Mirosul de tutun

Motto: ”Sunt om, şi nimic din ce-i omenesc, nu mi-e străin” – Cesare Pavese

Pe unul din blogurile frecvent vizitate, se făcea referire la mirosul gurii fumătorilor. Pentru mine, care toată viaţa, n-am pus ţigară în gură, informaţia a avut efectul ciudat de retrăire a unui păţanii petrecută cu ani în urmă, în legătură cu acelaşi aspect. 

S-a petrecut în oraşul Sibiu, în care mă aflam în delegaţie de serviciu …

 La hotel, în cameră, după schimbul de rigoare comunicaţională, cu colegul de cameră, tot gălăţean, cunoscut adhoc, el îmi propune o cină uşoară, la restaurantul hotelului. Sibiul, cu aerul său cosmopolit, îi promitea colegului meu, o seară romantică; şi n-a fost departe: în sala semiplină, la o masă,  zărim două perechi de ochi cercetători, care te cutremurau prin strălucirea focului lăuntric; ca la comandă, ne-am adresat, dacă se poate lua loc la masa lor.

Emanciparea occidentală, conferă oamenilor, o dezinvoltură şarmantă. Cu sclipiri de ochi cumpătat dozate…, că doar eram nişte străini de localitate; şi nu ne cunoşteam încă, ne-au invitat să luăm loc, cu o graţie, pe care doar feminitatea o poate avea. Recomandări, ţigări, coniac şi risipă de zâmbete. Brunetele, una frumoasă foc,  alta acceptabilă. Spre uimirea mea, “acceptabila”, m-a remarcat şi m-a invitat graţios la o ţigară. Eu nu fumam; în familia mea, n-am cunoscut fumul de ţigară şi, fire îndărătnică, nu m-am lăsat sedus de spiritul strămoşilor noştri, îndepărtaţi.

O refuz politicos… Ea insită provocător, sfătuindu-mă să plimb doar fumul prin gură. Amabil, mă conformez, spre bucuria ei evidentă. Totul are un capăt, chiar şi plimbatul fumului de ţigară, prin gura abundent stropită cu tărie. Hotărâm să plecăm, dar la uşa restaurantului, ezitarea pluteşte în aer. Nimeni nu doreşte despărţirea. Urâţica, înviorată de un gând salvator, propune o plimbare, îndemnându-şi colega, printr-un gest concret, să-mi ia colegul de braţ…. Nu ne place, şi hotărâm să mergem perechi, în cameră.

Continuarea este evidentă, dar pilda, semnificativă. În momentul când buzele-mi ardeau, de înfierbântarea sărutului, sunt întrebat, pe un ton şăgalnic: acum ai înţeles de ce ţi-am cerut să plimbi fumul prin gură ? Şi s-a grăbit să-mi precizeze: nefiind fumător, gura mea ţi-ar fi mirosit urât, şi te-ar fi respins. Atunci am înţeles rostuirea vieţii: când femeia-şi propune ceva, nimic, nu-i stă-n cale…, nici fumul. Tot cu această ocazie, venind vorba despre felul cum beau ruşii vodca, mi-am amintit că ingredientele perfecte, la votca rusească, sunt peştele uscat sărat, castraveciorii muraţi iar uneori, ouăle crude, băute direct din cupa lor naturală.

Poate părea straniu, dar eu, când văd ouă, simt poftă şi gust de Stolicinaia (vodca originală rusească). E ca-n reflexul condiţionat al lui Pavlov ! Sau, cum pilduitor pentru viaţă, spunea Graham Greene: retrăieşti momentul, când apare stimulentul care l-a creat. 

Onu

55 comentarii

Din categoria De pe bloguri ..., De sănătate ...

55 de răspunsuri la „Mirosul de tutun

  1. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 72 | Ana Usca

  2. Imi place cum ai „avansat-o” pe „insistenta” de la „acceptabila” la „uratica” si la sfarsit raman cu impresia de „siluire”. 😆 ,eu, cititorul.
    Curios ca, azi, trec de la poze ucigase, pe pachetele de tigari, la fumul plimbat de …neplacerea (ne)fumatorului…

  3. „Din concediu” direct la idile inocente din trecutul nu prea indepărtat ! Si totuși, „brunețica” a dat dovadă de mult tact si imaginatie in tentativa ei de a te seduce. Câtă deosebire intre vremurile acelea si cele din ziua de astăzi !!! In plină stradă, in parc, restaurant sau chiar pe linia de centură, BRUNETELE contemporane, trec direct la treabă fără nici un preludiu !
    Frumoasă poveste !

    • Alioşa,
      Mulţumesc !

      Prin comentariul tău, ai remarcat, o stare de lucruri, care transpusă în ambientul Mirelei, mă poartă cu gândul la Rubens şi anorexicele care i-au ignorat creaţia. Dar unele, au studii, să ştii, de care gem anumite CV-uri.
      Ce să-i faci, globalizarea !

  4. Se pare ca la tine, mirosul fumatoarei a functionat ca acea Madeleine a lui Proust! Uneori si ceea ce nu ne-a fost pe plac, ne trezeste amintiri…interesante! 😉

    • Mirela,
      Se pare că eternul fler feminin, a funcţionat impecabil.
      Amintirile povestite sunt o rezultantă a bucuriilor percepute, ca efect al acestei îndemânări. Trebuie doar să căutăm şi să ne împlinim, de frumosul din om. Ca să mă crezi, încearcă te rog, să găseşti „Frumosul din om”,(sâc), un post lămuritor asupra alchimiei de care vorbesc.
      Cu azur veneţian !

  5. Dar, totusi, tu nu erai in concediu!?

  6. Si cand te gandesti ca ”fumatul” era la obarsie tot un act declarat de prietenie … De, femeia mereu aproape de … origini !

    • George,
      Interesantă reflecţie, şi în spiritul ei, nu cred că aş fi sesizat mirosul de tutun. Oricum, să fim oneşti, şi să recunoaştem, că femeia, în ludicitatea sa, ştie să ne orienteze către aromele subtile ale vieţii!

      Cu bine !

  7. Pingback: Patruzeci de ani | Caius

  8. Pingback: De tine mi-e dor… «

  9. Pingback: La naiba, cred ca o sa emigrez « Hai ca se poate!

  10. Pingback: Prognoză meteo până pe 12 septembrie « Elisa-gradina mea de vis

  11. Pingback: Raţa – VI | Ioan Usca

  12. Pingback: Another year « Andi Bob

  13. Pingback: A APARUT TANTARUL NEBUN « Hai ca se poate!

  14. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 31) « Blogul lui Teo Negură

  15. Pingback: Să eliminăm portocaliul din spectrul … politic ? «

  16. Fumatul este un obicei foarte neplacut pentru nefumatori, un viciu de care scapi numai prin vointa!

    • Societate,

      Asa este prin vointa, sau spaima.
      Intr- postare urmatoare, se va vedea ce inseamna spaima sau lipsa de vointa.
      Exista insa un remediu, radacina de obligeana, a carei mestecare, induce o senzatie de dezgust, fata de fumul de tigara.
      Mai mult, are un efect sedativ, vizibil, de catre cei din ambient.

      Toate cele bune !

  17. Bună seara, stimat prieten !

    Postarea aceasta drăguţă se referă la acea cauză a opoziţiei pe Facebook.com: ‘de la 1 septembrie ne lăsăm de fumat’? Dacă da, am trăit s-o văd şi p’asta …de nu ştiu cîte ori în anii ăştia, pînă acum(perioade în care şi în familia părinţilor dar şi ‘copiii’ lor din partid care nu au fost-nu sunt-şi nu vor fi vreodată eu, m-au cotcodăcit cu tupeu: că eu la ce am renunţat şi la ce mai renunţ…)

    Răspunsul meu-scuză-mă dragul meu domn cult – FIR-AŢI AI DRACULUI SĂ FIŢI CU TOATE ŞI TOŢI ! URÎŢI, IMPOTENTE ŞI IMPOTENŢI, CRETINI BUNI DE NIMIC ŞI INVIDIOŞI CU CREIERE ÎN CHILOŢI NON-STOP! PUNCT.
    SI ÎNCĂ UNA, PT. POLIŢAI: ‘ (VEDEŢI CAUZA PE FACEBOOK.COM)

    • Ammycom,
      Draga mea frumoasa si erudita !

      Ezitam sa-ti raspund direct, dar mi-ai provocat barbatia, si am sa ti-o spun pe sleau: terog, potoleste-te cu limbajul acesta virulent; nu-mi place; parca ai injura printre rotocoale de fum de mahorca!
      Nu suport, dupa ce ti-am citit opiniile pertinente, care pe undeva seamana in esenta, cu aspiratiile mele (pestalozziene pentru poporul roman).

      Si inca ceva: am vazut o foto, nu stiu daca nu-i a doamnei Barak; la inceput, am crezut ca esti tu, si am tresarit. Indiferent, ca esti sau nu, confuzia mea, denota o prezenta feminina, demna de scena politica mondiala. Si atunci, de ce sa te evidentiezi cu un limbaj dur, precum dl Basescu, printr-un hahait portuar ?
      Visez, sa ramanem la stadiul de „Draga” !

      Cu bine, si te mai astept, energico !

      • Mulţumesc pentru atenţionare, drag prieten virtual!

        Îţi mărturisesc că evit permanent acest limbaj cu imprecaţii etcaetera şi, în condiţii fireşti, nu îmi este deloc greu să nu îl folosesc. În cele mai dure momente ale vieţii mele, în schimb, îl folosesc 1.intenţionat şi 2.controlat !
        Şi nu este vorba numai de acea descărcare enunţată psihologic şi Adlerian, dar o folosesc (ca şi actoria, de alminteri) : datorită primei educaţii ale mele de tip formal, care fac din mine în primul rînd(prin diplomă şi realizări în CV): o Advertising Advisor …elswhere, but in Romania indeed.

        Nu înţeleg comparaţia cu familia dlui Obama pe care o apreciez atît de mult, în condiţiile în care eu sunt nevoită să fac 1001 lucruri de una singură!! de-atîţia ani de cînd nu îmi dă nimeni absolut nimic!!(începuse dl.Diaconescu pe cînd era în P.S.D…însă teoremele popilor şi ale adolescenţilor din lumea întreagă mă înnebuneau!!). Iar fetiţe de Dorobanţi ..nu mulţumesc.

        Prefer un băieţel micuţ şi politicos – educat regal – în cel mai rău caz..dar mai bine însă, Absolut nimic ! Pentru că, în definitiv, la fel cu cafeaua, dietele, drogurile, joburile etc..’fiecare pînă la urmă cu organismul şi experienţa de viaţă a lui !

        Mulţumesc şi pe curînd !

      • Iartă-mi d.a. francheţea, însă sper că ne-am obişnuit unul cu celălalt. Astfel încît: da, acel bust ”black” îmi aparţine în totalitate, în urma exerciţiilor periodice la săli de forţă profesioniste (nicidecum săli de fitness) am reuşit să capăt o fiziologie mai robustă …cu muşchii (şi sînii d.a.) mai pronunţaţi.
        Port exact aceleaşi haine ca şi în fotografii, adică anul trecut şi acum mulţi-mulţi ani. Acum însă, arăt a fi într-adevăr o femeie sigură pe sine şi nicidecum silfidă, deşi încă slăbuţă, într-adevăr. Poţi veni la Federaţia de Rugby Profesionist să mă vezi, de nu mă crezi …Pe curînd !

        P.S. O întrebare: baba asta nebună …Sybylla… de ce postează exact după mine mereu ? (Are prea mulţi bani şi timp liber??)

      • Amy,
        In linkul recomandat, vorbeai si despre familia Obama; de aci referirea. Cat priveste alte persoane la care te referi, nu am cunostinta. Zveltetea de care vorbesti, sa stii, o remarcasem, si chiar ma intrebam, cum ai obtinut-o, cand studiezi atata.
        Acum, este clar, in pauze, dar cred ca ai o vointa cu totul speciala.
        Imi place prietenia noastra virtuala dar deliberat, sau nu; parca n-as agreea virulenta tonului!
        All the best! Pe curand!

      • Voi încerca să învăţ..te rog dă-mi indicii despre ‘bărbăţia’ dumitale. Pe curînd.Salutări şi doamnei!

  18. Pingback: Albu ca Zapadu si pove-sti-rile piticului Lazaroiu « Hai ca se poate!

  19. Pingback: Sevrajul după… Facebook « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă

  20. Pingback: Sevrajul după… Facebook « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă

  21. Domnul meu, dozarea orgoliului înseamnă educaţie. Din cîte observ, dumneata îi preferi mai mult pe aceşti needucaţi – sybylle – hai că se poate, puştani chiori etcetera. Sunt de aceea, nevoită să vă părăsesc, pe dumneata şi pe doamna. Nu vreau să fiu dată înnapoi cu zeci de ani. La revedere !

    • Amycom,
      Nu-mi pare rau, ca ne parasesti, dar ne mahneste faptul ca o faci dintr-un motiv nejustificat, o falsa impresie!
      Tot n-am inteles, la cine te referi, dupa cum, tu pentru mine, ca barbat, ramai o mare taina !
      Nu stiu decat ca esti un chip cu trasaturi aristocratice, innobilat suplimentar, de aura unei cunoasteri de invidiat, dar si estompata de un orgoliu exacerbat.
      Iar acest capusor, situat pe un corp superb, nu cred ca poate gandi despre mine in termeni atat de aspri incat sa nu ne mai viziteze.
      Nu cred in „La revedere !”. Nu pari genul ! 😉
      Inchei, doar, cu bine !

  22. Pingback: Christine Busta (1915-1987) – Unde nu mai sunt spice « Orfiv

  23. Pingback: Pe alte bloguri | Nataşa

  24. până la urmă a meritat efortul unui fum, nu?

  25. Pingback: Senzational, Nici nu stiti ce pierdeti « Hai ca se poate!

  26. Pingback: Zi de toamnă | Ioan Usca

  27. faci link exchange cu http://www.programdemodificatpoze.info ? Daca da ma poti trece Program de modificat poze si sa lasi un comentariu cum sa te trec. O zi buna.

  28. Pingback: Balaurul Bondoc stramosul lui Boc? « Hai ca se poate!

  29. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » PREMII! De la Snejinka, Tano și Capi, via CELLA

  30. Pingback: Senzational, Nici nu stiti ce pierdeti

  31. Pingback: Albu ca Zapadu si pove-sti-rile piticului Lazaroiu

  32. Pingback: La naiba, cred ca o sa emigrez

  33. Pingback: Balaurul Bondoc stramosul lui Boc?

  34. Pingback: A APARUT TANTARUL NEBUN

  35. in matematica chestia asta se numeste artificiu 🙂

  36. Artificiu de corespondenta la un numitor comun – ma refeream la toleranta mirosului de tigara
    scuze – iar am fost aproximativ in exprimare ..
    Cu bine
    Strongval..

  37. beton!!! :))
    mea culpa – recunosc, eu am inceput primul! :)) :))

  38. Sa te felicit ca nu ai capatat obiceiul asta?Sau sa te felicit pentru felul in care ai acceptat favorul?
    Un gentleman in toata regula ,ce sa mai!

    • O felicitare din partea ta, este nu doar o mandrie, ci si o bucurie a trairii clipei.
      Parca as inclina catre acceptarea favorului.
      Raman urme de nesters!
      Si astfel, viata, capata sensuri nebanuite!
      Multumesc, pentru seara boreala, pe care mi-ai daruit-o!
      Onu

Lasă un comentariu