CULOARE ŞI SUFLETE

Zarva copiilor din spatele blocului, s-a topit misterios …

Întrebări şoptite, priviri scrutătoare prin plasa care împrejmuieşte spaţiul din spatele blocului. Nedumerit, întreb:

– Măi copii, ce căutaţi aici ? Cinci glasuri de copil, imi răspund în cor:

– Nene, vrem sa îngropăm un pisoi, călcat de maşină.

– Care pisoi măi, întreb eu ca ars ?

Parcă  purtaţi de o undă, cu mânuţele întinse, se bulucesc, să-mi arate locul tragediei.

– Staţi că vin şi eu.

– Îl îngropaţi dumneavoastră ?

– Da, mergeţi liniştiţi, mă ocup eu. 

Într-adevăr, unul din copii Albişoarei, cel numit “lăbuţe diferite” strivit de o maşină, fusese tras lângă zidul blocului. Era al treilea care a sfârşit astfel. Au mai rămas doi: negrişor şi lăbuţe albe.

Altă zi, aceiaşi copii, cu o cutie de carton în braţe, mă strigă:

– Neneeeee, ne ajutaţi ?

Mă uit curios în cutie. Patru pisoi, cu ochi, se zvârcolesc înfometaţi. La strigătul lor aproape sfârşit, iau o seringă, puţin lapte călduţ şi încerc să-i hrănesc.

– Ar trebui un biberon, spune o fetiţă din grup.

– Nu am, nu cred să existe.

– Poate au la Pet Shop, spune o fetită, mai răsărită. Încerc să-i hrănesc, mai mult chinuindu-i, dar tot au mâncat ceva. Aparu o femeie.

– Mamaaa, îi luăm noi pe ăştia doi, uite ce drăguţi sunt !?

– Nuuu mamă, au pureci, şi apoi, cine-i hrăneşte ?

– Îi spălăm noi de pureci şi îi hrăneşti tu. Cu noi, cum ai facut ?

– Dar voi n-aţi fost pisoi ! …încearcă femeia să scape.

– Te rugăăăm mamăăă, şi se prind de fusta ei.

Mişcată, mama mi se adresează: oare or avea biberoane de pisici, la Pet Shop ? Dau din cap, în semn că nu ştiu.

– …..Bine mamă, îi luăm, dar să nu-i chinuiţi ! Bucuria salvării a doi din cei patru pisoi este de nedescris. Continui să-i hrănesc pe cei doi rămaşi, spre entuziasmul celor trei băieţi, asistenţi, rămaşi, după plecarea fetiţelor. La final, stabilim să ne întâlnim, pentru cina pisoilor, la ora şapte, după ce ei vor fi bătut mingea, în curtea şcolii. Înainte de ora hotărâtă, merg la cutia cu pisoii rămaşi.

Văd nişte lucruşoare albe, un maieu si chiloţi , sub ei, ca aşternut.

Îi întreb pe cei trei muşchetari. Eu le-am pus, să doarma pe moale, îmi răspunde unul, Alex, dacă n-au mămică să-i mângâie. Îi privesc,duios, tenul smead. Simte emoţia, şi se pierde  la rândul lui. Oare cine i-o fi abandonat ? Ce oameni răi !

Marian, cel mai mic dintre ei, fratele lui Mihai, îmi spune că sunt biberoane pentru pisici, şi costă 9 lei. Îi dau 10 lei şi îmi cumpără unul. Alex, vine cu lapte. Îl încălzesc, pe aragaz, umplu biberonul şi i-l întind, spunându-i: “ai fost aşa de bun cu aşternutul…, cred că meriţi să-i hrăneşti tu. Vrei ?” Atenţia mea îl încânta şi răspunde prompt: da, eu mai am pisici şi căţei, am şi porumbei, şi papagali..! Privesc, fără să-mi vină să cred, minunea de fiinţă smeadă din faţa mea. S-a legat subit, un crâmpei de prietenie.

Da, da, îi plac animalele, îi va îngriji, întăresc Mihai şi frăţiorul lui Marian. Însufleţirea din privirea lor, mi-a inspirat titlul:

Culoare şi Suflete

Madi şi Onu

Publicitate

20 comentarii

Din categoria Din lume ...

20 de răspunsuri la „CULOARE ŞI SUFLETE

 1. @ Madi si Onu,
  Bună seara prieteni !
  Miscătoare si plină de invătăminte istorioară !
  Ce bine-ar fi să fie mai multe suflete cu suflet in tara asta măcinată de invidii, orgolii si pofte nemăsurate ! Si la mine-n urbe, sunt pisici cu pisoi frumosi ai nimănui dar,si oameni ( mai ales femei ) cu suflet mare care le dă din cele rămase de la masa uneori sărăcăcioasă , câte ceva de mâncare . Soția mea , de altfel foarte miloasă, a auzit intr-o seară in timp ce ne plimbam mieunatul din ce in ce mai stins al unui pisoiaș aflat intr-o gaură de aerisire a unui bloc. S-a dus acolo si , găsindu-l mai mult lesinat decât viu ,l-a luat de acolo si dus la o bună prietenă de-a ei după care i-a cumpărat lapte si peste câteva zile, pisoiasul era ca argintul viu de vioi. Acum este deja mare si ca un semn de multumire, de fiecare dată când mergem in vizită la acea prietenă, cu codita ridicată-n sus dar intr-o permanentă miscare, ii dă târcoale si-i toarce-n poala fustei mai tot timpul iar ochi-i râd de fericire .
  O seară bună prieteni !
  Alioșa.

  • Aliosa,
   Un animal are meritul sinceritatii, fara meschinaria rautatii. El nu-si pune probleme, ca N.S.
   Noapte buna!Madi si Onu

   • @ Madi si Onu,
    Zilnic ne plimbăm si tot zilnic dăm câte ceva de mâncare animălutelor ce deja ne cunosc si ne privesc exact asa cum tare bine spuneti :cu acea sinceritate neprefăcută si fără meschinăria omenească. Iar dacă in cale noastră intâlnim o felină sau canină ce linge cu răbdare si tact apa de pe lângă o cismea unde mai mereu se joacă copiii stropindu-se drăgălas, ne oprim sau ocolim acea locatie pentru a nu intrerupe animalul ce-si potoleste setea pe arsita dogoritoare din lunca DUNĂRII bătrâne . Cât despre N.S., să stiti că i-am „ REEVALUAT ” caracterul si profilul si, i-am iertat multe …….ALIOȘA, iartă dar, NU UITĂ !
    O seară magică, prieteni !
    Alioșa.

   • Aliosa,
    Am vazut, dar sa stii, pentru mine diagnosticul ramane acelasi.
    Individul este cuprins de metastaza rautatii.Asta ne autodistruge, conform ratiunii sinucigase: decat un comunist, mai bine, imi dau foc!
    Mai bine, lipsa!
    Toate bune!Madi siOnu

 2. Dragii mei, bună dimineaţa şi cred că vă datorez un răspuns. Îmi place această istorioară şi înţelegem morala ei, desigur, mulţi(e atît de simplă, de fapt)!!
  Asta ne reîntoarce la probl. Romîneşti acute: educaţia, îmbunătăţirea şi aplicarea legislaţiei, poliţiştii să nu mai fie atît de tîmpiţi şi de corupţi şi să ştie să facă lege şi ordine, într-adevăr, banii şi iubirea şi bunul simţ lipsă, etc.
  Ca să mă reîntorc la probl. noastră: educaţia corectă începe de la grădiniţă şi nu de la liceu şi mai ales de la facultate etc..ar trebui parcurşi paşi extrem de corecţi şi anevoioşi pt. un neintelectual din naştere, ca să ajungi la facultate de fapt! Cu toate acestea, probl. cîinilor şi a pisicilor maidenezi are priopritate şi este extrem de urgentă şi trebuie să vă amintiţi că, deşi nu îi agreez eu pe Asiatici, cu toate acestea am fost prima revoltată de ceea ce i s-a întîmplat acelui diplomat Japonez muşcat de un cîine maidanez, anul trecut!
  Măcar de animalele periculoase să scăpăm iar cele trăite în mizerie sunt, prin biologia şi compoziţia lor moleculară chiar, periculoase pt. sănătatea oricui! Pe lîngă asta, adăugăm şi medicina care şi în Romînia lasă de dorit..Aşadar: trebuie făcută ordine în probl. maidanezilor de orice fel, urgent dar mai ales a celor care au ‘educaţia’ să nu îi ducă ele-ei înşişi la un medic specializat sau la primării sau la hingheri..unde să îi izoleze sau, după caz, să îi omoare pe loc. Sau, de vor să îi ia acasă..să obţină aprobare de la Primărie, să facă dovada că îi pot îngriji corespunzîător etc..tehnocraţie mai mult decît birocraţie..dar, ce să-i faci? Asta e civilizaţia şi trebuie să fie, de fapt!
  Pe de altă parte, toate şi toţi care au în îngrijire un animal de rasă sau maidanez, trebuie să fie 1.controlaţi periodic şi 2.pedepsiţi cu amenzi!!! dacă nu şterg rahatul animalelor de pe stradă..dacă nu-i îngrijesc corespunzător etc..Reguli şi tehnocraţie clară, amenzi după amenzi şi lumea se va obişnui să nu mai greşească, încet-încet! De aici extindem şi la probl. adopţiilor internaţionale, a infertilităţii REALE ŞI COVÎRŞITOARE! A BĂRBAŢILOR ROMÎNI(aud că şi ‘nemţi’..hmm?)etc…Trebuie ca toată lumea să înveţe ce trebuie făcut şi cît şi cum trebuie făcut şi pînă la ce vîrstă şi ce pedepse poate lua, dacă deviază de la norme, din cînd în cînd!!

  • Ia vedeţi, vă rog, dacă, făcînd aşa ceva, nu vom scăpa rapid şi de cerşetori, vagabonzi etc.(umani) dar şi de fîţele şi ţăranii care le dau bani ăstora, pe stradă, în RATB, în loc să îi trimită la Primărie şi la O.N.G.uri..unde să fie sterilizaţi cel puţin!!
   În cîţiva ani, putem scăpa de cerşetori şi vagabonzi..dacă nu facem apel la ceea ce credem noi că e bun simţ, cînd de fapt e imbecilitate şi perversiune crasă, de cîte ori îi hrănim şi îi-le tolerăm etc.!! Indiferent ce ne mint ziare despre ele şi ei!!Punct.

   • Amy,
    Sa infertilizam cersetorii si vagabonzii(umani)?Sa ne dispara Natia?Mai sus, ai spus ca barbatii nostri,ca si nemtii, dupa cum ai auzit, au carente la iubit! Hai sa-i mai iertam,inca o data Da?
    Cu bine! Ai tai, Madi si Onu

  • Amy,
   O bucurie, pentru noi, vizita!
   Sa mai revii, sa ni le mai zici!
   Stii, ca ai un stil inconfundabil?
   Madi si Onu

 3. Multumesc, nadajduiesc ca imi faceti un compliment prin ‘stilul inconfundabil’ insa mi-ar face placere citeva detalii, in acest sens. In rest..Nu rectific absolut Nimic! Mi-a ajuns atita suferinta si mizerie…nu mai pot!!
  Pe curind, dragii mei!

  • Amy, Pentru noi, inconfundabil inseamna esenta, lipsa de redundanta, de explicitari inutile.
   Te imploram, nu ne tortura!
   Inconfundabil, = cartezian, simboluri, metafore, trimiteri cu gandul, etc etc.
   Numai bine!Madi si Onu

 4. Pingback: Zâmbete. « Tu1074's Blog

 5. Pingback: TNL Braila: “Toti sunt zero” « Rinder Razvan Catalin

 6. Foarte frumos!
  Vecina mea a plecat şi a lăsat un căţel legat, singur. Era în vârstă şi a plecat la copiii ei ca să-şi ducă zilele (era foarte săracă). Câinele a fost dezlegat de un băieţel, acum îl hrănesc eu. 🙂

 7. sensibila povestea ta, imi aminteste de ceva saptamani in urma cand n-am reusit sa ma imprietenesc cu o pisica. se pare ca cei mici sunt mult mai toleranti, decat adultii cu tabieturi ca mine…

 8. Am ramas fara cuvinte. Nu voi intelege niciodata de ce uni oameni nu au suflet, si …ma intreb:…cum poate trai fara de suflet?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s