Civilizaţie de Bucureşti?

Rebegit de frig, după ce am aşteptat tramvaiul trei sferturi de oră, într-o zonă din Bucureşti, am pornit să hoinăresc prin virtual, să mă încălzesc puţin.

Mi-am amintit că bloggerul călinachimu pune în comentariile sale, destul accent pe impresiiile din copilărie, care ne marchează existenţa ulterioară.

În principiu sunt întru totul de acord cu el.

Şi m-am luat ca exemplu nemijlocit, întrebându-mă:

–”de ce gelozia îmi produce atâta suferinţă?”

Înfrigurat, de-mi curgeau lacrimile fără voie, mi-am amintit de suferinţa din gelozie a mamei, pe tatăl meu, învăţător care era asaltat fără voia lui. De colegele de şcoală.

Şi mai era ceva. Orice ţărancă venea la mama, care era moaşă la dispensarul comunal, la plecare i-o trântea nevinovat, mamei:

–„Doamne, coană moaşă, că frumos bărbat ai!”

Vă imaginaţi oful mamei mele, când tata venea cu urme, poate „afurisit” lăsate pe obraji sau pe gulerul cămăşii?

Discuţiile purtate relativ liniştit, din partea mamei, mă marcau insidios, pentru toată viaţa. Povestirea „Gelozia” redă zbuciumul mamei, din cauza acestei suferinţe, zbucium care mi s-a transmis maladiv pentru toată existenţa.

De aceea , chiar de ar părea nejustificat, sindromul geloziei, eu îl iau în serios, şi cred că trebuie tratat cu toate menajamentele.

Gândurile de mai sus, mi-au venit privind o pereche surescitată de reproşuri de acest gen, când au trecut pe lângă mine, în timp ce credeam ca nu mai am şanse de căldură.

Onu

Reclame

10 comentarii

Din categoria Pagini de Jurnal, Proză

10 răspunsuri la „Civilizaţie de Bucureşti?

 1. Eu privesc gelozia ca pe o mare lipsă de incredere defapt si de drept ,dar si punctul tau de vedere e intrigant.

 2. Psihologii susţin că gelozia este un reflex la o situaţie pe care unul dintre parteneri o găseşte ameninţătoare, dar, de cele mai multe ori, este şi nejustificată. Finalul: gelosul reuşeşte să îndepărteze persoana iubita.
  Se mai ştie că gelozia este legată de insecuritate.
  Poate, personajele tale, în trecut, au fost trădate şi se tem să nu fie din nou înşelate…
  Oare, nu ar fi bine să acceptăm faptul că gelozia este un sentiment „înrudit” cu iubirea, cu prietenia? Dacă atunci când iubim ne exprimăm direct emoţia, de ce să nu o facem şi atunci când suntem „măcinaţi” de gelozie? Vorbind despre ceea ce simţim cu partenerul, prietenul sau cu cel iubit, într-o confruntare deschisă şi onestă, poate reuşim să trăim poveşti încărcate doar de emoţii pozitive.
  Felicitări pentru tema abordată în articolul de astăzi.

 3. Nu pot sa cred ca dupa atatea drame ce-au rapus (adeseori violent si cu extrem de multa cruzime) idile, casnicii sau vieti nevinovate ne mai putem intreba daca nu cumva gelozia isi are izvorul in radacinile sentimentelor pure si inaltatoare. Gelozia este fara tagada o boala, o boala crunta luata in neserios de majoritatea semenilor ce continua sa se oripileze si sa se mire in cor la fiecare grozafie cauzata de ea, fara sa faca nimeni absolut nimic. Raman dezamagit de fiecare data cand lumea inca ezita sa vada clar ceea ce este de vazut si ca inca se mai pot ameti cu apa de ploaie si sa considere bola drept o toana a iubirii. Nefiresca, ciudata si cel putin infricosatoare pespectiva!

  • Popasuri…,
   Sper că ai dedus cutremurarea unui copil pentru suferinţa mamei sale.
   În caz că ai dubii, caută postul scris de mine, pe data de 25 septembrie 2010.
   Este o suferinţă, într-adevăr.
   Pentru că îmi place preocuparea comentariului tău, îţi spun că, pe speze sufleteşti proprii, nu aş reuşi face o apreciere, cum nu aş putea spune ce este Parkinson, Alzheimer , Nirvana sau halucinaţia.
   Evoluţia acestei stări morbide este imprevizibilă, incontrolabilă şi pur personală.
   În Galaţi, prins cu o fraudă în gestiune,un vecin, contabil şef, în noaptea consecutivă aflării veştii, s-a împuşcat acasă, cu propria armă de vânătoare .Nu înclin să cred că este vorba de o stare egotică.
   Mulţumesc!

   Onu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s