OBEZITATEA II

Motto: ”Sfătuindu-i, pe cei care sunt supraponderali să consume glucide cu indice glicemic scăzut (leguminoase,alimente complete, fructe, legume etc…), autorul (Michel Montignac), a obţinut, odată cu scăderea răspunsului insulinic, atât o scădere în greutate, cât şi o  reducere a factorilor de risc (glicemie,trigliceride, colesterol etc) (Dr. Herve’ Robert, medic nutritionist)

 

Autorul dietei Montignac, Michel Montignac, a stabilit, experimentând pe propria persoană, că pentru a slăbi, IG, să fie inferior sau egal cu 35. În motto, se afla deja chintesenţa, metodei valorificării conceptului de indice glicemic (IG), explicat în postul anterior.

Odată realizată greutatea corporală dorită, pentru a preveni creşterea din nou, în greutate, mesele, vor trebui sa aibă fiecare, o “încărcătură glicemică”  în medie, între 35 şi 50. ÎG a fiecărui aliment se calculează înmulţind IG al acestuia, cu cantitatea de CH (carbohidraţi) dintr-o porţie şi împărţind rezultatul la 100. Adică, Încărcătura glicemică (ÎG) = (IG x cantitatea de carbohidraţi la o portie)/100. De exemplu, o porţie de caise uscate, de 60 grame, are IG = 30 şi conţine 27 g. carbohidraţi.

Deci, ÎG = (30 x 27)/100 = 8

Similar, ÎG a fiecărei mese, ne va arăta de câte ori, masa respectivă, va influienţa cererea de insulină şi o va mări, în proporţia raportului, între valorile acelor încărcături glicemice. Caz, în care, secreţia de insulină (insulinemie) va duce la lipogeneză (stocare de grăsimi), şi nu va stimula lipoliza (eliminarea grăsimilor de rezervă). Şansa celor care doresc să aplice metoda indicelui glicemic, pentru scăderea în greutate, constă în efectul reductiv, al diferiţilor factori, asupra acestuia. Decisivă, este consumarea în prealabil, de alimente, cu IG mic, după care, fenomenul de compensare, a glucidelor nefavorabile este mai eficient.

În continuare, se prezintă câţiva factori care duc la scăderea vitezei de golire a stomacului, permiţând astfel, pătrunderea progresivă şilentă a alimentelor, în duoden: starea granulară a alimentelor, prezenţa fibrelor, dată de tărâţe şi celuloză, din legume şi zarzavaturi; aciditatea conţinutului stomacului (fapt ce justifică folosirea oţetului de mere şi a limonadei calde, la sfârşitul meselor; prezenţa grăsimilor). În acest sens, o salată de legume, bine asezonată cu ulei, şi oţet sau zeamă de lămâie servită ca garnitură, la o masă cu un IG mare, ajută ţinerea sigura sub control, a nivelului glucozei din sânge.

PS. Scopul articolului, este de a iniţia, cunoaşterea conceptului de indice glicemic, spre a evita excesul de insulină, care, în final, duce la fenomenul insulino-rezistenţei, urmat de  hiperinsulinism (vezi postul precedent, Obezitatea). Totodată, să realizeze legătura între Dieta individualizată, pe grupe sanguine, în vederea aceluiaşi deziderat, o concepţie alimentară sănătoasă. Astfel, vom transmite, valorile IG, în funcţie de  grupele de sânge.         

Madi şi Onu

65 comentarii

Din categoria De sănătate ...

65 de răspunsuri la „OBEZITATEA II

  1. Pingback: Comparaţie «

  2. Frumos explicat și util de știut.Dacă înțelege omu’ e mai uțor să te conformezi.După părerea mea slăbirea este partea mai ușoară.Menținerea este mai grea.

  3. Cu dietele este mai complicat. Dar nu imposibil. Slavă Domnului că – deocamdată şi sper să fie definitiv – nu mă preocupă… Poate că ar mai trebui lăsată berea, dar nu exagerăm, totuşi…

  4. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 42) « Blogul lui Teo Negură

  5. Pingback: Iubire vs. Gelozie « Cristian Dima

  6. Pingback: Iubire vs. Gelozie « Cristian Dima

  7. Atunci cand dorim sa ne raportam la o greutate normala, in primul rand ne referim la o DETERMINARE PSIHOLOGICA!
    Pentru a nu chinui organismul cu fel si fel de retete minune, sau stresarea cu diversi algoritmi calorici – e d’ajuns insusirea unui simplu obicei: mesele de dupa orele 14 (sau max. 16:00, dupa caz) sa fie inlocuite doar cu gustari ce constau in fructe sau salate.
    Si bineinteles o minima activitate fizica.
    Restul e marketing! 😉
    (desigur ma refer exclusiv la persoanele (inca!) sanatoase!)

    • ps:
      legat de tema, imi permit sa adaug un fragment dintr-o mai veche postare glumeata (acolo un’se-nvarte cascavalu’) 🙂
      🙂

      • ”Esti ceea ce mananci si cat mananci”

        In cazul in care te gandesti la un regim alimentar in vederea unui viitor zambet adresat cantarului, e bine sa ai in vedere faptul ca aici e vorba si de vointa.
        Pentru inceput incearca un mic experiment :
        Scoate din cuptor friptura aia bine impanata, frumos rumenita, demential de bine mirositoare – si in ciuda faptului ca 70% din organism s-a transformat in saliva ce-ti inunda gura, fa un gest prin care sa-ti demonstrezi suprematia de biped asupra maidanezilor infometati ce adulmeca prin fata blocului …
        Arunca bucata aia pe fereastra !
        Vei observa indata o uriasa diferenta pe scara evolutiei.
        Haleala pe care le-ai dat-o, pentru ei e un scop.
        Pentru tine ar trebui sa fie doar un mijloc – un COMBUSTIBIL ce-ti ofera energia de care ai nevoie.
        Ei sunt instinctul, tu esti ratiunea !
        Te poti compara cu ei ?
        Te-ai lamurit ?
        Acum deschide frigiderul si baga nasul in el.
        Nu-i asa ca miroase a benzina ?!

      • alt ps:
        d’abia la a treia incercare mi-a reusit copy-paste-ul din ”prelucrator prin aschiere” 😉

      • strongvaleriana,

        Interesanta faptura, trebuie sa fii!

        De ce oare, imi amintesti de Esop?

      • Esop e pe alta felie ..de regula eu beau ”Beciul Domnesc” :)) :))

      • Nu stiu daca, sau ce bea!M-am gandit la spiritul esopic!

      • acelasi..tot eu!
        Mi-am recitit commenturile de p-aici, si parca lipseste ceva.. abia acum acum realizez:
        Multumesc pentru frumoasele aprecieri! 😉

      • Hopaa, te-am prins! si eu imi recitesc comentariile, sa nu le mai repet!Si, bine ca ai revenit, c-mi ramasese o intrebare, in asteptarea autocenzurarii comentariilor.Dar, inainte de asta, o precizare; ne devii mai drag prin obiceiul introspectiei!Mai sus, ai pomenit cuvantul vointa! Ce-i insa vointa?Mai precis, ca sa evitam redundantele: este vointa o virtute a viului?Din auzite, celula, are la aparitie, doua virtuti: minte si vointa (acizii nucleici!?)
        Omul este de fapt, un sac plin de celule.
        De ce nu are minte si vointa, pe masura?Sinergia, nu functioneaza in acest caz?
        Dam si un Merlot, demidulce, pentru un raspuns!

      • Eheiii – vad ca intri p-un tarm…hm, bine dar sa fie sec! :))

      • Sec? …Sec!
        Atat de sec, incat nici nu va avea ce curge in pahar!
        Ca tema, merita!;)

      • Vad ca pornesti de la ideea ca celula isi are propria-i inteligenta.
        Adica niste amprentari genetice fortate permanent la update (mutatie) pentru o adaptare cat mai optima conditiilor din EXTERIOR, adica viul intr-o continua evolutie.
        Pe de alta parte daca ne referim la om, el e singura vietate capabila sa-si reprezinte abstractul – in cazul de fata, viitorul.
        In fapt e vorba de viziunea atingerii unui tel, lucru care implicit vacuumeaza vointa – cel putin teoretic! 🙂
        Observam astfel ca vointa e definita de abstract.
        Si cu cat resursele prezentului se preteaza mai putin intru atingerea unui scop propus, cu atat mai mult vointa capata plenitudine prin cunostinta unui update permanent ..fortat din INTERIOR!
        Deci vointa poate fi si ideea de control a abstractului!

        Ma rog, sa revin la intrebare..
        Cum se formeaza vointa?
        Cred ca-i ca la curentul electric – e activata intr-un fel de ”diferenta de potential”
        Apropo, stie cineva ce e curentul electric? 🙂

        ps: ceea ce-am spus aici e doar asa dupa ureche – deci nu trageti! 🙂

      • nota: am folosit termenul vacuum – in sens de ”a atrage” vointa! 😉

        sec! 🙂

    • strongvaleriana,

      Multumim pentru raspuns!
      Strict sufletesc/spiritual, vointa apartine de actul supravietuirii.
      Poate in aceasta viziune, ar trebui privit actul temerar al lui Napoleon, la Arcole, care in pragul dezastrului, a smuls steagul din mainile ofiterului panicat de spectrul mortii, si a plecat temerar, pe podul aflat in situatia dea fi pierdut!Poate, pentru el, invingatorul, infrangerea echivala cu moartea statutului de invingator?Concluziv, poate educatia vointei, sa insemne constientizarea existentiala, ca neglijenta/amanarea poate induce sentimentul irosirii sansei vietii, in cazul neimplinirii a ceea ce este de facut?
      Probabil, incercand o deductie, educatia vointei, trebuie sa fie un act de abstractizare, prin vizualizarea, ca existenta este o succesiune de acte firesti, cu aroma de farmecul vietii?
      O stare, de vacuumare a diversitatii de obstacole , ivite in calea realizarii de sine?
      Cu bine, si te asteptam!
      World, ca Madi si Onu.

  8. Pingback: Comentarii la Cartea Proverbelor lui Solomon – 27 | Ioan Sorin Usca

  9. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 146 | Ana Usca

  10. Pingback: Viteazul Aurel şi zmeul | Ioan Usca

  11. @strongvaleriana-daca tot te-ai chinuit sa gatesti friptura aia apetisanta, nu e mai simplu s-o imparti in portii minuscule si s-o consumi cu salata mai sus mentionata? 😀

    • @ redsky2010
      Era ceva demonstrativ doar ..
      Radicalizarea unui gest ce conferea valoarea unui moment dat – si implicit statutului de om – raportandu-l la repere mai putin evoluate! 😉

      • stiu, dar n-am putut sa alung din minte ideea. cred ca era si ora pranzului 😀
        am fost mereu pe principiul mancam ca sa traim…dar din cand in cand putem face si viata asta mai frumoasa,nu?

  12. Andreea

    ”Michel Montignac, nutritionistul francez, autorul mai multor carti de diete vandute in milioane de exemplare si care a facut bani buni din aceste vanzari, A MURIT la varsta de 66 de ani.
    Montignac este autorul celebrei diete disociate bazata pe evitarea combinarii carbohidratilor „rai” la aceeasi masa si si-a inceput cercetarile in domeniul nutritiei pentru a isi rezolva propria problema de obezitate. Cartile sale au inceput sa se vanda mai slab dupa ce a murit, deoarece nu era batran.”
    ”Michel Montignac a pus bazele regimului său disociat – lipidele şi glucidele nu trebuie amestecate în timpul aceleiaşi mese -, care a adus o modificare radicală faţă de regimurile tradiţionale, bazate pe alimentaţia hipocalorică. Michel Montignac a testat regimul disociat pe el însuşi şi a slăbit 15 kilograme în doar câteva luni. Se pare ca nu e bine sa slabeasca un om atat de repede si de drastic.”
    Am 28 de ani, 163 cm înălțime și 55 de kg. Nu fac sport, dar merg pe jos mult. Mănânc NORMAL, amestec carnea cu cartofii și mă simt excelent! Bunicii mei au peste 80 de ani și mereu au mâncat așa, fără să sufere de boli sau obezitate.Parintii mei sunt sanatosi, frumosi si mananca absolut normal. Toata familia amesteca lipidele cu glucidele si toti suntem sanatosi, frumosi si atat strabunicii, cat si bunicii, au atins varste inaintate! Sa ne ajute Dumnezeu sa fim sanatosi mancand normal!
    ”Montignac a murit ȘI din cauza slăbitului prea brusc.” (surse net)
    Eu n-as tine dieta asta si oricum, n-am nevoie!

    • Andreea,
      Bine-ai venit! Nu vrei sa stabilim un modus vivendi?Adica, sa ne intrebi daca recomandam dieta Montignac, sau sugeram un minim de cultura despre sine. Postul, daca il citesti cu atentie, face apel la cumpatarea privind consumul abuziv, de carbohidrati, cu indice glicemic mare.Nu vom polemiza cu tine, al carei izvor de cultura, sunt obiceiurile de viata ale familiei tale si Biblia „surse net”. Daca bine am citit din carti, scrise probabil nu dupa net, regimul disociat, nici vorba, sa fie ce spui tu: e total pe dinafara, si are la baza chimia digestiei, si apartine doctorului Hay. Concis, proteina are nevoie pt digestie, in stomac de mediu acid; carbohidratii, de mediu alcalin. Asocierea lor, in cadrul unei mese, duce la un mediu neutru chimic, fara efecte de descompunere a alimentelor respective in nutrientii componenti, de care are nevoie organismul omului. Iar in consecinta, procese fermentative, putrefactive, cu efectele toxice inerente, si cu pierderea alimentelor respective, pentru hrana microorganismelor.
      Si, daca nu ti-ai pierdut deprinderea de a mai citi si carti, frunzareste, te rugam, cartea „Noua revolutie a glucozei”, dedicata exclusiv „indicelui glicemic”, si vei conchide poate, ca daca nu aplica invatatura respectiva, poate nu apuca nici 66 ani, si sa nu fi creat”regimul disociat”(!).

  13. Pingback: Constantin Abăluţă (n. 1938) – Elegie « Orfiv

  14. Pingback: Colecţionara de coşmaruri – 1 | Caius

  15. Pingback: Semnează pentru ca hoţii să plece « Hai ca se poate!

  16. Pingback: Democraţia şi statul de drept sunt batjocorite de către PD-L « Dum spiro, spero

  17. @ Madi și Onu,
    O adevărată lecție de „ să trăiești sănătos ” !
    Nu am de ce să intru in polemică cu nici unul dintre comentatori și nici prin gând nu-mi trece să intru cu domniile voastre care, cel puțin MADI așa am ințeles eu, este cadru medical. Superbă prezentare și cred că cei ce predau la medicină studenților ar fi invidioși pe voi. Am urmărit toată viața să combin in asa fel alimentele ca să nu am nici un fel de probleme și chiar nu am avut .Recunosc că tot toată viața am făcut multă, multă mișcare și totul a fost OK ! După ieșirea la pensie ( 2001 ), am parcurs același regim alimentar dar mai puțină mișcare și…..am prins in greutate . O intrebare insă mă frământă și vă cer ( de nu vă supărați ),lămuriri : ce influiență are STRESUL asupra cresterii in greutate ? Vă mulțumesc și vă doresc o noapte cu pace !

    • Aliosa,

      Îţi solicitam ingaduinta, sa ne sistematizam cartezian, raspunsul, tot pe baza de puseu/jet puternic de insulina, pe care-l asimilam atacului radicalilor liberi, adevarate arsuri, in genul scanteilor de la aparatul de la sudura. Noi il comparam cu jetul de noroi al unei drăgi in functiune. Mai tarziu, un mic exercitiu anti stress.

      Noapte cu Pace !

      Madi si Onu

      • Aliosa,

        In continuare, o mica apreciere, asupra stilului lapidar al intrebarii tale: „ce influiență are STRESUL asupra cresterii in greutate?” Mi-am amintit de „veni, vidi, vici” si de acel fulminant:”Soldati, 40 de secole de istorie, va admira!”

        Cam logoreic, nu? din partea unui admirator al lapidarului.
        Tehnica de care-ti vorbeam, ca sa intrerupi scurt, si imediat, instalarea insidioasa a stresului:
        schimbi gandul, pe procesul respiratiei, si urmarirea centrului energetic Tan Tien, aflat in abdomen, sub ombilic, la circa 3-5 cm catre spate(coloana vertebrala).
        Efectul deconectarii de la starea de stres, este insantaneu, direct proportional cu promptitudinea gandului comutarii pe centrul/punctul Tan Tien.
        Iar explicatia, la fel de simpla, natural si fiziologic: doua lucruri, sau actiuni, nu pot ocupa acelasi spatiu, concomitent!
        Ca sa folosesc un termen, foarte inspirat al lui strongvaleriana,(strongone, cum il alintam, Madi si eu), in cazul prezentat, prin comutarea gandului , catre zona respectiva/subombilicala, are loc un proces de vacuumare a sursei de stres si disiparea ei, aproape instantanee.

        Cu bine, prietene !

        Onu

      • @ Onu,
        Mulțumesc frumos pentru răspunsul tău ce mă mai liniștește in astea vremuri mizerabile. Plecat cu treburi undeva ,am intârziat puțin cu răspunsul dar sunt convins că nu te vei supăra. Eu am mari probleme din cauza STRESULUI și de aceea te-am rugat să-mi spui și mie câte ceva.
        Iți mulțumesc incă o dată și vă urez o seară liniștită iar duminica să vă fie minunată.
        Alioșa .

  18. E simplu si e logic, e un articol util, Onu, ma bucur mult ca ai continuat seria, la fel ca toti cititorii tai 🙂

    • Teo,

      Multumim !
      Ne oferi prilejul unei completari, considerata de noi, detaliu redundant!
      Notiunea IG a fost dezvoltata in studiul de gasire a remediilor prin alimentatie, ale diabetului, tot asa cum intr-una din culturile lui Fleming, a aparut penicilina.
      Se pot concepe viata si medicina, fara antibiotice ?

  19. O zi liniştită, cu Pace !

    Mădişor :-*

  20. Pingback: VICTIMA UNEI GRUPARI INFRACTIONALE ARE NEVOIE DE NOI TOTI « Hai ca se poate!

  21. Pingback: De necrezut – Guvernul a promis FMI reducerea numărului de internări în spitale « Dum spiro, spero

  22. Pingback: Năbădăiosu şi… pac,pac « Cristian Dima

  23. Pingback: De dor nebun de tine « Blogul lui Teo Negură

  24. Pingback: Sintaxe | alexandrescudaniela.com

  25. Pingback: Curtea Constitutionala a legalizat traseimul politic « Dum spiro, spero

  26. Pingback: Ministerul de Interne trebuie restructurat si reformat intr-un an zice Basescu « Hai ca se poate!

  27. Pingback: Lumină « Cristian Dima

  28. Pingback: Iar ne anunta Basescu sfarsitul crizei? « Dum spiro, spero

  29. Pingback: Inca o mizerie a Guvernului Boc « Hai ca se poate!

  30. Pingback: A doua Scrisoarea III « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

  31. Pingback: Iata ca nu eu am mintit! « Andreihappyday

  32. Pingback: Frank&Stein «

  33. Pingback: Poveste de vis (14) « Blogul lui Teo Negură

  34. Pingback: Sarkozy refuza sa vorbeasca cu Basescu « Hai ca se poate!

  35. Pingback: Imi explica si mie cineva ce se intampla la MAI « Dum spiro, spero

  36. Pingback: Sâmbătă. La geam | Gabriela Savitsky

  37. Pingback: Sarkozy refuza sa vorbeasca cu Basescu

Lasă un comentariu