Enya Pete – O stea în devenire !

Mirela Pete, o descoperire spirituală de blog, este Luceafărul aspiraţiei mele către arta de şevalet, care , nu şi-a descoperit vocaţia de sculptor al viului, decât la apariţia capodoperei care urmează. Mă întreb, de când am aflat-o, ce taine ale sufletului, să-şi fi pus amprenta, în zămislirea acestei capodopere! Poate urmarea regulii de viaţă “Nulla dies sine linea” , a pictorului Apelles, când Mirela, filon de frumos, suprapunând zilnic, pe şevalet, emoţie peste emoţie, a dus la saltul calitativ, din care s-a întrupat Enya, o frumuseţe de vis, şi un talent plastic, de excepţie, care la 13 ani a realizat trei vernisaje încununate cu câteva premii. Poposind, în căutarea oazei de frumos, pe blogul Mirelei, am aflat de Enya, din postul său, închinat Zilei copilului …

Astăzi e 1 Iunie, așa că darul meu pentru Enya e chiar această expoziţie (și câteva flecușteţe dulci!) , așa cum darul ei este câștigarea Premiului pentru desen și pictură, cu ocazia concursului anual de desene, organizat de Biblioteca județeană ”Octavian Goga”, Cluj, concurs numit ”Eroii cărţilor citite”. Enya a mai câștigat de două ori Premiul I la această prestigioasă menifestare artistică din urbea noastră, la care participă școli și licee din tot judeţul. Anul trecut n-a participat. In spatiul himeric virtual, am comentat, emoţionat, următoarele:

Mirela, ”Din artă, s-a întrupat Enya ! La Mulţi Ani, Sănătoşi, fructuoşi, iar ţie, felicitări, pentru capodoperă şi un Univers fericit!” Am fost răsplătit, cu prisosinţă, pentru încercarea de a fi produs sincer, o bucurie, intens meritată! Mirela, creatoarea Enyei, mi-a raspuns, cu o încântare, care m-a făcut mândru de sensibilitatea dăruită de mama.
World of Solitaire: “O urare minunată, pentru care îţi mulțumesc din suflet ! Pentru toţi copiii, La mulţi ani fericiţi de 1 Iunie ! Îmi place să fiu sigur de afirmaţiile mele, de aceea, m-am uitat şi la o opinie autorizată, din blogosferă, CELLA, care, marturiseste: “eu nu ştiu pentru ce carte este ilustraţia aceea cu PAIAŢA dar am rămas absolut amuţită; eşti o minune de copil frumos şi talentat ENYA, mare bucurie mi-ai făcut azi; să ai doar zile senine şi pline de inspiraţie şi culori. FELICITĂRI din tot sufletul” M-am liniştit, n-am exagerat, cu nimic !

A urmat serbarea încheierii anului şcolar, la Liceul Gh. Şincai, din Cluj, unde învaţă eroina noastră, în clasa a V-a B. Revărsarea, parada de frumos, cu ocazia spectacolului organizat de remarcabila profesoară de istorie Lucia Copoeru, sunt copleşitoare. Spectacolul, un periplu specific Antichităţii: Olimp, Roma, Cleopatra, Teodora, Marc Antoniu, Venus şi Zeus. În rolul magnificei regine a Egiptului, Cleopatra, Enya ! Efectiv tulburat de imaginile prezentate în postul Mirelei: “Zei, zeiţe, regine, patriciene, generali, gladiatori….la Liceul Gh. Şincai, din Cluj”, comentez …

“Frumuseţea superbei tale copile, este răscolitoare; aproape de durerea regretului. Cum să trăieşti, fără să ai şansa clipei reale de admiraţie de aproape, a unei unei asemenea splendori ? În peregrinările mele, am avut ocazia întâlnirii unor astfel de zeiţe ale frumuseţii. Şi Enya, mă întoarce către acele momente de vis. Ca să mă înţelegi, încearcă starea spirituală, de nerealizare, când capodopera plastică din suflet, nu reuşeşte să se întrupeze pe şevalet. Poate, Michelangelo, era deseori uricios si ursuz, tocmai din aceste confruntări între vis şi operă ! Şi, că m-ai pornit, probabil Enya, are ceva puternic, din creola Josephine de Beauharnais, pasiunea lui Napoleon, mai puternică decât gloria. Urările, se înţelege, sunt pe măsura admiraţiei, atât a operei , cât şi a autoarei ! Cu bine !”

Cu aceeaşi sensibilitate maternă, artistică, Mirela, îmi răspunde: ”World of Solitaire …prietena mea, CELLA (care nu mai scrie pe frumosul său blog, din păcate), avea o vorbă  (în scris): ”Când un comentariu e prea frumos, nu mai am cuvinte şi tăcerea înseamnă totul”. O voi parafraza, adăugând, pe lângă mulţumiri (inutile, la un asemenea comentariu …) că scumpa mea Enya e frumoasă pe cât este de bună şi că frumuseţea ei este pe măsura sufletului său mare. Cred că Dumnezeu o va ajuta să fie mereu fericită, tocmai pentru că Enya se bazează mai mult pe inteligenţă, spirit, cultură, talent, bunătate şi doar în ultimul rând pe frumuseţe. Lucru care o avantajează. Talentul, şi aici fac apel la referirea ta la Michelangelo, prietenul meu de peste timp, este cel care o încununează, care îi dă această privire şi îndrăzneală, pentru că, dacă e conştientă pe deplin de vreun har al ei, e absolut convinsă de talentu-i deosebit la arte plastice. Mulţumesc ! E copleşitor ! O seară minunată !”

Nici eu nu pot descrie euforia care m-a cuprins, văzând ce bucurie am produs. Ca şi mândria, de a fi intuit talentul, sub un chip tulburător de frumos! Şi, de aci, ideea postului, special, prin conţinutul temei sale despre o realitate artistică veritabilă !

PS: Este un gest de atenţie, faţă de vizitatorii mei, să îi îndemn, ca în momentele lor sufleteşti, cele mai dificile să viziteze posturile Mirelei Pete, dificile; le asigur o revenire prin frumos, la optimism, surprinzătoare. O rog pe Mirela, dacă există inadvertenţe, inerente, în relatarea mea, sau scăpări, să mă ajute, să le remediez !

Mulţumesc !

12 comentarii

Din categoria Univers feminin

12 răspunsuri la „Enya Pete – O stea în devenire !

 1. Poate că e prea mult și spun asta pentru că Enya e un copil obișnuit, sau așa îmi place mie să cred. E un copil normal, bun, frumos, cu calități și defecte (e cam emotivă când nu e pe scenă, unde nu are trac de loc) și nu suportă adversitatea, retrăgându-se, dacă e atacată (și știi că e, încă de pe acum…), în loc să riposteze. Sau poate că și acestea arată, în fond, că e deosebită, evitând orice altercație, ridicare de ton, controversă, luând o atitudine distantă, retrasă și departe de mizeria verbală (sau de alt fel)…Dar eu cred că ar trebui să fie mai incisivă, trăim vremuri în care ”gura mare” și pumnul te impun… Știu doar că îi doresc tot binele din lume, să fie scutită cel puțin de arderile prin care am trecut eu…și deja îi va fi mai bine! Să fie sănătoasă, calmă, inspirată și să aibă noroc, să nu uite să se exprime prin artă și să fie lipsită de griji!
  Mulțumesc, fii binecuvântat!

  • Nu sunt adeptul confruntărilor nonsens; am fost educat in acest spirit; ai dreptate educaţia bunului simţ, cu needucaţii, ne mediocrizează.
   Două pilde din istorie, pentru Enya: în urma unui incident, când premiantul clasei, l-a insultat pe Newton, Isaac, fără ceartă, l-a pedepsit, luându-i premiul la învăţătură.Într-o asemenea situaţie, eroina noastră, poate scoate capodopere!
   Alt exemplu: Goethe trata cu un dispreţ suveran, al tăcerii, pe cei, cărora le rămâneanea dator. S-ar părea că nonincisivitatea Enyei, de care vorbeşti, să constituie dovada posedării de mari aptitudini, precum cei doi! E încă un caracter, în formare!Importantă, este detaşarea, neapăsarea grijilor respective. Sfatul tău:Să fie sănătoasă, calmă, inspirată și să aibă noroc, să nu uite să se exprime prin artă, să nu se autostreseze, este cel mai de preţ dar, ce -i poate fi oferit; aş sintetiza, în expresia: „conştientizarea valorii sale artistice”.

   Sunt mândru, de vizita ta !

   • Frumoase exemple, măgulitoare.
    Mulțumesc!
    Sper să ai dreptate, uneori abia mă abțin să nu intrevin. Poate e mai bun acest dispreț suveran, de care amintești. Atât de mult se bate monedă, azi, pe spiritul de frondă, pe lupta acerbă pentru un loc pe podium, fie și nemeritat, pe lauda de sine, pe lipsa de modestie și câștigul cu orice preț, încât nu știu dacă e bine, sau ce e mai bine. Știu doar ce mi se pare mie a fi bine.
    O săptămână bună!

   • Mirela,
    Mă bucură, ce-mi spui! Apropo, de constientizare.Am citit schimbul de comentarii cu Andi Bob privind simţul culorii, pe care-l are Enya, şi întrebarea cuiva, dacă are un program de dezvoltare, la care ai ezitat parca. Vorbeam de constientizarea propriei valori.Poate că are dreptate? Ce ar fi, daca urmand deviza lui Apelles, in obtinerea unei indemanari grafice, harul culorii, cu care a fost înzestrată, şi-ar găsi consacrarea, într-o virtuozitate, căpătată prin exerciţiu? Pare-se, mulţi, dintre aleşii Olimpului Piramidei lui Maslow, au trecut prin supliciul efortului formator. Newton a mărturisit, ca descoperirea binomului ce-i poartă numele, a făcut-o generalizând nenumarate rezolvări de exerciţii. Ca un exemplu!
    O săptămână plină, vouă, răsfăţate ale Ursitei!

 2. E foarte frumos ceea ce ati scris, sunt impresionat.
  Enya va implini 12 ani in 20 Iunie, i-ati dat o varsta mai mare, dar e explicabil, fiind inalta (multi copii par mai mari decat varsta reala.)
  Va doresc mult succes cu acest blog deosebit.

  • Xaba,

   Multumesc, pentru mentiune si apreciere! Cauza devansarii varstei, se datoreaza surprizei unui asemenea talent, la o varsta atat de frageda.
   Apoi, frumusetea, daca uneori te lasa fara grai, pe mine, m-a lasat fara ratiune.
   O aritmetica simpla mi-a spus, dar n-am crezut !
   Cu mult bine !

 3. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Zei, zeițe, regine, patriciene, generali, gladiatori…la Liceul Gh. Șincai din Cluj

 4. Pingback: GEAMANTANUL (4) «

 5. Pingback: Apel catre parlamentarii din coalitia de guvernare « Hai ca se poate!

 6. Pingback: Nicolae I, viitor rege al Romaniei? « Adevarul e dincolo de noi

 7. Mulțumesc încă odată pentru acest omagiu adus frumuseții și mă bucur că doar NOI suntem cei care am comentat, uneori mă îngrozesc la gândul invidiilor. E plină lumea de ele…Noi să fim sănătoși (și frumoși, și norocoși, și bănoși, și iubiți: voi și noi!)
  O zi cât se poate de senină!

  • Mirela,
   Suntem trei; si Xaba.
   Apoi, Enya, este o tema speciala, despre care nu te poti hazarda intr-un comentariu la intamplare. Eu, ma bucur , ca nu a fost banalizata, in niste comentarii nu pe masura staturii ei. Si daca, tu ai apreciat postul a fi de bun augur, eu as incerca, sa spun, ca postul, marcheaza Ora astrala a Enyei. Fie, conform Legii atractiei, sa se implineasca urarile tale convinse!
   O seara cu pace, cum sufleteste ureaza Madi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s