MAESTRUL GHEORGHE ZAMFIR

Emisiunea CONFESIUNI a Iulianei Marciuc, mi-a amintit momente alese, despre mândria de a fi român. Invitat naistul Nicolaie Voiculeţ cu mentorul său, maestrul Gheorghe Zamfir.

Este greu să pui în cuvinte, emoţii care te înţeapă cu mii de ace, în obraji, în nas şi în ochi, astfel încât, prin privirea înceţoşată, nu mai distingi corect tastele.

Când  venerabilul maestru a spus că în America, naiului îi spun “ZAMFIR”, mi-am amintit  următoarea întâmplare:

În 1977, după cutremur, am fost în URSS ca specialist în agricultură, unde am vizitat, Stepa Flămândă din Republica Uzbekistan. Cum este în firea noastră,  la sosire, am  dăruit simbolic, nişte bijuterii de artă folclorică românească. Printre ele, un suport din lemn, de creioane, măiestru  închipuit sub formă de nai. L-am dăruit ministrului-adjunct al agriculturii, care ne-a întâmpinat delegaţia. Scena a fost şocantă !

Cu ochii strălucind, acesta, a luat suportul şi l-a dus spre buze, spunând: ”Ooooo, zamfir…, minunat!”. Jenat, l-am atenţionat, zâmbind, că nu  ne aşteptam la manifestarea emoţiei lui, să-i fi adus un “ZAMFIR” …

Sunt momente în viaţă, când un acces de sinceritate, declanşează procese biochimice neaşteptate. Pe durata vizitei, când ne vedeam, salutul nostru ceremonios, însoţit de un zâmbet complice, era “ZAMFIR”.

Ca o replică amicală, adjunctul respectiv, ne-a invitat să petrecem o seară, la el acasă şi ne-a organizat o excursie la SAMARKAND, punct turistic de cultură asiatică  străveche.

Şi totul, graţie reputaţiei mondiale, a MAESTRULUI ZAMFIR.

POANTĂ … Spre finalul emisiunii, Maestrul, cu tristeţe, observa, că poate brand-ul de ţară,“UN NAI“ era parcă mai inspirat decât o ”O FRUNZA”.

Replica promptă a  învăţăcelului Voiculeţ, a căzut ca o ghilotină: “Dar şi din frunză se cântă, Maestre!” Şi, în cascada de râs declanşată, mi-am amintit de zicala: „a tăia frunză la câini”.

Madi şi Onu

15 comentarii

Din categoria Muzică

15 răspunsuri la „MAESTRUL GHEORGHE ZAMFIR

 1. Pingback: Cei ce pornesc în viaţă cu stângul. Cu şlapul stâng « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

 2. @ Madi si Onu,
  Bună ziua !
  Și totuși, „ gura păcătosului adevăr grăiește ” iar invățăcelul ce poate era si el in baia de multimi portocalii când se cânta de toate, a spus fără să vrea un adevăr : „ și din frunză se cântă ” ! Am cântat si eu in copilărie dar din frunza blondinei, nu se poate cânta ci doar scoate suspine…..
  Weekend plăcut prieteni !
  Alioșa.

 3. Pingback: Despre bloggerul Aliosa si hoata de pe blogul meu « Hai ca se poate!

 4. razvanrinder

  Oo, da, Gheorghe Zamfir este un maestru al muzicii romanesti. Imi place sa-i ascult naiul scotand acele superbe note muzicale plimbandu-se pe buzele sale. 😉

 5. Pingback: SIC, moneda care bate cuie in sicriul suveranitatii nationale romanesti. Boc, Basescu, Udrea si UDMR, lasati-ne si stingeti luminile! « Rinder Razvan Catalin

 6. Bună seara !
  Felicitări pentru faptul că v-ați gândit să scrieți despre o așa mare personalitate.

 7. Naiul lui Gheorghe Zamfir e fermecat. 🙂

  • Multumim,Oanaclara, pentru mangaierea tandra a trilurilor naiului.
   Ales inceput de duminica!
   Si tie, unul asemenea!Madi si Onu

   • @ Madi si Onu,
    Bună ziua !
    Dați-mi voie să-i mulțumesc si eu lui OANACLARA pentru minunata ei postare ! Această melodie pusă pe versuri de baladă veche românească te face pur si simplu să plângi …..
    O duminică frumoasă vă doresc !
    Cu prietenie,
    Alioșa.

 8. Pingback: Auto-promovare | Ţara vorbelor în vânt

 9. Pingback: “Uraganul Irene închide reactoare nucleare în SUA” « Popateapa's Blog

 10. @Aliosa.
  Pentru multumiri sensibile si civilizate ca ale tale, acceptul pentru interventia solicitata, este implicit, ba chiar o reconfirmare a bucuriei noastre, exprimata mai sus.
  O saptamana plina, in triluri de nai! Madi si Onu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s