu Io’k” si n-ati spune „Londra” nici picati cu ceara, doar „London”, de culti ce sunteti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s