TRICOLORUL

Motto:”Tu roagă-te şi eu te voi auzi”- Isus Hristos.

Postul care urmează este destinat Facebook.

Dar, plăcându-mi, îl public şi pe blog.

Intenţionez să-l scriu de câteva zile, dar spre „jena mea patriotică”, am tot amânat aşternerea lui.

Am avut  este drept şi o ezitare, din laşitate:

–„Ce va zice lumea ?

Va crede că nu respect:

–Biserica?

–Prea Înaltul Cler?

–HABOTNICIMEA?

Acu…,ce-o fi o fi!”

Gândul mi-a venit după ştirea tv când la Braşov, în timpul unui  eveniment religios, nişte femei (vreo câteva…) mergeau în patru labe către o icoană, a unui sfânt, de la care aşteptau vindecarea..M-am întrebat cutremurat, dacă în afara poate a unor triburi din Junglă, în UE se vor mai găsi asemenea reminiscenţe de religiozitate.

Fără să am vreun răspuns, am încercat să aflu comparativ…dacă şi la catolici s-or mai găsi asemenea cuvioşi.

N-am întâlnit persoana dispusă a-mi da un răspuns,

Aşa că m-am întrebat dacă asemenea rudimente comportamentale n-or fi încrustate genetic sau în creierul nostru reptilian.

Oricum, ştiu sigur, că orice învăţ îşi are şi dezvăţul, dacă i se dă lecţia cuvenită.

Adică un fel de Educaţie. Dar cine să fie mai credibil pedagog decât preotul?

Deci, bună lupta Înaltului Cler pentru introducerea Religiei în Şcoala Românească.

Poate indusă de timpuriu, în subliminalul copiilor români, noţiunea de demnitate comportamentală se va insufla şi viitorilor politicieni români spre o mai demnă poziţie faţă de rapacitatea externă pentru bunurile noastre naţionale şi atitudinea de respect de sine naţional.

Iar atunci, poate ştiindu-ne fermi în atitudinea de „a da peste bot” oricui îşi va permite să ne încalce” mândria de a fi român”, nici unui nepricopsit din România sau din afară nu-i va mai trebui să nu ne respecte. TRICOLORUL.

Onu

Publicitate

4 comentarii

Din categoria Educaţie., Paguni de jurnal

4 răspunsuri la „TRICOLORUL

 1. Tacerea pasilor tarzii

  Imi iau eu avat si zic la fel ca tine : fie ce-o fi !
  Da Onu , se gasesc si la catolici . Libertatea lui dumnezeu este absoluta de aceea el nu ingradeste . Insa omul distantandu-se de adevar cu timpul a inceput sa-si puna bariere si astfel si-a pierdut si libertatea si verticala . Astfel a inventat tarasul si miloaga ( orizontala) . Rugaciune inseamna incredere si dialog deschis – eu te chem -tu imi raspunzi .. asa ca doi buni prieteni .
  Sincer , asteptam o vorba despre doctor . O seara frumoasa .

  • TpT,
   Hai să lăsăm ignoranţa, în cazul în care-mi vorbeşti ca unui prieten.
   Nu cred că Dumnezeu este încântat, să-şi vadă boţul de lut,îndobitocindu-se , ca să-i aducă drept jertfă, ce?Comportarea ca neoamenii?
   Îmi pare rău să te contrazic, dar un asemenea comportament este un semn evident de înapoiere spirituală. Iar corectarea ei este menirea Bisericii.
   Nu pot să cred că Divinitatea este mulţumită de slujbaşii săi, dacă ei nu intervin în îndreptarea unor asemenea manifestări, vecine cu primitivismul.
   Iar dacă ai pomenit cuvântul rugăciune, atunci, asta înseamnă respect de sine.
   Ai fost vreodată în Catedrala catolică Sfântul Iosif? Dacă nu, mergi!
   Va fi instructiv pentru ce înseamnă o conduită religioasă riguroasă.
   Şi cred că aşa ceva, nu poate decât să-i placă lui Dumnezeu, şi să fie mândru de enoriaşii săi.
   Doctor?
   Ce vrei să spui?

   • Tacerea pasilor tarzii

    S-ar parea ca felul in care am abordat subiectul , a lasat loc de interpretare. Te rog sa recitesti ce am scris . Reiau in clar : da , este adevarat ca unii (doar unii) au ales „comportarea ca neoamenii”. Nu scriu mai mult . Sunt convinsa ca tu cunosti faptul ca nu biserica ii invata asa . In aceste manifestari este vorba doar de om . Omul neinstruit . M-ai invitat la Catedrala . Am fost . Am fost in temple budiste, hinduse, jainiste , insasi familia mea impleteste doua curente religioase . Stii cat este de greu sa rastorni o idee din capul unui om ? -sa zicem hinduism sau orice altceva .. Ei au o practica de cand se nasc . Pe cand la noi este liber . Noi mergem in biserica de trei ori -si atunci dusi de altii – la botez , la cununie si la propria inmormantare . In rest , doar in caz de mare necaz , de mare impovarare si de aici apar si devierile de comportament . Deci doar ignoranta sta la baza acestor manifestari . Acestia nu sunt crestinii adevarati , practicantii religiei …Nu o sa vezi niciodata un crestin care a studiat religia , care are un duhovnic adevarat , dandu-se peste cap . Probabil nici nu ai putea sa-l recunosti dintr-o mare de oameni . De ce ? Pentru ca cel care este instruit nu mai foloseste exteriorul ca mod de manifestare . Acela are alt mod de a se raporta la oameni si lucruri . Iarta-ma Onu , nu sunt genul de om care sa intre in polemica , daca asta ai inteles . Iar eu sunt musafir pe spatiul tau si iti respect teritoriul ..doar ca uneori ma doare faptul ca racnim cu totii si aratam cu degetul fara insa a incerca de a privi lucrurile in adancimea lor ..Un popor lovit , infometat , prostit , furat , cu cativa hoti imbogatiti si cateva pitipoance atarnate peste tot , un popor fara puterea de a mai schimba ceva . Cum traim in exteriorul acestei vieti asa ne este si interiorul , sufletul .. O zi frumoasa sa ai .

   • TpT,
    Da. este răscolitor răspunsul tău.
    Hai să simplificăm, ca în metafizică.
    Eu, într-o formă poate neinspirată, am sugerat că rolul bisericii nu este de a ne îndobitoci/îndoctrina, ci de a ne educa în spiritul adevărului .
    Că le-o conveni ca prostimea să -şi cheltuiască agoniseala şi demnitatea pe abureala lor poleită în icoane, dacă e cu acordul părţilor, foarte bine.
    Dar să aibă un pic de demnitate şi să le deschidă mintea asupra ridicolului în care pot înota din ipocrizie.
    Nu simt că aceste târâtoare cred în altceva decât în egoul lor primitiv.
    Şi asta nu poate fi credinţă.
    Iar „îndrumătorii lor spirituali”, să caute mai bine să-i salveze de duhul rău al ignoranţei din ei.
    Aş dori să simţi căldura de simpatie severă, pe care ţi-o transmit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s