TRISTEȚE POLITICĂ

De ieri seară, sunt foarte trist. Presimțeam că doamna Alina Gorghiu va demisiona. Tristețea mea, provine din faptul că nu o voi mai vedea îmbăindu-l  în insulte,  pe penalul  Liviu Dragnea.  Și nu că o credeam, ci, pentru faptul că nu o înțelegeam. Eu credeam că mustața domnului  Liviu o preocupa, deși sunt destui mustăcioși, și  în PNL.

Capriciu de doamnă, îmi spuneam, împăciuitor.  Din păcate, spiritul premonitoriu al Onorabilei Doamne, simțea  electoral, că domnul respectiv, o va învinge.. Păcat. A dovedit intuiție, dar nu și tact politic. Acum, poate, cine știe, ar fi devenit prieteni politici.

Pentru că  și în politică există prietenie. Dar se numește atracția respectului reciproc.  Un fel de circumstanțialitate, ca în mijlocul de transport în comun.

Iar democrația este un mediu oportun, de circumstanțialitate în conviețuirea politicilor inteligente, prin sinceritate diplomatică.

Un exemplu magistral de diplomație, a demonstrat Talleyrand, când, după ce Napoleon, într-una din crizele-i specifice de enervare, i-a spus:

-Nu ești decât un ciorap de mătase, plin de fecale.

La care, cum credeți că a reacționat, abilul diplomat?

Cu o reverență specifică momentului, a părăsit încăperea, ca afară, la ușă, să explodeze într-o apreciere civilizată:

-Ce păcat, că un om atât de mare, are semenea ieșiri!

După care, s-a comportat, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

– Bine, veți spune, dar doamna Alina Gorghiu nu este Talleyrand!

–Așa este, voi răspunde, dar politica subtilă, impune  standarde  comportamentale rafinate, chiar dacă nu suntem francezi!

Priviți, spre pildă, la Primărița Capitalei, Gabriela Firea! Alt comportament, nu?

Onu

Anunțuri

8 comentarii

Din categoria Pagini de jurnal. Pamflet

8 răspunsuri la „TRISTEȚE POLITICĂ

  1. Madam Gorghiu este direct responsabila de esecul partidului de sub mina dumisale. Sa pomenesc urmarile actiunilor ei in ceea ce priveste viitorul Romaniei ? Nu cred ca mai are rost. Poporul a taxat exact acelasi lucru pe care l-a taxat la alegerile prezidentiale. Cit despre madama cealalta sa ne amintim cum i-a fost comportamentul si limbajul cind a fost purtator de cuvint al psd.
    Fanariotismul la el acasa e politica romaneasca. Politica subtila o faci atunci cind ai politicieni adevarati. Asa ceva nu mai exista, cel putin nu pe baricade.

  2. Fii tare, Onu, că începe spectacolul de după alegeri! Tot o tragicomedie, desigur.

    • Cineva, trebuie să fie fair-play, și să-și lase partenerul, să-și revină după starea de buimăceală, așa că nu mă grăbesc.Oricum, lupta mi se pare inegală, și marele arbitru ar trebui să-i spună unuia dintre combatanți: -Te sfătuiesc să ridici mâna, până nu o fac eu, să te scot din penibil!Trist, dar politica se face pe voturi, desigur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s