BACUL PROFESIONAL

În loc de motto:” Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi „pentru”, 15 „impotriva” si o abtinere”-ro.ştiri.yahoo.com

O informaţie utilă neuronilor cerebrali.Cel puţin pentru cei 26 de comentatori, fiecare la nivelul “factoruluiX”.

Dar nu toţi, la acelaşi nivel de bac. Printre ei, câţiva, au sugerat reînfiinţarea şcolilor profesionale, pentru a li se reda absolvenţilor acestora dimensiunea umană (celor pregătiţi desigur, pentru “o brăţară de aur”, nu ca perdanţii semidocţi din neînvăţătură, de la bac.).

Omeneşte discutând, nu toţi perdanţii de bac, trebuie  turnaţi în aceeaşi oală a paria lipsei de educaţie. Pentru că, rolul şcolii este şi acela, de a ne civiliza!

Pot fi şi accidente, precum un lapsus din oboseală sau pur şi simplu de emoţie.

Pe tema emotivităţii, o doamnă remarcabilă, îmi povestea următoare întâmplare personală. Avea examen la matematică, cu fratele celebrului Horia  Hulubei, academicianul Dan Hulubei. Muncise, se pregătise, obosise. Fire emotivă, a avut neinspiraţia să se întrebe:” dar dacă-mi pică un subiect greu?”

Suficient să-şi amorseze timiditatea. Cine n-a fost imobilizat de fălcile de pitbull ale acestei suferinţe sufleteşti, nu poate aprecia momentul .

Pe scurt, rezolvarea problemei mergea greu.

Timp în care şi auzea următoarele:

Asistentul, şoptindu-i gigantului:

– “Las-o, nu vezi că nu ştie!?

-“Nu, n-o las; nu vezi că a învăţat, dar de frică s-a zăpăcit? O mai întreb.

Îi răspundea, acesta blajin.

Şi întrebările suplimentare au dispersat criza de timiditate.

-“Vezi că ştie? I-a replicat academicianul, triumfător, asistentului pripit.

Un caz solitar, de care poate, mulţi au avut parte în viaţă.

Ideea bacului professional, ar echivala, apreciez eu, cu ideea unei discriminări valorice, apriorice. la nivel subliminal. Deşi Einştein, avea convingerea, că toţi copiii se nasc geniali, dar prejudecăţile educaţionale, îi plafonează.

Bacul professional, ar putea fi una dintre acestea.

Antidotul, la complexarea copiilor geniali ai Patriei, indusă de “bacul professional”,ar putea fi emisiunea “factorul X”.

Tot ratingul, salvează românul !

Madi şi Onu

5 comentarii

Din categoria Educaţie

5 răspunsuri la „BACUL PROFESIONAL

 1. De ce ne mai chinuim sa le inoculam copiilor ideea ca stiu totul, ca sunt capabili de orice, daca venim pe alta parte si-i obligam si macar la nivel teoretic, sa se gandeasca la o restrangere de orizonturi.
  Fiecare dintre ei, din lene sau emotie, se vor intreba daca nu se cred prea destepti si realitatea e cu totul alta, oare nu ar trebui sa se inscrie…la BAC-ul mai usor?
  Nu meritam sa ne restrangem viitorul.
  Da, in mod absolut, scolile profesionale pot si ar trebui redeschise , spun asta cu cea mai mare seriozitate. Dar, nu pe motive de „neam prost” ci pentru ca exista intr-adevar persoane care au aptitudini native spre domenii profesionale. De ce sa nu aiba ocazia sa se dezvolte sincer intr-un domeniu placut lor. Insa „portita” oferita cu impartirea examenelor, indiferent care ar fi ele, e periculoasa.
  Ganditi-va si asa: cu cat un „mester” se exprima mai frumos si are scoala mai multa, cu atat clientela personala se mareste-vin si persoane cu mai putina dar si cu mai multa scoala, sa-i bata la usa.

  • Anca, Mulţumesc! Doua aspecte.Primo, eu mă refer la starea conştiinţei de sine, obiective, fără complexe;nu la un statut de infatuare. Spre exemplu, din lumea artei, care -ţi este obişnuită. Când pe scenă, apar Ilarion Ciobanu,sau Gh Dinică, actori fără studii, dar cu conştiinţa valorii de sine, sala este străbătută de un fior. La acel ceva mă refer eu.Secundo. Cât priveşte consacrarea în viaţă, pe care ţi-o conferă stăpânirea unei meserii, cred că nu suntem departe de măreţia titanilor de mai sus.Ridicată la nivel de artă autentică, prin ingredientele culturale, pomenite de tine. 🙂

   Madi şi Onu

 2. Pingback: 2012 in review | La multi ani, 2013! Tzukutza`s World

 3. Pingback: 2012 in review « Mens sana et anima sana in corpore sano

 4. Pingback: 2012 in review « ALIVE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s