NATURA

ClipboardPERSONALITATE AUTENTICAIonela Popescu, Personalitate Autentică, la postul CREDINCIOS,  a făcut următorul comentariu…”zici..si eu astept.dar as prefera sa fie pline de energie pozitiva.
sa observ ca omul isi depaseste conditia de animal. caci totusi a fost inzestrat de evolutie cu constiinta. Si logica. Si ratiune. Oare care o fi fost scopul naturii sa faca asta?!”Remarca, mi se pare ieşită din comun, şi m-a câştigat, pur şi simplu. Prin profunzimea ei filozofică, vizavi de realităţile contondente ale vieţii, mi-a stârnit un sentiment de admiraţie, şi dincolo  de acela, şi de puţină invidie.

În consecinţă,din respect pentru inspiraţia Ionelei,dincolo de vanitate, m-am gândit la un răspuns demn de autoarea întrebării.

Şi, de unde, altundeva, puteam să-l fi luat, decât de la unul din titanii gândirii asupra naturii sufletului omenesc, în însăşi capodopera sa literară, Johann Wolfgang von Goethe.

Încercând să fac o paralelă între Divinitate şi Natură, mă loveam de convingerea ca Dumnezeu este înţelegerea şi bunătatea  întruchipate. Nu mai înţelegeam. Eram în derută.

Abandonasem ideea, dar am găsit răspunsul asupra Naturii, la Goethe.

Îl redau în continuare, în speranţa de a fi  un răspuns, pe măsura reflecţiei comentariului  Ionelei:

”Natura nu face glume.Este întotdeauna autentică, întotdeauna  serioasă, întotdeauna severă. Este întotdeauna dreaptă, iar erorile şi greşelile sunt mereu ale omului. Natura îl dispreţuieşte pe cel incapabil să o aprecieze, înfăţişându-şi  şi dezvălzindu-şi secretele doar în faţa celui apt şi integru.”(J. W. v. Goethe.)

Alte comentarii, din parte-mi, ar fi de prisos.

Onu

 

14 comentarii

Din categoria Pagini de Jurnal, Proză

14 răspunsuri la „NATURA

 1. Scopul naturii? Dind fiecarei vietuitoare(si nu numai) scopul existentei proprii: soarelui sa straluceasca, lunii sa lumineze, oamenilor sa-si realizeze visurile asa cum se pricep ei mai bine. Ca ar trebui sa fie o simbioza intre tot si toate, asta-i o cu totul alta poveste.

  • Aşa este, Mala.
   Dar mai există o dominanta in Natura:”bucuria existenţei”.
   Acel”trăieşte clipa!”. care tocmai conferă valoare de adevăr, filozofelii tale.
   Poate nu mă exprim suficient de sugestiv, dar, în mod neexplicit, prin conotaţii, cred totuşi, că spusele tale, atestă un mare adevăr.
   Mulţumesc mult pt com.
   Se simte că e trăit.
   O zi însorită, ca-n Bucureşti!

   Onu

 2. nu pot decat sa ma simt onorata de comparatie.
  asta ma determina sa ma gandesc ca autenticitatea…se repeta..poate din generatie in generatie…
  si trebuie sa fie de acord cu marele Goethe. Natura nu greseste. Nu am citit inainte acest monolog al sau, l am citit acum. dar recunosc ca am gandit o in anul 2013, cand trecand printr o anumita experienta, mi am dat seama ca natura nu are nicio legatura cu urmatoarele concepte: adevarul sau ceea ce este corect sau incorect, din minusculul punct de vedere ..uman.
  Natura…este ceea ce este. cu mult mai complexa de ceea ce noi putem intelege in aceasta ..etapa de evolutie … umana..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s