ARGOU POLITIC

Motto: ” Ce folos de statul tău; Dacă ţi-e năravul rău ? ”

Orice politician de la noi, mare sau mic, se distinge neapărat, prin calităţi specifice. Un exemplu concludent, îl oferă „Pistolarii Politici”, Iliescu şi Băsescu.

 I-am notat cronologic …

Primele gloanţe cu efect le-a tras Ion Iliescu: ”nişte golani”, “măi animalule!”. A continuat Traian Băsescu… ”iarna, nu-i ca vara!”, “Adriane, nici nu ştii, cât de mic începi să fii!”, “să trăiţi bine!”. Au urmat: Băsescu, “soluţia imorală”, “ţigancă împuţită”; Apoi, Iliescu,”prostănacul”, “nişte dezaxaţi”. Şi le-am pierdut şirul, tot minunându-mă cât de mari sunt şi că de unde le-or mai scoate …

De ce sunt mari ? Simplu ! Proiectilele lor verbale au însuşiri incontestabile …

1. Ca importanţă alimentară socială: au format hrana mult gustată, mai ales de media şi partidele politice; cât despre mulţime, au căpătat o extindere proletară.

2. Ca purtătoare în ele de valenţe sinucigaşe: să le luăm pe rând: scuzele la care a fost somat Ion Iliescu pentru ”nişte golani” şi erupţia de ecusoane ”sunt golan” sau “golan” n-au cântărit uşor în balanţa sa de sănătate, prin stresul suportat; Cât priveşte tevatura cu “ţigancă împuţită”, probabil că nici lui T. Băsescu, nu i-a fost uşor. Consecinţa ruperii PC din coaliţia guvernamentală şi urmările acţiunilor revanşarde ale PC, finalizate în context politic, prin dispariţia de la guvernare a alianţei DA, au fost tot efectele torpilei ”alianţa imorală” a comandantului Băsescu.

3. Sunt premonitorii; ce exemplu mai edificator decât “soluţia amorală” cu urmările scoaterii PSD de la guvernare, în 2004, ca şi a lui Miron Mitrea din şansa de a deveni vicepreşedinte al Senatului in 2008; moment potenţial al iminenţei unui păgubitor război fratricid în PSD; după cum s-a scăpat Miron Mitrea faţă de un onorabil coleg de partid, “finul” lui Ion Iliescu ar fi aranjat această consecinţă; iar faptul confirmă premoniţia proiectilului naşului Iliescu. Despre “Adriane, nici nu poţi să ştii, cât de mic începi să fii!”, invitarea lui Adrian Năstase la DNA nu mai necesită comentarii asupra premoniţiei respective.

4. În sfârşit, potenţialul istoric al proiectilelor sus-numite, este probat de intrarea, antum, în posteritate, prin folclor, a celor doi: azi, orice român, cu, sau fără abandon şcolar, ştie şi declamă ritos, că “iarna nu-i ca vara!” sau îţi trânteşte un “măi animalule”, când ţi-e lumea mai dragă !

PS: 1. Băsescu, însă, a fost mai bun. Are si un învăţăcel, pe Adrian Năstase, care de curând, a declamat: “Trăienică, nici nu  ştii, ce nimic, începi să fii!”.

2. N-am mai vorbit despre “sula-n coaste”, expresia având deja o consacrare folclorică. La început de An Nou, 2009.

3. Articolul, l-am scris, frapat de imaginaţia fertilă, a celor doi formatori de “argou politic”. Şi a fost postat, pe blogul meu, “SOLITAIRE AMALGAM”.

? Onu Ionescu

23 comentarii

Din categoria Politică

23 de răspunsuri la „ARGOU POLITIC

  1. De la un anumit nivel in sus, orice gest care nu se potriveste functiei este exploatat la maxim de catre media – asa-i cam peste tot.
    Dar daca, sa zicem prin occident, astfel de situatii pot avea urmari nu tocmai vesele pentru cei in ofsaid, pe spatiul mioritic astfel de iesiri se reduc la numitor ..de Caragiale!
    Si cine n-are spirit ..nu exista! :))

    • strongvaleriana,
      Media ca media, dar, daca bine-mi amintesc, tot un parlamentar, social- democratul vechi, Sergiu Cunescu, i-a cerut, in plen, pistolarului Iliescu, sa prezinte scuze, iar liberalul Radu Campeanu, ca sa nu ramana mai prejos, desi deja, era al doilea, si-a pus in piept ecusonul pe care scria Golan.
      De gustibus, desigur, fiecare cum se simte.
      Presa, a patra putere in stat, cum agratulat-o Primul Consul, in timp ce o desfiinta, a preluat justificat, evenimentul serii.
      Cat priveste:cine n-are, ….; pare tot relativ, intrucat spirit=suflet=viata!N-am vazut cazuri; probabil, de mult, aveam Parlament Unicameral!? Toate bune!

  2. Pingback: Yanchep National Park « Elisa-gradina mea de vis

  3. Pingback: Comentarii la Cartea Proverbelor lui Solomon – 5 | Ioan Sorin Usca

  4. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 124 | Ana Usca

  5. Pingback: Povestea cu flăcăul cel năzdrăvan – II | Ioan Usca

  6. sunt curios ce partid il va inregimenta pe ala cu perversa de la targu ocna…

  7. daca imi e permis, pun link spre un articol de-al meu, poate cineva doreste sa ajute. daca cele doua modalitati nu va sunt la indemana, va stau la dispozitie cu alternative, numai sa le expuneti.

    • dennisel,

      Repet, nu cunosc, si nu doresc sa aflu, probabil, aspecte de care nu cred ca m-am preocupat vreodata!
      Cat priveste expunerea, de care vorbesti, iar mi-e teama, ca ma depaseste !
      Noapte cu Pace !

      PS: Imi ingadui, sa sterg linkul, fara sa-l fi deschis ? 😀

      World

  8. Pingback: Atemporal «

  9. Pingback: Mi-s Hoață ! «

  10. Pingback: Sărbătorindu-l pe Picasso « Mirela Pete. Blog

  11. Onu,

    Paralelismul politic pe care ni l-ai prezentat este din păcate adevărat și ar trebui tratat cu toată seriozitatea de toată lumea inclusiv de cei doi protagoniști, vestiții „pistolari”. Că „scopul scuză mijloacele” o știm cu toții, că „interesul poartă fesul” la fel o știm și, uneori, din simpatii sau antipatii politice, mai inchidem puțin ochii dar in fața unor expresii ce lezează demnitatea persoanei indiferent de coloratura sa politică, trebuie să luăm atitudine dacă ne respectăm in primul rând pe noi.
    O seară liniștită.

  12. Pingback: Observati vreo modificare in bine? « Hai ca se poate!

  13. Pingback: De ce a fost decorat Emil Boc? « Dum spiro, spero

  14. Buna!
    Tanya cu blogul – Dum spiro, spero http://haicasepoate.wordpress.com/ este prietena mea. Eu garantez 🙂
    Vad ca in blogrollul tau/vostru eu sunt trecuta „Hai ca se poate” 🙂
    Poate o adaugi si pe ea cu Tanya.
    Multumesc!!!!
    O seara buna dragilor!!!!

  15. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 39) « Blogul lui Teo Negură

  16. Pingback: Se fac presiuni pentru renuntarea la proteste « Hai ca se poate!

  17. Pingback: Jos guvernul Boc ! «

  18. Pingback: Yanchep National Park | cuelisa.com

Lasă un comentariu