Energia

Motto: „Corpul uman funcţionează cu ajutorul hranei şi al oxigenului, tot aşa cum un automobil funcţionează cu ajutorul benzinei şi al oxigenului”-Dr. Henry Bieler, Miracolul alimentelor.

Îndeplinirea diferitelor funcţii ale organismului şi efectuarea activităţilor fizice sunt legate de un consum de energie.

Energia folosită de organism, provine din transformarea energiei chimice conţinută în moleculele din hrana acumulată în protolasma celulară prin procesele de digestie.

Pentru a înţelege rolul alimentaţiei, trebuie să cunoaştem celula vie, care este unitatea morfofiziologică şi genetică, a tuturor organismelor vegetale şi animale, inclusiv omul.

Celula se compune din citoplasmă şi nucleu.Elementele chmice din compoziţia celulei, se găsesc sub formă de substanţe organice şi anorganice.

Substanţele organice constituie cea mai mare parte a citoplasmei şi sunt reprezentate prin protide,/proteine, glucide/carbohidraţi şi lipide/grăsimi.

Substanţele anorganice sunt reprezentate prin apă şi săruri minerale.

După modul de hrănire, omul, la fel ca animalele, îşi sintetizează/formează substanţele organice ale celulei în urma ingestiei de alimente/vegetale sau animale, în cadrul funcţiei celulei de ”schimb de substanţe cu umediul înconjurător” De aceea treuie să ne hrănim.

Prin alimente se înţeleg toate substanţele alimentare, naturale sau preparate, care servesc ca mijloc de hrănire, pe care le luăm din mediul înconjurător.

Ele servesc, pe de o parte, la refacerea substanţelor celulare, iar pe de altă parte, la formarea de ţesuturi noi, în timpul creşterii orgasmului.

Alimentele, sub marea lor diversitate, sunt combinaţii complexe a numai trei substanţe chimice numite proteine; glucide/zaharuri şi amidon ; lipide/grăsimi.

La rândul lor, ele sunt alcătuite din compuşi chimici mai simpli, ca: acizii aminaţi sau aminoacizii-constituienţii de bază ai proteinelor; glucoza- molecula de bază a glucidelor; glicerină şi acizi graşi-moleculele de bază ale grăsimilor.

Toate acestea conţin la rândul lor în moleculă: elementele chimice carbon, hidrogen şi oxigen, exceptând aminoacizii, în care se mai include azotul, iar uneori, sulf, fosfor şi fier.

Aşadar, orice aliment natural este compus preponderent, din doi sau trei nutrienţi.

Astfel, pâinea este alcătuită majoritar din amidon/glucide şi gluten/proteine;

Laptele, din lactoză/glucide, cazeină/proteină şi unt/lipide.

După rolul lor în organism, substanţele alimentare ese împart în trei categorii:

-plastice sau formatoare, reprezentate în special prin proteine;

-energetice, reprezentate prin glucide şi lipide;

-substanţe catalitice, reprezentate prin vitamine, săruri minerale şi enzime, la care se adaugă în mod obligatoriu şi apa.

Se cuvin câteva rânduri, în mod special, despre enzime sau biocatalizatori, care ne ajută fundamental la asimilarea de către organism a hranei (biosinteza compuşilor esenţiali pentru viaţă, eliberarea de energie prin procesele biochimice, implicarea în absout toate funcţiile vitale)

”Fără un aport adecvat de enzime, corpul se îmbolnăveşte repede, degenerează şi moare.

Onu

Scrie un comentariu

Din categoria Pagini de Jurnal, Sănătate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s